Biserica de la Bălănești, deținătoarea unui record trist – probabil național, este, din nou, în atenția Direcției Județene pentru Cultură Neamț, în speranța rezolvării unei situații complicate. Lăcașul de cult, cu primul aviz de restaurare eliberat în 1990, este și acum în starea în care au încetat lucrările, în anul 2005: nu există ferestre, în interior s-au cuibărit tot felul de specii de păsări iar tencuiala exterioară începe să se deterioreze.
Problema de fond este că, în momentul începerii restaurării, care nu s-a mai încheiat, biserica a fost trecută, pe bază de proces verbal, în custodia constructorului, firma Probat 18 SRL a lui Ilie Batâr. Lucrările de restaurare s-au derulat după un plan personal al constructorului, care a ridicat un gard masiv cu banii din care ar fi trebuit renovata biserica. Iar când s-au terminat banii, biserica a arămas la stadiul de șantier în interior. Așa era și în anul 2014, când Mesagerul de Neamț a publicat un articol, care poate fi citit aici.
După ce Ilie Batâr a murit, iar firma lui s-a dizolvat, biserica a rămas, practic, fără proprietar. E o chestiune de birocrație, care încurcă, însă, orice
demers pentru accesarea unui proiect care să permită finalizarea lucrărilor.
Între timp, în anul 2015, directoarea Direcției pentru Cultură l-a amendat pe preotul paroh, cu 8.000 de lei, pentru că nu a luat minimele măsuri de igienizarea care se impuneau.
”Putea să pună măcar niște folie în geamuri, că nu costă atât de mult. Sunt cuiburi de păsări în interior, iar iconostasul a fost expus acțiunii lor în toate sensurile, deci este pătat și neprotejat în niciun fel. Paratrăsnetul este de decor și nu are cum să asigure protecție împotriva incendiilor, peste tot sunt pietre, schele și mizerie. Fundația a fost dezgropată din pământ, iar pietrele sunt deplasate, iar tot aspectul lăcașului de cult denotă dezinteres și abandon. Anul trecut i-am trimis parohului o adresă prin care i-am cerut să spună ce intenționează în sensul de a lua măsurile absolut urgente și nu mi-a răspuns în niciun fel. Dacă nu se poate cu vorba bună, atunci trecem la sancțiuni!”, declara, la vremea aceea, Rocsana Josanu.
Acum, după alți 4 ani în care nu s-a schimbat cu nimic situația încurcată a regimului proprietății, Rocsana Josanu vrea sp meargă, împreună cu părintele paroh, în audiență la directorul Institutului Național al Patrimoniului. Cu o speranță de care depinde, practic, soarta lăcașului de cult: ”Poate se deblochează, cumva, situația!”.
C.M.