Mihai Fifor, ministrul interimar al Afacerilor Interne, se dovedește un tip pragmatic, știind să folosească resursele ministerului după posibilități și competențe. Luni, 19 august, într-o videoconferință, după ce anterior solicitase prefecților o situație cu școlile care au toalete în curte, a cerut și situația unităţilor de învăţământ care nu deţin avize de la Direcţiile de Sănătate Publică şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
“Până vineri, doresc o situaţie cu fiecare UAT în parte, cu fiecare subunitate de învăţământ care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, cu măsuri care se pot lua, pentru a putea să avizăm din punct de vedere al sănătăţii publice aceste unităţi de învăţământ. Acolo unde nu avem apă potabilă, vreau să ştiu, pe lângă situaţia pe care am cerut-o cu toaletele, îmi trimiteţi situaţia cu fiecare unitate de învăţământ care nu are apă potabilă în momentul de faţă şi, totodată, până miercuri, un plan de măsuri să vedem cum putem să asigurăm apă potabilă pentru unităţile de învăţământ unde nu există”, a fost cerința clară a ministrului.
Evident că situația toaletelor care nu există în școlile din România era cunoscută deja, dar asta sub fostul ministru Andronescu. Noul ministru Breaz vrea și el situația lui, ca să poate să-și lege și el numele de activitatea din minister. Pe date oficiale, în martie 2019, la nivelul întregii țări aveam 1489 de școli cu toalete în curte, fără apă caldă sau canalizare. Numărul lor este posibil să fi scăzut, nu atât prin lucrări de investiții cât prin desființarea unor unități școlare.
În Neamț, Ioan Milea, inspector școlar adjunct, spune că avem 34 de școli cu toalete în curte, 37 de unități școlare fără aviz DSP și 7 fără aviz de la ISU.
V.B.