La Spitalul Județean Neamț e aglomerație la internări: sunt 601 paturi ocupate, din 816 câte are spitalul aprobate oficial.
Cele mai aglomerate secții se dovedesc a fi Urologia, Oftalmologia, Reumatologia și ORL, unde sunt mai mulți internați decât paturi oficiale. La Urologie, bunăoară, normativul e de 20 de paturi și, pe 3 iulie 2019, se înregistrau 34 (!) de pacienți internați. La Oftalmologie, pe cele 12 paturi ale secției, sunt 14 internați. La Reumatologie și ORL, plusul de internați e de unul pentru fiecare, în condițiile în care prima are 16 paturi și 17 persoane internate, iar cea de-a doua are 20 de paturi și 21 de internați.
La capacitate maximă funcționează alte opt secții, unde gradul de ocupare este 100%: Oncologia (17 paturi), Neurologia (23 de paturi, plus 12 la Terapie Intensivă Neurologie), Neonatologia (18 paturi, plus 6 la sectorul prematuri, plus 4 la Terapie Intensivă), Nefrologia (12 paturi) și Îngrijiri Paliative (12 paturi).
Aproape de pragul maximal de ocupare sunt și alte secții. Bunăoară, la Chirurgie generală, sunt ocupate 67 din cele 70 de paturi existente, la Endocrinologie sunt 11 din 12, la Terapia Intensivă a Cardiologiei sunt 9 din 10, la Neurochirurgie sunt 7 internați din 8, cât e posibil oficial, iar la Chirurgie vasculară sunt 3 paturi ocupate, din 5 existente.
Secția Cardiologie are, la 3 iulie, 34 de pacienți internați, în condițiile în care deține 40 de paturi, iar la Anestezie și terapie intensivă (ATI) sunt 20 de internați, în condițiile în care există 25 de paturi. La Chirurgie și ortopedie pediatrică, sunt internați 11 copii, iar numărul paturilor disponibile este de 15.
Căutate, dar fără să se producă aglomerație, sunt secțiile Psihiatrie acuți (55 de internați, la o capacitate de 69 de paturi), Hematologie (11 din 15), Medicină internă (40 din 60) și, că tot e vară, Dermatovenerologie (8 din 12). Și secția Boli Infecțioase a trecut de jumătate în privința ocupării paturilor, cu 29 de bolnavi internați, din 45 cât ar putea primi. Pe jumătate e ocupată și secția Ortopedie, în condițiile în care sala de operații a fost închisă de DSP până la remedierea problemelor de sterilizare: sunt internați 16 pacienți, numărul paturilor fiind de 30.
Secția Obstetrică-Ginecologie e tot pe la jumătate: 37 de paciente internate, la o capacitate de 67 de paturi.
Pediatria, secție în care lucrările nu s-au finalizat, are mai mare căutare pe sectorul de recuperare (6 paturi ocupate, din 10), în vreme ce, per ansamblul secției, sunt internați 17 copii, la 60 de paturi existente oficial.
În contrapartidă, cele mai puțin spre deloc căutate locuri ale Spitalului Județean Neamț sunt sectorul Pediatrie Distrofici (10 paturi), Psihiatrie pediatrică (5 paturi) și Chirurgie maxilo-facială (5 paturi), unde nu este nimeni internat.
Foarte aproape se situează sectorul HIV/SIDA, unde, din 5 paturi existente, unul singur e ocupat la momentul actual.
Per ansamblu, se poate spune că, acum, în iulie 2019, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este 74% ocupat, fiind libere 215 paturi, însă nu mereu pe specialitățile de care au nevoie pacienții.
La aceeași dată, 3 iulie, în dreptul personalului prezent, s-au bifat 98 de medici, 163 de asistenți și 98 de infirmieri, îngrijitori și brancardieri. (D.O.)