În instituțiile publice din România, există o mașinărie bine unsă, care, lăsată de capul ei, fără să fie supusă presiunii publice, reușește să transforme negrul în alb și invers. Legea este interpretată după bunul plac, în funcție de interese, și nu contează dacă o calcă în picioare cineva, pentru că se găsesc alți 20 să vină cu soluții pentru mușamalizare și acoperirea rahatului.
Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț, altfel un profesionist recunoscut în domeniu, a reușit să intre în incompatibilitate, după un model cunoscut la Neamț, patentat și dus la rang de artă de campionul absolut, însuși tovarășul de viață al acesteia, faimosul Dan Vasile Constantin. O revenire asupra poveștii este futilă. Important e că decizia de incompatibilitate a fost atacată în instanță și doamna Păvăluță a pierdut, inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În mod normal, într-o societate normală, după decizia Curții supreme, ar fi început demersurile în sensul eliberării Cristinei Păvăluță din funcție, în regim de urgență, că doar statul de drept trebuie respectat.
Cum județul Neamț nu are nimic de-a face cu o societate normală când vine vorba de respectarea unor astfel de decizii – cazul Andrei Baciu, la Consiliul Local Piatra Neamț, cazul Vasile Baciu la Consiliul Județean, cazul Laurențiu Dulamă ș.a.m.d. -, demersurile au început, într-adevăr, dar pentru a găsi o soluție care să-i permită Cristinei Păvăluță să-și păstreze funcția.
Avocați specializați în acest gen de litigii au fost foarte fermi: șansele de a ocoli decizia ANI erau spre zero. Numai că avocații nu cunosc personajele din conducerea (vizibilă, dar și cea ocultă) de la județ și nici mecanismele pe care acestea le stăpânesc.
* Operațiunea ”Mușamalizarea”
Chiar dacă presa a scris despre sentința Înaltei Curți, care apărea inclusiv pe portalul instanțelor, n-a fost mare grabă pentru cineva din zona juridicului din CJ să fie interesat să o și ceară de la instanță, în condițiile în care, se știe, președintele Arsene nu suportă să aibă în jurul său oameni asupra cărora să planeze suspiciuni. Cazurile Vasile Vișan, Dan Vasile Constantin, Vasile Panaite sunt doar excepții care confirmă o regulă sănătoasă și un principiu de viață.
Când cei de la Consiliu au primit-o, totuși, știau deja că decizia ÎCCJ trebuie pusă în aplicare în termen de 6 luni. Așa că a început tărăgănarea, bine ascunsă sub un zel funcționăresc demn de un film prost despre colectivizare. Primul pas: cazul să ajungă la comisia de disciplină, că așa zice Agenția de Integritate. Pentru că instanțele, sancta simplicitas, au stabilit că doamna Păvăluță este doar incompatibilă, nu și cât de incompatibilă, deci, peste Înalta Curte, trebuie să vină o comisie de funcționari, care să spună dacă mai poate rămâne directoare sau trebuie să plece acasă. Comisia de disciplină a început într-o componență, apoi s-a schimbat, că au fost niște oameni care au priceput că totul e un circ, menit să ducă problema până în ultima zi când, la risc, să se ajungă la votul consilierilor județeni. Formula finală a comisiei de disciplină a avut-o ca șefă pe inegalabila, indestructibila și nelipsita Veronica Vasiliu, pe Cornel Galbăn, cel care ține locul arhitectului șef al județului, și pe jurista Luiza Crețu. După îndelungi discuții și pertractări, comisia a decis să propună destituirea Cristinei Păvăluță, cu două voturi pentru și unul împotrivă! Cum a fost motivat votul negativ ține, probabil, de meandrele concretului, dar deja nu mai contează, pentru că, în al 12-lea ceas al celor șase luni de grație, proiectul a ajuns în plenul Consiliului Județean.
* ”Eu sunt mic, nu știu nimic, tata-n pod belește-o oaie”
În plen, a fost circ, teatru ieftin, a fost bătaie de joc. Cei care nu se aflau la masa consiliului știau deja scenariul, cea mai mare parte a consilierilor la fel, dar a fost, totuși, importantă punerea în scenă, sub bagheta regizorală a virtuosului Dan Vasile Constantin, aflat în sală în calitate de cetățean, consilier al lui Ionel Arsene și tovarăș de viață al Cristinei Păvăluță.
Personajul principal al dramoletei nu a fost însăși Cristina Păvăluță. De data asta, prestația actoricească, demnă de un Oscar obosit, a revenit consilierului județean Mihai Stoica, fruntaș din filiala Neamț a PNL. Vocal și argumentativ, persuasiv pentru colegii săi liberali, a condus discuția spre un element interesant – că de ce doamna să fie destituită prin votul consilierilor județeni -, încercând să inducă ideea că aceștia ar putea fi trași la răspundere mai târziu. Apoi, că ANI nu a cerut destituirea și că pot fi date și alte pedepse, că nu-i treaba consiliului și că de ce să fie destituită ea cu voturile celor de la PNL… Ca și cum ar fi vorba de o destituire pe linie de partid, nu una generată de o incompatibilitate dovedită. Că de ce nu s-a procedat la fel și în cazul consilierului Baciu, a opinat tov. Mihai Stoica, făcându-se că nu înțelege diferența dintre situația unui funcționar public și a unui consilier ales.
Se știe, liberalii n-au mers la vot și, așa, doamna Păvăluță a scăpat cu funcția teafără și nevătămată, au trecut cele 6 luni, iar la ANI s-a trimis informare că n-au votat consilierii și… c’est la vie, toujour parchive!
După ședință, tov. Stoica a devenit, brusc, cititor de fabule, unii consilieri liberali s-au inflamat că ei n-au făcut blat cu PSD, că ei n-au vrut să facă ce le-a propus Arsene (care, evident, nu voia să o piardă pe doamna Păvăluță) și că nepricepuții din presă n-au înțeles brilianta poziție politică a struțului cu capul în pământ și fundul bine garnisit cu justificări.
Fantastică, prin tupeu, a fost și promisiunea lui Mihai Stoica de a promova, el însuși, un proiect pentru destituirea Cristinei Păvăluță, știind foarte bine că acesta va fi contestat imediat în instanță.
Fără a intra în turma celor care fac scenarii, care au turnat gaz pe foc când au spus că Stoica n-a putut vota destituirea lui Păvăluță în termenul celor 6 luni de grație, dar că, în afara lor, poate promova orice proiect, se poate spune că Mihai Stoica a aruncat în ochii colegilor cu nisip de mai bună calitate decât cel folosit de Publiserv în Piatra Neamț. Că i-a orbit pe moment și a dus discuția spre ce a vrut el: un pic de amânare, să treacă cele șase luni și să nu se voteze.
* Cine și cum va (mima) lupta de-acum încolo
Păi, unul ar fi Mihai Stoica, însuși, de la care e de așteptat să promoveze un proiect bine întocmit, bine argumentat, clar, logic și inatacabil.
Apoi, ar fi Consiliul Județean, care are o problemă: proiectul, practic, nu a întrunit cvorumul. El nu a fost respins, deci ar putea fi repus pe ordinea de zi, deși au trecut cele 6 luni. Există, evident, riscul că, dacă trece, consilierii vor fi dați în judecată de Cristina Păvăluță, pe motiv că n-au respectat legea. Aceeași lege pe care ea a respectat-o cu strictețe în dreptul paragrafelor privind incompatibilitatea. (V.B.)
P.S.: În acest text Consiliul Județean nu înseamnă doar partea de executiv și se referă și la …legislativ.