Un sistem de pontaj electronic complex va fi funcțional, în circa o lună, la Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Neamț. El va permite monitorizarea activității angajaților, ceea ce ar fi o mare realizare la nivelul acestei unități spitalicești, unde acuzațiile de pontaje fictive sunt la ordinea zilei. Sistemul, care costă 20.000 de euro, are funcții multiple, chiar dacă ele vor intra etapizat în funcțiune. Este un sistem modular ce permite trecerea etapizată la funcțiile oferite, explică managerul Codruț Munteanu, pe lângă cea de pontare a întreg personalului din spital urmând să fie implementat și sistemul de supraveghere și acces pentru persoanele din afara spitalului, aparținători, reprezentanți ai companiilor farmaceutice, etc.
“Acest sistem de pontaj electronic, achiziționat cu aproximativ 20.000 euro, este unul complex, ce permite ulterior adaptarea la alte nevoi de supraveghere și monitorizare în cadrul unității sanitare. Ne-am inspirat de la sistemul performant care există la Spitalul Județean de Urgențe Suceava, care este unul dintre cele mai moderne și dotate spitale județene din țară. În circa o lună de zile, după probele tehnice care se fac și după toate consultanțele ce se impun, cred că va fi funcțional primul serviciu, cel de pontare electronică instalat în spital. Vor fi terminale montate la intrarea în fiecare pavilion al spitalului, personalul nostru va avea acces pe bază de cartelă cu fotografie. Acesta este primul timp de instalare a sistemului modular, de aceea costă atât de mult, urmând ca ulterior să devină funcțional sistemul de acces pentru aparținători și tot ce înseamnă persoane din afara unității sanitare”, a declarat managerul Codruț Munteanu.
Soluția ce se aplică acum la SJU Neamț vine după mai multe sesizări și reclamații înregistrate pe seama haosului ce există între situația din grafice, condică și cea reală, din secții, compartimente și servicii. “Avem reclamații multiple, inclusiv de la Consiliul Județean Neamț, privind neconcordanțe la pontaj, ca să nu mai vorbim de pontaj fictiv. Au apărut imediat reacții, materializate în voci ale celor din spital nemulțumiți că li s-ar lua date și informații biometrice și alte motive religioase invocate. Evident că nu se întâmplă asta, dar pentru unii probabil este mai bine să nu se știe când vin și când pleacă la serviciu. Ca să reglementăm și această chestiune, dar ca să și respectăm normele legale în vigoare, am primit un răspuns și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț. În acest răspuns, instituția ne comunică faptul că normele legale prevăd obligația angajatorului de a ști în orice moment unde este fiecare salariat, în timpul programului de lucru. Mai mult, ni s-a comunicat că managerul are obligația să organizeze activitatea în unitate în acord cu regulamenul și reglementările de ordine interioară, în așa fel încât să asigure buna funcționare a unității”, a adăugat managerul SJU Neamț. (C.I.)