Cătălina Buzoianu, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din România, care a marcat absolut inegalabil scena în ultimii 50 de ani, a încetat din viață, sâmbătă, 3 august 2019, la vârsta de 81 de ani.
Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț a scris un mesaj public în memoria artistei care a îndrumat generații de actori: ”Pioasă reverență la dispariția uneia dintre cele mai reprezentative regizoare și formatoare de artiști din spațiul teatral românesc: CĂTĂLINA BUZOIANU! Domnia sa rămâne un nume de referință în istoria TT prin două spectacole antologice: „Peer Gynt“ (1972) și „Tinerețe fără bătrânețe“ (1975). Pe 20 aprilie, anul acesta, în luna în care împlinise 81 de ani, la TT am avut ocazia să-i evocăm activitatea în cadrul lansării celor 3 volume, „Cătălina Buzoianu. Magie, abur, vis“, realizate de Florica Ichim și Irina Zlotea.
Să-i fie somnul lin!”.
Poate cea mai frumoasă descriere a artistei Cătălina Buzoianu este cea făcută de actorii cu care a lucrat. „Cătălina Buzoianu este o minune (…) o binefacere pentru teatrul românesc!” – exclama Mariana Mihuţ, în timp ce Horaţiu Mălăele mărturisea: „Cătălina a fost zâna mea cea bună.” „O «întâlnire» rară, care m-a făcut ceea ce sunt!” – preciza scenografa Lia Manţoc, iar Maia Morgenstern a ţinut să sublinieze: „… mi-a format gustul pentru teatru şi percepţia asupra acestei arte.” „De ce spun că e unică şi originală Cătălina? Pentru că a spart monopolul regizorului-bărbat, a reuşit să se lupte pentru întâietate la cel mai înalt nivel cu marii noştri regizori creatori din ultimii 50 de ani. Şi să câştige în multe cazuri!” – declara, la rândul său, actorul Mircea Rusu. Scenograful Dragoş Buhagiar: „Cătălina Buzoianu? – un deschizător de drumuri”; iar regizorul Mihai Măniuţiu (care i-a fost student) preciza: „…o regizoare strălucită. Timp de zeci de ani ea a fost unul dintre cei mai inovatori şi semnificativi reprezentanţi ai şcolii de regie românească”. „ … e făcută dintr-un material din care sunt făcute zânele” – mărturisea şi scenografa Irina Solomon; iar actriţa Ana Ularu (care a debutat la 15 ani în spectacolul „Lolita” pus în scenă în 2003 la Teatrul Mic de doamna Cătălina Buzoianu) exclama, la rându-i: „E mama mea din teatru. (…) o legendă în armură de argint rar”. Actriţa Iarina Demian: „Cătălina Buzoianu? Artistă – mie în milion!”; cât despre actorul Vladimir Găitan – el a ţinut să adauge: „dac-aş face o statuie în faţa Teatrului Mic, i-aş face-o Cătălinei Buzoianu, care o merită din plin. Şi merită tot ce poate să însemne bucuria unei generaţii de actori care, când aud numele ei, prima reacţie e să facă o plecăciune.” Şi nu în cele din urmă – gândul actorului Virgil Ogăşanu: „Cătălina ar trebui sărbătorită în fiecare zi…”