Cu conferințe de presă organizate, mai nou, o dată la două săptămâni, PNL pare să fi ocupat singur câmpul de bătălie politică în Neamț, măcar în ce privește comunicarea către opinia publică. PSD e prea ocupat cu reorganizarea partidului la nivel central și cu repoziționarea șefului de filială în noul context. USR, ca de obicei, manifestă discreție și, probabil, încă uimire, numărând voturile de la europarlamentare și având serioase dificultăți în a găsi numărători. ALDE, chiar dacă se adună, nu comunică nimic. Organizația județeană a Pro România așteaptă să vadă dacă, în alegeri, va dansa cu PSD pe față sau va merge ca până acum, cu cărțile ascunse, iar PMP își caută conducerea pe la Bruxelles, în vreme ce, pe plan local, se dă o luptă pentru șefia organizației Piatra Neamț, devreme ce filiala e pregătită pentru un nene trimis de la centru, cu speranța că va ocupa un loc în Parlament.
În acest context, nici nu-i de mirare că PNL a acaparat zona și pare să-și fi regăsit plăcerea de a face conferințe de presă în care să atace (aparent) frontal dușmanul tradițional de la PSD, scoțând în evidență problemele din Consiliul Județean condus de Ionel Arsene. Liberalii profită că au la conducere personaje care nu se sperie nici de o cameră video, nici de vreo întrebare nepregătită în prealabil sau care măcar știu să ocolească un răspuns când nu le convine contextul. Capi de listă sunt deputatul Mugur Cozmanciuc și senatorul Eugen Țapu-Nazare, acesta din urmă parcă fiind setat de partid să atace PSD.
* PNL redescoperă Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
În ultimele luni, tema predilectă a lui Eugen Țapu a fost Spitalul Județean, unde, spune dl. senator, nimic nu merge cum trebuie, pentru că instituția este subfinanțată, iar degetul acuzator e îndreptat spre Consiliul Județean și spre președintele acestuia.
În conferința de presă din 19 iulie, Eugen Țapu a atacat pe turnantă: ”La capitolul sănătate, care a fost și una din prioritățile din campania electorală a președintelui CJ, stăm dezastruos. Împreună cu dl. președinte al Partidului Național Liberal și cu dl. primvicepreședinte Lazăr, dar și cu colegi din Consiliul Județean, am efectuat azi dimineață o vizită și ne-am întâlnit cu conducerea Spitalului Județean Neamț, cu tot board-ul de conducere executivă a spitalului, managerul și ceilalți doi manageri. Situația este exact cum v-am descris-o noi: datorii neplătite, atât de Consiliul Județean, cât și de Ministerul Sănătății și de Casa de Asigurări de Sănătate. De altfel, cred că v-au dat colegii mei o scrisoare pe care am înaintat-o conducerii executive a Spitalului Județean, cu un set de întrebări la care așteptăm răspuns cât mai curând. Am aflat și o noutate din discuțiile cu managerii: la un control încrucișat făcut de Ministerul Sănătății, cu Vaslui, concluzia a fost că Spitalul Județean Neamț este o bombă cu ceas, că orice bolnav care intră acolo iese cu două-trei boli în plus, din cauza infecțiilor intra-spitalicești. Restul știți: tavane care cad, mâncarea purtată cu găleți prin mijlocul curții spitalului, cearșafuri, medicamente, mâncare adusă de bolnavi de acasă. Nicio grijă pentru pacienți, pentru bolnavii din județul Neamț. Îi atrag atenția dlui președinte al Consiliului Județean că, dacă un cetățean din Neamț poate să meargă pe un drum neasfaltat, printre gropi, cu sănătatea nu ne putem juca! Într-o luare de poziție anterioară i-am spus, dacă țin bine minte: «Ionele, înainte să te duci după Dragnea, fă și tu ceva, asfaltează un drum, fă ceva, lasă ceva în urma ta!». Astăzi îi transmit: Ionele, înainte să te duci după Dragnea, rezolvă problemele din Spitalul Județean, că mor nemțenii și tu stai cu mâinile încrucișate!”.
Senatorul a scos în față și alte aspecte: că investițiile sunt doar la nivelul a 10% din necesar, că lipsesc cel puțin 50 de medici (față de schema aprobată, nu față de necesar, unde este un decalaj mult mai mare) și vreo 400 de asistenți, că nu sunt medicamente etc.
În privința soluțiilor, n-ar fi de propus decât una, care pare tardivă: ”Împreună cu dl. președinte Cozmanciuc, am stabilit cu colegii noștri din Consiliul Județean să facem proiecte de hotărâre, dacă executivul nu o să le facă, de suplimentare a finanțării și de intrare într-o anumită normalitate a acestui spital”.
Lecția ținută de liberali despre problemele din Spitalul Județean Neamț suferă de câteva boli specifice politicianului român, ceea ce nu înseamnă că, pe fond, lucrurile nu sunt cum spun ei.
Da, sunt mari probleme în spital, lucruri pe care presa în general, Mesagerul de Neamț în special, le semnalează de ani buni. Da, e lipsă de medici, mâncarea este proastă, de 4.27 de bani per bolnav pe zi, da, e nevoie de investiții, da, nu sunt medicamente, da, cearșafurile sunt vechi și rupte. Dar toate acestea au fost spuse, scrise și înainte de campanii electorale, și atunci când bugetele Consiliului Județean se votau după negocieri mai mult sau mai puțin contondente. Despre controlul făcut de DSP Vaslui, Mesagerul de Neamț a scris pagini întregi, l-a publicat aproape integral și nimeni nu s-a sinchisit să vină atunci cu o reacție, constructivă sau nu. De aceea, acum, pentru a fi credibilă campania celor de la PNL trebuie să depășească stadiul de simple critici și de măsuri paliative, iar analiza să meargă în profunzime. Și, cel mai important, tot pentru credibilitate, trebuie s-o pornească din interiorul partidului.
* De ce ignoră politicienii semnalele din presă
Problemele spitalului din Piatra Neamț le descoperă fiecare cum poate. Din presă (când e interes), din discuții directe cu conducerea (când e nevoie de argumentarea unor acțiuni politice) sau din datele aflate la dispoziția reprezentanților lor în Consiliul Județean (dacă într-adevăr se doresc date de la sursă). Pentru că toate acestea există, după cum există și date despre lucrurile bune făcute în spital.
Marea problemă a spitalului nu este lipsa banilor pentru investiții, ci cum se cheltuiesc acești bani. Sau cum nu se cheltuiesc. Iar aici era o pâine adevărată de mâncat, și de liberali, și de alți politicieni din opoziție, cât e ea în Neamț, amestecată cu contracte preferențiale, pe persoană fizică sau pe partid. Pentru că nu există o strategie pe termen lung. Sau, cel puțin, nu exista până la anunțarea noului spital de la Piatra Neamț.
Din nefericire pentru toată lumea, politicienii fug ca dracu’ de tămâie de orice lectură care le-ar putea cauza la naturelul simțitor sau i-ar scoate din confortul dat de sumele forfetare, pensii speciale viitoare sau alte avantaje venite de la popor. De aceea nu citesc mai departe de titlu zeci de materiale care demonstrează că, bunăoară, o secție din spital funcționează ilegal de mai bine de un an, pentru că s-au făcut lucrări pe care nu le mai recunoaște nimeni și pe care nu o poate prelua nimeni, că e o gaură de vreo 8 miliarde lei vechi. Iar dacă citesc, totuși, un titlu, îl trec prin filtrul personal, gândind că toată lumea e ca ei: ”Lasă, că vrea cineva să i-o tragă altcuiva, deci nu e treaba noastră!”. Sau se mulțumesc cu răspunsuri care ocolesc realitatea.
Nu citesc (sau nu vor să citească) despre brambureala din investiții, care se încalecă una pe alta pe hârtie, fără să explice cineva despre ce este vorba. Rămâne demnă de antologie ședința Consiliului Județean în care Ionel Arsene a prezentat în premieră imagini cu macheta noului spital, cerând votul pe proiect. Consilierii au votat (și opoziția?), au rămas în admirație și contemplație, fără să se întrebe cineva dacă nu cumva au mai votat înainte proiecte care, în noua conjunctură, n-ar mai fi valabile. Între timp, ni se spune că sunt banii de proiectare, vreo 20 de milioane de euro, deci cum putem spune că nu sunt bani de investiții? Sunt, dar e cineva chitit să vadă cum se cheltuiesc?
N-am auzit ca vreun politician să fie îngrijorat de ce se întâmplă cu blocurile operatorii din spital. Banii au venit, mare parte dintre ei s-au cheltuit și blocurile operatorii sunt tot în stadiul de proiect. N-am văzut ca, în vreo ședință, vreun consilier județean – PSD, PNL, PMP, PSD Jr. adică ALDE – să se ridice și să spună: ”Domnilor, trebuie să dăm în folosință blocul operator, că s-au tocat banii și acum vor unii să ascundă ce s-a făcut prin schimbarea destinației spațiului”.
Sigur, pentru asta, ar trebui să citească articole mai lungi, nu doar titluri, să aibă curajul să se ia de monștrii sacrii ai politicii nemțene, de cei care au păstorit sănătatea sau care își împletesc interesele acolo. Da, s-a scris, s-au publicat documente, există documente la Consiliul Județean, cine are relații le poate găsi și la DNA, inclusiv cu declarații relativ recente, dar, pentru asta, e nevoie de niște minute alocate cititului dincolo de titlul de pe Facebook. Iar acestea sunt subiecte sensibile, generate inclusiv de hotărâri ale Consiliului Județean, votate la pachet, fără dezbateri reale, hotărâri care, peste un an, ar putea cădea în poala celor care lansează critici acum.
Concluzia, deși alarmantă, e limpede: funcționarea sănătății, în Neamț și în România, este direct proporțională cu implicarea și maturitatea politicienilor. Ceea ce înseamnă că suntem grav bolnavi.
Valentin BĂLĂNESCU