Profesorii, dar și medicii din spitalele de copii și personalul care se ocupă cu asistența socială a minorilor sau a bătrânilor vor avea nevoie de adeverințe de bună purtare sau certificate de integritate comportamentală, adică un fel de cazier din care să rezulte că nu au fost condamnați pentru agresiune sexuală, trafic de minori, proxenetism, incest sau ultraj contra bunelor moravuri. Cum registrul național în care sunt înscrise persoanele care au comis astfel de infracțiuni împotriva minorilor nu este, încă, actualizat, va fi nevoie ca personalul de la serviciile de cazier judiciar din poliție să caute, pur și simplu, fiecare persoană în parte. Cu toate acestea cei ”curați” nu vor avea de așteptat mai mult de 3 zile pentru a primi adeverința. Cei care au probleme, însă, s-ar putea să obțină documentul după 30 de zile de la depunerea solicitării.
În județul Neamț cererile vor putea fi depuse la toate subunitățile de poliție, inclusiv la cele din Roznov, Bicaz și Piatra-Neamț care nu au birouri de cazier (în sediul Poliției Piatra-Neamț funcționează un ghișeu al serviciului județean), dar adeverințele nu vor putea fi ridicate decât de la sediul Inspectoratului Județean de Poliție.
Legea 118/2019 – privind Registrul Național Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor prevede că ”În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministerele de resort, organele administrației publice centrale și locale au obligația de a evalua cadrul legal din domeniul de competență și, după caz, de a demara demersurile necesare de natură legislativă și/sau administrativă pentru a se asigura că unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun: a) contactul direct cu copiii; b) contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile; c) examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane”.
Lucrurile se anunță un pic complicate pentru că aceste adeverințe nu au valabilitate decât 6 luni, deci de două ori pe an, absolut toate categoriile de angajați care lucrează cu persoane vulnerabile au obligația de a prezenta certificatele de bună purtare pentru a-și păstra locul de muncă.
În Piatra-Neamț au fost două cazuri celebre de profesori pedofili Lucian Darie și Crinela Marc. Primul a fost condamnat cu executare și liberat condiționat, iar Crinela Marc a fost condamnată cu suspendare. Partea bună este că niciunul dintre ei nu mai lucrează în învățământ.
C.M.