Sunt 6 școli din județul Neamț rămase fără directori, după ce prima sesiune de numire provizorie pe încă un an s-a încheiat. Este vorba despre Școala Gimnazială „Regina Maria”, Bicaz; Școala Gimnazială din comuna Boghicea; Școala Postliceală Sanitără din Piatra Neamț; Școala Gimnazială Piatra Șoimului; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Roman; Școala Gimnazială „I.I.Mironescu”, Tazlău. În baza acordului personal scris, un profesor care este expert în management educațional și are calificativul „foarte bine” în ultimii patru ani este eligibil pentru a fi numit director. Dacă sunt mai mulți candidați, prioritate are cel care a fost admis la ultimul concurs.
Singurul director care și-a dat demisia este prof. Mihaela Ciubotaru, cea care a câștigat funcția de conducere a Școlii Gimnaziale „I.I. Mironescu” Tazlău la concursul din anul 2017. „La cele șase școli care au funcții de conducere vacante s-a demarat procedura de selecție. Este o singură demisie înregistrată, cea a directoarei școlii gimnaziale Tazlău”, a declarat prof. Elena Laiu, inspector școlar general.
Școala Postliceală Sanitară Piatra Neamț este una dintre unitățile care va avea o altă conducere de la 1 septembrie 2019, după ce actualul director nu mai dorește să ocupe funcția încă un an. „Nu mi-am dat demisia. Sunt motive personale care mă împiedică să mă mai pot ocupa de conducerea școlii, tocmai de aceea nu am mai depus cerere la inspectorat pentru continuitate în detașare. Din toamnă, mă întorc la catedră, la postul meu de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, pentru că la catedră am alt program, care mă solicită mai puțin”, a declarat profesoara de biologie Maria Magdalena Ungureanu, care a condus Școala Postliceală Sanitară în ultimii patru ani și jumătate.
Școala Gimnazială „Regina Maria” din Bicaz este o altă școală care a rămas fără director. Profesoara de fizică Paula Stăcescu renunță nu doar la funcție: „Mi-am depus cererea de ieșire la pensie, încă din luna februarie și aleg pensionarea. Consider că este normal să ne retragem și să lăsăm locul celor mai tineri. Mă îndrept cu bucurie și speranță spre această nouă etapă a vieții mele, cred că trebuie să respectăm fiecare nouă etapă”. La Școala Gimnazială Boghicea actualul director, prof. Eugen Mihai, spune că-și dorește să rămână în funcție, dar că nu a depus cererea la timp: „Eu sunt în concediu de odihnă, de asta n-am putut depune cererea în perioada anunțată de inspectoratul școlar. Sigur va mai fi o sesiune și când revin din concediu voi depune cererea”.
Alte 19 școli au directori interimari numiți la ultimul consiliu de administrație al Inspectoratului școlar Județean Neamț. Un nume nou între directori este cel al profesoarei de matematică Maria Ghiniță, fost inspector școlar pe programe europene. După ce conducerea inspectoratului nu i-a mai prelungit contractul de management care a expirat în această vară, profesoara Maria Ghiniță a prins post de conducere, ca director adjunct la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman.
Iată care sunt școlile din Neamț care au directori interimari numiți.
(C.I.)