O doamnă doctor din Piatra-Neamț, care din nefericire a suferit un accident rutier în urma căruia i-a fost amputat un picior, sună la 112 cam de 20 de ori pe lună și solicită sprijinul pompierilor pentru a fi coborâtă din apartament. Doamna locuiește la etajul IV, într-un bloc situat în apropierea sediului ISU Neamț, astfel încât pompierii fac doar câteva minute până la ea acasă. Și o coboară 4 etaje cu scaunul rulat, iar peste câteva ore o urcă înapoi. Deși, susțin militarii, nu de fiecare dată o așteaptă ambulanța în fața blocului, deci nu este vorba despre ”tratamentul medical” invocat în momentul în care doamna apelează numărul de urgență. Pompierii spun că sunt chemați și când doamna merge la biserică sau la coafor și au avut toată înțelegerea pentru situației ei până când a început să le vorbească răstit, să-i acuze că nu se mișcă destul de repede sau chiar să-i jignească. Firesc ar fi ca un om aflat în situația de a nu se putea deplasa singur să se mute într-un apartament la parter și să găsească alte soluții când are nevoie de ajutor și nu se află într-o stare de urgență.
Slt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț a confirmat că sunt, în medie, 20 de apeluri lunar de la persoana în cauză, dar de fiecare dată motivul invocat este deplasarea la tratament: ”Dumneaei spune că are nevoie de îngrijiri medicale și atunci se justifică intervenția. Noi nu știm ce tratament urmează. Soțul dumneaei a spus că merge, periodic, la Bisericani unde-și face analizele și, de asemenea, merge la Bălțătești pentru recuperare. Într-adevăr, doamna în cauză a făcut referiri negative nejustificate la adresa colegilor noștri”.
Cu toată compasiunea față de situația doamnei, putem face un exercițiu de imaginație. Oare cum ar arăta programul pompierilor dacă toate persoanele din oraș sau din județ, care din diverse motive au probleme locomotorii, ar solicita să fie cărate de militari dintr-un loc în altul de vreo 20 de ori pe lună?
C.M.