Inițiativa PNL, de a repartiza către localitățile din județul Neamț banii din fondul la dispoziția Consiliului Județean – nu mulți, dar importanți pentru primării -, a limpezit apele în două privințe.
În primul rând, a arătat că, orice ar fi, în CJ, nu există colaborare între partide decât pe bază de interes(e) personal(e) sau de grup. În niciun caz nu se poate vorbi despre interes general, despre nevoile reale ale localităților, etc. În al doilea rând, a arătat cine cu cine joacă. La nivel de partide; nu se pun aici interesele personale ale consilierilor.
PNL a cerut repartizarea sumelor, pentru că nevoia de bani e mare, atât pentru cheltuieli curente, cât și pentru cofinanțarea proiectelor. Consiliul Județean nu le-a repartizat, pentru că n-a vrut Ionel Arsene sau pentru că, în buna tradiție neaoșă, repartizarea trebuie făcută atunci când primarilor li se vor pune în față criterii de repartizare cu barem electoral.
Când PNL a propus o repartizare, bună, rea, proiectul nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței fiindcă nu avea raport de specialitate. Nu pentru că repartizarea sumelor respective nu ar fi fost legală și necesară. În realitate, Ionel Arsene nu voia ca atributul său de șef (executiv) al județului să fie luat de cei care ar trebui să fie adevărații șefi ai județului, consilierii, cei care, prin hotărârile luate, ar trebui să spună executivului ce are de făcut.
Ședința extraordinară convocată de consilierii județeni liberali – și Cristian Ungurianu este, de-acum, liberal, fără nicio discuție, pe modelul Ghineț și chiar Gavrilescu -, a avut raport de specialitate favorabil, chiar numele lui Arsene pe el, dar n-a avut cvorum.
În acest moment, lucrurile sunt limpezi ca apa de la Apa Serv: PSD îi are aliați pe față pe cei doi consilieri ai ALDE, care, respectând proporțiile, sunt un fel Ramone Mănescu în Neamț. Adică, în Neamț, sunt o coaliție nedestrămată și funcțională. Surprinzător, având în vedere în ce hal a fost tratat și umilit de Arsene&Soroceanu et Comp., Laurențiu Dulamă a jucat, și el, alături de coaliția majoritară. Deci 18.
De cealaltă parte, PNL și un consilier PMP s-au grupat ca opoziție, mult mai vocală ca până acum, cu excepția prostiei politice demonstrate în cazul Păvăluță, când nu au votat, favorizând nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive.
Sigur, aceste poziționări cu și de partid nu au nimic de-a face cu interesele personale ale consilierilor, indiferent că e vorba de gunoaie, lucrări pe drumuri, finanțări nerambursabile, implicare indirectă în achiziții, care, toate, sunt dincolo de granițele de partid. Votul – sau nevotul, în cazul Păvăluță – a demonstrat-o, inclusiv la votarea rectificării de buget, care a picat cu brio.
Prin proiectul cu banii pentru primării, PNL i-a luat fața lui Arsene în bătălia de atragere a primarilor, bătălie intensificată în această perioadă. Iar primarii erau, oricum, nemulțumiți că nu au primit bani. Acum au și un termen de comparație despre cum se puteau împărți aceștia. O altă împărțire, pe modelul deja cunoscut de partid, ar duce la o și mai profundă radicalizare a primarilor.
Valentin Bălănescu