Consiliul Județean Neamț își armonizează regulamentul de organizare și funcționare cu noul Cod administrativ, măsură obligatorie. O situație specială – evidențiată de însuși inițiatorul proiectului de modificare a ROF, vicepreședintele Laurențiu Dulamă – se constată în dreptul indemnizației la care au dreptul consilierii județeni pentru participarea la ședințe.
Spune Laurențiu Dulamă: ”O precizare aparte doresc să fac în ceea ce privește indemnizația cuvenită consilierilor județeni pentru participarea la ședințele organizate. Având în vedere prevederile art. 212, alin (2), potrivit cărora «(2) Indemnizația lunară pentru consilierii locali, respectiv județeni care participă la ședințele ordinare ori la ședințele extraordinare ale consiliului local, respectiv consiliul județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, în condițiile prezentului cod, respectiv ale regulamentului de organizare și funcționare a autorității deliberative», propune ca indemnizația lunară la care au dreptul consilierii ce compun Consiliul Județean Neamț să fie de 10% din indemnizația lunară a președintelui consiliului județean”. (referatul complet aici)
Procentul este deja valabil, încă din 31 iulie 2017, când, prin HCJ 208, s-a decis majorarea indemnizației lunare a consilierilor, de la 5 la 10% din cea a președintelui CJ Neamț.
Noutatea, după cum a explicat Laurențiu Dulamă, este că aleșii județeni vor primi acești bani pentru mai puține ședințe. Până acum, fiecare consilier era obligat, prin lege și ROF-ul CJ, să participe la o ședință ordinară de plen și una-două ale comisiei de specialitate din care face parte, organizate lunar (conform HCJ 8/2017). Odată cu noul Cod administrativ, potrivit proiectului ce va fi supus votului pe 27 august, consilierii județeni au dreptul la indemnizația lunară dacă, într-o lună, participă la cel puțin o ședință de plen și o ședință a comisie de specialitate (art. 45, alin. 2).
Pe lângă indemnizație, consilierilor li se decontează cheltuielile de transport, cazare, delegarea sau deplasarea, în condițiile legii și în exercitarea mandatului.
Rezumând, aleșii Neamțului vor primi aceiași bani, pentru mai puține participări. Strict financiar, ar fi vorba cam de 1.000-1.100 lei/lunar. Potrivit declarației sale de avere, înregistrată pe 7 iulie 2019, Ionel Arsene a obținut în anul fiscal trecut venituri însumând 136.932 lei, ca președinte al Consiliului Județean Neamț. Adică 11.411 lei pe lună, ceea ce înseamnă că indemnizația lunară ar fi cam de 1.140 de lei pe cap de consilier județean. În funcție de participările la ședințe, desigur. Adrian Bourceanu, de exemplu, a obținut în anul fiscal trecut 11.667 de lei, adică o medie de 972,25 de lei lunar, ca simplu consilier județean. Florin Hopșa, coleg de plen, a adunat 10.666 lei din indemnizație pe parcursul anului trecut, ceea ce îl plasează la o medie de 888 de lei/lunar.
Pentru consecvență și continuitate, a rămas neschimbat jurământul consilierilor județeni:
Dana OSTAHIE