Personalul medical și spitalul vor plăti amenzi duble, dacă lasă pacienții să aștepte peste limitele de timp în triajul UPU și CPU. Noile amenzi sunt stabilite prin hotărârea de guvern adoptată marți, 27 august. Personalul medical din urgență care preia pacientul după timpul minim stabilit în norme riscă o amendă între 1.000-3.000 lei, amenda în vigoare până acum fiind cuprinsă între 500-1.500 lei. Managementul spitalului intră, de asemenea, sub regim sancționator dublu, amenzile pe persoană juridică fiind cuprinse între 20.000-30.000 lei. Înăsprirea amenzilor vine după ce protocolul național de triaj în unitățile de primire a urgențelor a fost modificat și actualizat în aprilie 2019. Inspectorii sanitari sunt cei care pot constata și aplica amenzile în cazul sesizărilor venite de la pacienți și aparținători nemulțumiți că stau cu orele în UPU. Deși sancțiunile pentru astfel de situații existau și până acum, fiind reglementate de HG 857/2011, nu au fost făcute controale țintite pe timpii de așteptare în urgență, anul acesta, la spitalele din Neamț
“Controale tematice în unitățile de primire a urgențelor s-au făcut, anul acesta, dar nu strict pe timpii de așteptare. Nu a fost tematică dispusă de Ministerul Sănătății și nici sesizări scrise de la pacienți nu au fost. Nici după ce s-a modificat protocolul național de triaj în UPU nu s-au făcut verificări, nici acum, după majorarea amenzilor, nu am primit nici o tematică de la minister, acest normativ fiind abia adoptat”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.
Cea mai recentă reglementare adoptată de guvern, în luna aprilie a acestui an, stabilește că un pacient care ajunge în triajul UPU trebuie să fie preluat pentru stabilirea gradului de urgență în maxim două minute. Gradul de urgență al unui pacient este împărțit pe cinci nivele și fiecare cod are un interval de timp stabilit: pacienții critici, cu risc vital sunt cei de cod roșu care trebuie preluați imediat; pacienții cu risc de agravare sunt de cod galben, risc major și nu pot aștepta mai mult de 15 minute; un pacient de cod verde înseamnă că starea lui este urgentă, necesită minim două investigații medicale și nu poate aștepta mai mult de 60 de minute; pacientul de cod albastru este clasificat non-urgent, are nevoie de cele mai puține resurse din UPU, așteptarea fiind stabilită la maxim 120 de minute; în cazul pacientului de cod alb, triajul stabilește că nu este o urgență, că are nevoie de un consult, timpul de așteptare pentru un astfel de caz fiind cel maxim, de 240 de minute.
La UPU al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț s-a atins, recent, un nou record de pacienți în stare critică și gravă. Chiar în week-end-ul trecut, din 313 persoane care au ajuns în UPU de vineri până duminică, o treime (105) au fost pacienți de cod roșu (16) și galben (89). În perioada 26-27 august, din toate cele 194 de persoane ajunse la urgență, s-au înregistrat două cazuri de bolnavi în stare critică (cod roșu) și 34 bolnavi în stare gravă (cod galben). La avalanșa de pacienți și nemulțumiri, se adaugă și criza de spațiu și de personal din UPU: “Sunt foarte mulți pacienți extrem de grav, cazuri care impun resurse maxime și timp suficient de mare alocat. Suntem la minim cu numărul de medici, sunt colegi care s-au îmbolnăvit, scoatem posturi la concurs și nu se prezintă nimeni”, a declarat dr. Gabriela Bercea, directorul medical al SJU Piatra Neamț. Dacă luăm în calcul cei 194 de pacienți înregistrați în UPU într-o zi, iese o medie de 8 pacienți pe oră, adică revin 7 minute și jumătate la fiecare pacient, în medie. (C.I.)