Cu lucrările de reabilitare neterminate într-unul din cele trei corpuri, secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este un nesecat izvor de necazuri. Reportajul făcut zilele trecute în secție arată că și nerecepționarea lucrărilor la corpurile C și B pune probleme serioase odată cu mutarea pacienților și a activității medicale. După toate defectele din proiect, ale căror remedieri se ridică la 1,1 milioane lei lucrări suplimentare, se adaugă ceva la fel de dureros: nimeni nu-și asumă vreo intervenție. De pildă, acum, în luna august, pe caniculă prelungită, instalația de climatizare rămăsese fără freon. Mai ales după-amiezile, aerul se încinge de-a dreptul în corpul B, cel mai mare, în care sunt acum cazați copiii. Jumătate din clădire are expunere sud și ferestrele sunt acoperite doar pe trei sferturi de o jaluzea. Într-o tentativă de a rezolva lipsa de aer, câteva geamuri și uși de la cabinetele asistentelor stau deschise permanent. În saloane, unele din mămici spun că preferă fără aer condiționat, fiindcă aparatul este montat chiar deasupra patului.
Lipsa aerului condiționat n-ar fi cel mai mare neajuns, dar Dana Caranfil, asistenta șefă a secției, l-a notat pentru a-l raporta mai departe, conducerii.
Marea grijă este, însă, la ultimul etaj, unde și-au făcut apariția infiltrațiile în tavan. Exact în tronsonul de mijloc, care leagă cele trei corpuri ale secției. Exact pe unde trec traseele electrice și unde sunt amplasați contorii. Asta pentru că n-a avut ce face în iunie și iulie și, să vezi poznă, a plouat! Dacă niște averse de vară au făcut deja stricăciuni, e lesne de imaginat ce va aduce toamna.
Iar acoperișul corpului A, rămas nefinalizat, n-are uluci, nici pluvială, așa că apa face ce știe ea: cade și se scurge pe unde poate. Așa se face că, sub un tavan îngălbenit și tencuială care stă să cadă, cu acoperișul mansardei oprit la jumătatea ferestrei, nimeni nu îndrăznește să aprindă vreun bec, de frica unui scurtcircuit.
Mansarda nou construită e depozit. De moloz, pătuțuri vechi și multe altele. Dana Caranfil crede că apa se infiltrează pe la îmbinarea acoperișurilor, dar cine poate ști devreme ce nimeni nu se poate atinge de o investiție nerecepționată, iar referatele pe tema infiltrațiilor rămân simple sesizări?
În același corp A, există o altă minunăție: o ușă spre nicăieri, la capătul holului de la etajul II. După ușă, de termopan, nu se află nicio scară, balcon sau ceva de genul acesta, ci doar priveliștea de vară a dealului. Ea, ușa, poate există pentru a oferi acces din exterior, în caz de alertă, dar nimeni nu poate spune precis de ce a fost spart peretele și s-a pus ușă acolo.
În partea opusă, chiar în mijlocul clădirii, o încăpere oricum mică a fost garnisită cu rigips despărțitor și au rezultat două încăperi minuscule. La câte știe despre circuite și fluxuri obligatorii într-o secție de pediatrie, doctorița Apetroaia nu găsește nicio explicație valabilă pentru încăperile de un metru și ceva lățime și puțin peste doi metri lungime, cu ferestre și câte un calorifer dedesubt. Probabil că, fiind prevăzute în proiect, li se va găsi o destinație.
Alături, în corpul B, unde sunt acum copiii internați, ar trebui să fie spațiul destinat sugarilor și copiilor mici. Și aici e o problemă. Geamurile de termopan de pe latura nordică n-au mai fost înlocuite și nu se mai închid etanș. Medicii se plâng că iarna trebuie să stea cu păturile în geam ca să nu înghețe în camerele de gardă. Și asta de aproape patru ani, de când e șantierul. Noile camere de gardă nu sunt gata încă.
Nu sunt nici dușuri, deși normele vorbesc de un duș la 15 pacienți, după cum punctează Doina Apetroaia; nu este nici măcar un duș pe fiecare palier. În schimb, sunt pătuțuri la care grilajul se coboară greoi, pentru că trebuie acționat din ambele părți simultan. Așa că, dacă asistenta nu are mâinile lungi, sigur va avea nevoie de o colegă. În caz de ceva…
Bine că sunt avertizări! De exemplu, la ultima scară, unde nu mai există opritorii de plastic.
Este evident că mai sunt multe de făcut și este evident că nu se lucrează. Întreg contractul a fost suspendat la sfârșitul lui aprilie, sine die. Investiția, de aproape 15 milioane lei, trebuia să schimbe complet Pediatria, e prinsă acum între un nou proiect și un șir de procese. Noul proiect ar trebui să fie soluția pentru ce a mai rămas de făcut.
”Serviciul nostru tehnic are atribuția de a inventaria toate facturile, toate devizele, toate lucrările făcute, tot ce nu s-a făcut. Situația este aproape gata și este trimisă Consiliului Județean Neamț, pentru că suntem în etapa premergătoare realizării unui nou proiect. Acest proiect trebuie să fie soluția pentru ca lucrările de reabilitare și modernizare ale secției Pediatrie să fie finalizate”, declară dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului.
Procesele se învârt, firește, în jurul banilor. Edas Exim SRL, constructorul din asocierea Edamed care a câștigat reabilitarea, modernizarea și dotarea secției, a dat spitalul în judecată, ultima dată în iunie, după suspendarea contractului. Edas Exim spune că are de recuperat vreo 450.000 lei, lucrări executate și neplătite. Primul termen e în octombrie. La rândul său, Edas Exim a fost dată în judecată de General Construct SA, subcontractor, care ar avea de recuperat vreo 240.000 de lei, după cum arată cele două dosare înregistrate la instanță în martie și, respectiv, iulie 2019.
Pediatria stă, deci, cam despuiată. Iar la orizont, până la noul proiect care va să fie, se arată valuri noi de pacienți, că, să vezi poznă, toamna vine nu doar cu ploi, ci și cu un nou an școlar!
Cristina IORDACHE