Casa memorială a scriitorului Dumitru Almaș (pseudonim al lui Dumitru Ailincăi) din Negrești, va fi clasată și va avea statut de monument istoric. Demersurile au început la sfârșitul anului 2017 și, având în vedere cât durează de regulă o astfel de procedură, se poate spune că acest dosar a ”mers” destul de repede. Casa scriitorului este singurul obiectiv din comuna Negrești care va fi monument istoric.
Dumitru Almaș și-a dorit dintotdeauna ca modesta casă în care s-a născut, la 19 octombrie 1908, să fie păstrată și să devină muzeu memorial. În locuința, care seamănă mult cu casa Creangă, există obiecte personale și manuscrise, însă puțini sunt cei care intră să le vadă.
Dumitru Almaș a fost prozator, publicist, istoric, autor de romane istorice și biografii romanțate. Era fiul Mariei (născută Cojocariu) și al lui Ion Ailincăi, țărani. După școala primară în satul natal, urmează Liceul „Petru Rareș” din Piatra Neamț (1921-1928) și Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, specialitatea istorie-geografie (1928-1933).
Face un stagiu de redactor la ziarele „Zorile” și „Lumea românească”, apoi este profesor la liceele din Siliștea și Călărași (1938-1939), la Școala Normală și Liceul „Petru Rareș” din Piatra Neamț (1943-1949), conferențiar (1949-1972) și profesor (1972-1975) la Facultatea de Istorie a Universității din București, la care rămâne profesor consultant după pensionare. Membru în comitetul de conducere al Societății de Științe Istorice din România, inițiază și conduce, ca redactor-șef, revista „Magazin istoric” (1967-1969). Colaborează susținut la reviste istorice și literare, alcătuiește manuale de istorie pentru diferite trepte de învățământ. Debutează în 1938, cu nuvela ”Moartea colecționarului de fluturi”, în „Azi”, iar în 1939 publică o biografie romanțată, ”Miron Costin”.A încetat din viață pe 12 martie 1995, la București. Despre casa în care s-a născut, Mesagerul de Neamț a publicat un articol, în vara anului 2016, care poate fi citit aici.
Anul acesta au mai fost clasate ansamblul Schitului Nifon Vechi și Monumentul Eroilor din Războieni, care are șanse să beneficieze de o restaurare necesară, având în vedere că a suferit câteva modificări care i-au schimbat aspectul original.
”Îi mulțumesc doamnei Aurica Ichim, de la Complexul Muzeal Moldova Iași, care ne-a sprijinit la definitivarea documentației. Mă bucur că două din procedurile de clasare pe care le-am început în anul 2015 s-au definitivat prin apariția ordinelor de ministru, prin care s-a dispus clasarea și aștept ordinal pentru casa Dumitru Almaș”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.
C.M.