Povestea Taberei de Creație ”Dăruind vei Dobândi” a început acum 18 ani, în satul Filioara, din comuna Agapia. La inițiativa părintelui paroh Dumitru Irina, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a dat binecuvântarea ca tinerii voluntari din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași să desfășoare această tabără în parohia ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, despre tineri:
”Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu, pentru cultivarea demnităţii umane şi a unei vieţi sănătoase, precum şi pentru căutarea mântuirii sau a vieţii veşnice”.
Din 2002 până astăzi, având binecuvântarea Înaltpresfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în curtea bisericii pe care părintele o iubește atât de mult, an de an, răsună glasurile vesele ale copiilor pentru care vacanța mare înseamnă, de fapt, tabăra.
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, despre tineri:
”Voi, cei care sunteți numiți cu numele Domnului Hristos, purtând sfântul Lui nume și revendicându-vă a aparține Bisericii Lui, sunteți bogați în Domnul, iar bucuria mea, spune Sfântul Apostol Pavel, sunteți voi. Creștinii cei adevărați sunt bucurie Domnului, pentru că, deși cresc odată cu neghina, ei fiind grâul, adică prescura și viața cea adevărată, ei rezistă în această lume prin faptul că se revendică a fi ai lui Hristos și ai Bisericii”.
Privindu-l pe părintele Irina, putem observa în ochii lui o nemărginită dragoste și multă tinerețe cu care se încarcă, an de an, din zâmbetele și energia copiilor care vin în tabără.
În fiecare an, numărul participanților crește, lucru care îi bucură în egală măsură pe organizatori și pe voluntari.
* ”Să învățăm mereu Binele, ca viața să ne fie frumoasă!”
Pentru a 18-a oară gazdă pentru peste 170 de copii și o întreagă echipă de tineri frumoși, studenți și membri ASCOR, părintele Dumitru Irina enumeră câteva din principiile care stau la baza taberei ”Dăruind vei dobândi”, deși esența acesteia stă în însuși numele ales.
”Organizăm această tabără – cu binecuvântarea ÎPS Teofan și cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, cărora le mulțumim pe această cale -, din dorinţa de a acoperi un gol de spiritualitate și pentru dobândirea unor abilități practice, pentru stimularea creativității, motivației, a sensibilității estetice, pentru păstrarea tradiției culturale, a valorilor morale și spirituale. Unde în altă parte ne-am putea întoarce la tradiţie dacă nu la Biserică, recunoscând astfel rolul fundamental al acesteia în conservarea bunelor obiceiuri? Eu îi felicit pe toți care au venit în această tabără ca să realizeze ceva.
Nu putem trăi fără să facem ceva, iar aici ne străduim, fiecare, cu câte ceva, oricât de puțin, oricât de mult. Viața e frumoasă, dar este o luptă continuă și fără muncă nu se poate. Muncă este și să gândești, să fii echilibrat, să Îl iubești pe Dumnezeu și să-ți respecți aproapele. Toate sunt strădanii, eforturi… Să ne bucurăm, așadar, de timpul dat nouă de Domnul! Să ne bucurăm de părinții noștri, de prietenii buni și frumoși de lângă noi! Să ne jucăm când e de jucat, să muncim când e de muncit și să învățăm mereu Binele, ca viața să ne fie frumoasă!
În această tabără, avem invitați doctori, universitari, istorici, profesori, preoți, ascoreni… Să profităm de prezența lor și să absorbim cunoștințele pe care ni le împărtășesc, precum albina polenul din flori. Aici, în tabără, noi credem că se poate. Credem, insistăm, iubim Sănătatea și Fericirea, stimulăm memoria și atenția, cultivăm răbdarea și perseverența. Și zâmbim, pentru că vacanța e recreere, vacanța e bucurie!”, spune părintele Irina.
Tabăra ”Dăruind vei dobândi” a apărut din dorința părintelui Irina de a apropia tinerii de biserică și de a le arăta că Biserica este mai mult decât o văd ei – este un loc al regăsirii de sine, un loc în care să poți crește în armonie, un spațiu nu doar al rugăciunii, ci al tinereții și al iubirii de aproape.
Cea de-a 18 ediție este specială, atât pentru voluntari, cât și pentru participanți. Sărbătorim împreună majoratul taberei. De-a lungul acestor ani, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au vegheat tinerii care au crescut odată cu tabăra, învățând să pirograveze, să coasă cămăși tradiționale, să sculpteze, să cânte, să picteze și să scoată din mâinile lor adevărate lucrări de artă, mânuind hârtie, ață, ac și culoare. Întotdeauna tabăra a fost un bun prilej pentru ca acești tineri să-și descopere noi pasiuni și multe talente ascunse.
Față de edițiile anterioare, anul acesta s-au organizat ateliere noi, de prim-ajutor, educație sportivă, modelaj în lut, educație religioasă și de comunicare, de cunoaștere a Sfintei Liturghii, teatru și joc popular, unde copiii au reușit să-și însușească noi îndeletniciri, dezvoltându-se. Pe lângă aceste surprize, un reprezentat al Pro Vita Iași va susține anul acesta ”atelierul Pro Viață”, un atelier interactiv și plin de povești, din care copiii vor putea învăța cât de prețioși sunt anii pe care îi lasă în urmă și cum alți copii nu au avut această șansă. Fiind an aniversar, anul acesta, pe lângă clasicele ateliere, participanții vor participa și la o serie de activități distractive, prin care ei se pot cunoaște, autocunoaște și destinde. Vor avea parte de o multitudine de jocuri de cunoaștere, jocuri prin care toată energia lor va fi implicată, jocuri prin care spiritul lor de echipă se va dezvolta și vor învăța cât de important este fiecare individ într-un grup, jocuri în care vor învăța că susținerea echipelor adverse este cel mai bun mod de a câștiga cu adevărat. Și anul acesta, vânătoarea de comori este unul dintre cele mai așteptate momente ale taberei, precum și jocurile olimpice – activități ce vor pune la încercare tot ce au învățat tinerii în aceste zile. Ca în fiecare an, nu am putea rata marele foc de tabără care ne adună pe toți în jurul lui. Cântece, chitară, jocuri și multă voie bună. Este un prilej bun pentru toți de a avea o privire de ansamblu a impactului pe care aceste zile le au asupra copiilor.
Deși distracția este unul din lucrurile pe care copiii le caută cel mai mult la o tabără, noi n-am putut neglija nici măcar o clipă și nevoia sufletului de a se regăsi. Fiecare zi începe și se încheie cu participarea tinerilor voluntari și participanți la rugăciune, iar tabăra se încheie și se termină cu Sfânta Liturghie. În orice se întâmplă în această tabără, Dumnezeu este pus în fața a toate. Ziua nu trece fără ca părintele paroh să nu țină un cuvânt de învățătură, prin care spune cât de importantă este învățătura creștină și cât de folositoare este lectura în viața lor.
* ”Să nu mințiți niciodată, chiar dacă adevărul este în defavoarea voastră!”
Ediție aniversară fiind, am avut și o sumedenie de invitați speciali, care ne-au oferit, din experiența lor de viață, din cunoștințele lor și din sufletul lor, sfaturi importante, cunoștințe foarte prețioase și timp de calitate. Doamna Magda Ciopraga, critic literar, și domnul profesor dr. Nicolae Scurtu au vorbit copiilor despre Anul Omagial al Satului Românesc, despre cum cultura și oamenii nu există unul fără celălalt și despre cum biserica a avut întotdeauna un impact puternic asupra societății românești.
”Biserica, după tot felul de necazuri, și-a redobândit, de vreo trei decenii, adevăratul loc în societatea românească. Preotul este un catalizator de energii morale, de energii spirituale și, în același timp, un extraordinar formator de conștiințe și de valori umane. Preoții, și ne referim aici, în special, la părintele Dumitru Irina, au harul de a propovădui învățătura lui Hristos în rândul enoriașilor. Voi trebuie să vă obișnuiți cu relația aceasta insolubilă între om și biserică. Biserica este un loc al reflecției absolute, unde venim să căpătăm o anume cultură și informație teologică pilduitoare în toate timpurile, dar mai ales acum. Societatea românească se află într-un oarecare dezechilibru, într-o oarecare descumpănire, într-o oarecare dezorientare. Biserica și școala sunt singurele instituții care au menirea de a transmite tinerilor aflați în formare un anume mod de a concepe și viața, și lumea, dar mai ales familia. În aceste locuri din ținutul Neamțului, au fost câteva figuri înalte de preoți cărturari. Unul dintre ei este Melchisedec Ștefănescu, membru al Academiei Române, om de taină al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Un altul, tot la fel de strălucit și cu o cultură și cu o informație teologică extraordinară, este în veci pomenitul patriarh al României, Nicodim Munteanu, care era din satul Pipirig. Dragi copii, eu am fost profesor jumătate de secol și i-am învățat pe elevii mei să citească verbul înaripat al Bibliei, al cărților sfinte. Fără a apela la învățătura creștină și la biografia celui mai ilustru bărbat din istoria tuturor timpurilor, Iisus Hristos, nu se poate să ne comportăm ca niște adevărați oameni. Să nu mințiți niciodată, chiar dacă adevărul este în defavoarea voastră! Să nu furați niciodată și să spuneți părinților absolut tot ce vi se întâmplă. Atunci veți fi mai liberi, mai frumoși, mai inteligenți și mai înaripați în gândurile voastre. Vă doresc succes, sănătate multă, să plecați de aici cu multe cunoștințe utile, pe care să le aveți în vedere în cursul vieții voastre, și să nu uitați niciodată de cuvintele lui Iisus Hristos, scrise cu foc în Cartea Veșniciei! Vă doresc toate cele bune și, părinte, vă felicit!”, a spus prof. dr. Nicolae Scurtu la întâlnirea sa cu cei din tabără.
Miercuri, 31 iulie, doamna asistent universitar dr. Elena Scriminti a ținut tinerilor participanți un frumos discurs despre delicvența juvenilă și despre cât de importantă este implicarea părinților, profesorilor și preoților pentru ca un tânăr să crească frumos, într-un mediu în care să aibă parte de influențe pozitive.
Un alt invitat de seamă este părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, îndrumător al tinerilor din ASCOR și stareț al Mănăstirii Bucium, care a ținut tinerilor o lecție de istorie și cultură românească.
* ”Sperăm ca aceste zile să rodească în sufletele copiilor și în viața lor de zi cu zi”
Noua echipă de voluntari s-a dovedit a fi plină de entuziasm și dragoste, spune coordonatorul acestei ediții. Deși nu se cunoșteau cu toții, n-a fost un impediment. S-au mobilizat repede, s-au cunoscut, apoi a fost ca și cum ar fi fost împreună dintotdeauna. Putem spune că tabăra ”Dăruind vei dobândi” a fost mereu binecuvântată cu voluntari dornici de muncă, de a face copiii să zâmbească și să-i determine să-și dorească să devină ascoreni. Unii dintre ei au fost chiar participanți și au crescut odată cu tabăra, ajungând să devină voluntari.
”2019 fiind Anul Omagial al Satului Românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, am invitat în mijlocul nostru personalități marcante care au dezbătut împreună cu participanții și voluntarii noștri această temă. Anul acesta, tabăra a fost inclusă în proiectul «Tabăra din pridvorul satului», desfășurat de Sectorul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor. Ne-am bucurat să le insuflăm copiilor câteva dintre pasiunile noastre. Voluntarii au pus suflet în fiecare clipă petrecută alături de copii. Anul acesta ne-am dorit să aducem și câteva ateliere noi, prin intermediul cărora copiii să cunoască mai mult învățătura noastră creștină. Astfel, ei au participat la atelierul de Practică Religioasă, unde au discutat despre elementele componente ale bisericii, atât din punct de vedere arhitectural, cât și simbolistic. Au putut afla mai multe despre Sfânta Liturghie la atelierul omonim, iar împlinirea acestui atelier a fost că toți copiii s-au spovedit și împărtășit. Nu a lipsit nici atelierul de comunicare, unde copiii au descoperit că, printr-un singur cuvânt, pot transmite o mulțime de sentimente, iar un singur gest poate avea o multitudine de semnificații. De-a lungul acestor zile, am legat prietenii atât între noi, cât și cu copiii, care deja ne-au mărturisit că abia așteaptă să ne revadă la următoarele activități. Nădăjduim că momentele petrecute împreună la Filioara le-au fost de folos atât participanților, cât și voluntarilor noștri, iar fiecare, plecând acasă, să pună în practică ceea ce a învățat aici. Sperăm ca aceste zile să rodească în sufletele copiilor și în viața lor de zi cu zi, după ce vor pleca din această tabără”, mărturisește Cristiana Popa, coordonatoarea acestei ediții și secretar general ASCOR Iași.
* ”Dăruind vei dobândi! Să nu ezităm să trăim acest citat!”
Tabăra vine și în sprijinul vârstnicilor ai căror copii se află departe. An de an, un grup de studenți la Medicină și asistență medicală îi vizitează, alinând dureri și doruri.
”Noi, grupul de mediciniști, am fost prin satele comunei Agapia, dar și ale comunelor Bălțătești și Vânători, în care, sub îndrumarea medicilor de familie, am vizitat vârstnicii, care au fost foarte încântați de prezența noastră, oferindu-ne darurile cele mai de preț pe care le aveau în case – borcane cu dulceață, zacuscă și șerbet. Am stat cu ei la povești, erau dornici să stea de vorbă cu noi și să ne împărtășească din experiențele lor de viață. În aceste vizite, ne-am îndeplinit și scopul medical – le-am luat tensiunea, ne-am interesat de istoricul lor medical și le-am oferit sfaturi pentru o viață sănătoasă și fără durere”, povestește Petru Irina, student în anul V la Medicină.
Tabăra a fost dintotdeauna specială, iar acest lucru i-a oferit încă un plus de valoare. Ne place s-o numim ”tabără a tinerilor de toate vârstele”, căci nu există oameni bătrâni, ci doar tineri cu mai multă experiență. De 18 ani, părintele Dumitru Irina și fiii săi au muncit pentru ca această tabără să fie un succes. Munca lor de-a lungul timpului se reflectă în fiecare ediție, de fiecare dată aducând ateliere noi, oameni noi și desfășurând activități noi, menținând vii interesul și bucuria copiilor. În această săptămână, tot satul este părtaș și ”organizator” al acestei tabere. Enoriașii au încredere să-și trimită copiii în curtea bisericii pe mâna voluntarilor, iar acesta nu este singurul ajutor pe care ni-l oferă, ci ne ajută în bunul demers al lucrurilor.
Andrei Irina, fiul părintelui paroh și organizator al taberei, mărturisește că acest drum a fost frumos și plin de împliniri: ”Unul dintre avantajele taberei este că tinerii au un loc de întâlnire, unde socializează și au oportunitatea de a lega prietenii durabile. Prin atelierele desfășurate, în special cel de comunicare, devin mai sociabili, mai activi și mai prezenți în viața reală. Sunt scoși din monotonia virtuală în care s-au blocat majoritatea. Aici întâlnesc o altă posibilitate de a se distra și descoperă o altă viziune asupra vieții, li se oferă posibilitatea de a se confrunta cu un alt mod de trai, mult mai interactiv. Își însușesc informații noi într-un mod distractiv, iar în acest fel, toate cunoștințele rămân adânc întipărite în mințile lor. Primesc necondiționat atenția și dragostea voluntarilor, care se dăruiesc cu totul acestor activități și care sunt atent selecționați, atât de mine, cât și de coordonatorii asociațiilor din care fac parte. Mulțumim și Consiliului Județean Neamț și Asociației Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, care ne-au sprijinit și finanțat în această ediție. Abia așteptăm ca, în edițiile viitoare, să continuăm colaborare cu voluntarii ASCOR Iași și, mai ales, să facilităm accesul cât mai multor copii în tabără. Dorim să oferim copiilor cu situații financiare precare, cu părinți plecați în străinătate și celor care nu au avut parte de o vacanță adevărată o experiență, pe care să nu o uite, care să îi umple de dragoste și de dorința de a deveni oamenii de care societatea românească are nevoie. Dăruind vei dobândi! Să nu ezităm să trăim acest citat, doar așa îl vom înțelege. Cuvintele însele nu spun mare lucru, dar experimentarea acestora aduce Bogăția, pe Hristos în mijlocul nostru”.
Cea de-a 18-a ediție a fost o bucurie pentru întreaga adunare. Tabăra și-a făcut deja renume, în județul Neamț și nu numai. Sperăm ca, în edițiile viitoare, să avem participanți din cât mai multe colțuri ale Moldovei. Sperăm ca taberele viitoare să fie la fel de binecuvântate ca această ediție aniversară, în care Dumnezeu și-a revărsat harul Său asupra noastră.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Ioana URSACHE, ASCOR Iași
* La Filioara
La Filioara am venit,
Prieteni buni am întâlnit,
Ca voluntar am participat
Și tare mult m-am bucurat
Atunci când am pirogravat
Și pe alții am ajutat.
Copii cu suflete mari,
Participanți sau voluntari,
La ateliere s-au înscris:
O tabără de nedescris!
Iar părintele din sat
Cel care ne-a ajutat,
A făcut ca tot să fie
O continuă bucurie.
La atelierul de pictură,
Dans sau pirogravură,
Sau oriunde-ai fi venit,
Ai fi fost prea fericit!
Cu dor și entuziasm,
Cu activități de basm,
Filioara te așteaptă
Să urmezi calea cea dreaptă.
Unde îți faci prieteni noi, știi?
La ”Dăruind vei dobândi”!
Bogdan Ioan ICHIM