15 septembrie 2019 a intrat în istoria satului Soci ca fiind momentul când ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit biserica purtând hramurile Buna Vestire și Sfintul Ilie Tesviteanul, dar și pictura noului așezământ de închinăciune din frumoasa așezare situată pe malul drept al Bistriței.
La acest mare eveniment pentru comunitatea locală, au fost prezenți un sobor format din aproximativ 30 preoți și diaconi, primarul Geo-Ovidiu Niță, viceprimarul Ion Ciubotă și peste o mie de credincioși, sosiți din satele comunei, dar și din alte localități montane. Paroh este părintele Sorinel Platon, care, ajutat de enoriașii parohiei, dar și de alți credincioși din comună, a clădit un edificiu de toată frumusețea.
Din cuvântul de învățătură, rostit de ÎPS Teofan, am reținut:
”Ne întrebăm, poate, cu ce scop zidim sfintele biserici. De ce ele sunt necesare pentru normalitatea vieții unei anumite așezări măiastre, cum este a dvs. Răspundem că biserica este locul în care se săvârșește dumnezeiasca Liturghie, în care omul participă la momente importante din viața sa și a celor apropiați. Biserica, prin pictura ei, ne cheamă să vedem viața sfinților ca și cum am citi din Sfintele Scripturi. Biserica, așezată la loc înalt, amintește de Cuvântul lui Dumnezeu, care ar trebui să ne fie ghid, călăuză binecuvântată în viață. Biserica ne amintește și de Cuvântul care s-a rostit astăzi, la dumnezeiasca Evanghelie, astăzi, duminica după Sărbătoarea Sfintei Cruci. În Evanghelie se amintește un cuvânt de-al Domnului Iisus Hristos, care, la prima vedere, este greu de înțeles. Zice Domnul: «Cel ce vine după Mine să se lepede de sine și să-mi urmeze Mie. Acela care caută să-și salveze sufletul său îl va pierde și cel care îl va pierde pentru mine și pentru Evanghelia mea, acela îl va câștiga». În mod special, această ultimă parte a Cuvântului Domnului ne așează într-o stare de nedumerire. Ce înseamnă aceasta, cel care caută să-și salveze sufletul, acela îl va pierde… Cum adică noi nu căutăm să ne salvăm sufletulu? Cum oare, căutând să-l salvăm îl pierdem pe acesta?» Răspunsul este dat de Mântuitorul Iisus Hristos, care spune că în două feluri omul își salvează sufletul, chiar dacă are sentimentul că îl pierde. Anume «să se lepede de sine și să-și ia crucea și să urmeze pe Domnul»”.
* Scurt istoric al parohiei Soci
Primele semne ale construirii unei biserici în satul Soci au apărut după 1989, inițiativa materializându-se zece ani mai târziu. Pe 25 februarie 1999, PS Calinic Botoșăneanul, ajutat de un sobor de preoți de pe Valea Bistriței, a sfințit locul unde avea să se ridice noul lăcaș de închinăciune, pe o colină, în imediata apropiere a torentului Leonte. În luna octombrie 2000, a fost turnată fundația la noua biserică. O altă etapă în construirea acestui obiectiv a fost turnarea centurii de rezistență, la data de 22 iunie 2002. În aceeași lună, a fost înființată Parohia Soci, cu personalitate juridică și având 220 familii.
Pe 1 august 2002, a fost numit primul preot pentru noua parohie – părintele Sorinel Platon, care, odată cu instalarea sa, din 12 septembrie 2002, a preluat toate sarcinile, îndatoririle și obligațiile parohiei, între care și finalizarea lucrărilor la biserica parohială.
”Cu ajutorul Preasfintei Treimi, al Maicii Domnului și al Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, cu implicarea Consiliului parohial și susținerea credincioșilor, lucrările au continuat cu zidirea unui paraclis, procurarea unui clopot de 300 kg, finalizarea lucrărilor bisericii, zidirea unei case cu etaj, în curtea bisericii, care adăpostește la parter trei grupuri sanitare moderne, o cameră pentru centrală și o magazie pentru lemne, iar la etaj două dormitoare spațioase și un hol, construirea unui zid cu piatră aparentă etc.
Parohia Soci, care cuprinde satul Soci, din comuna Borca, este o parohie tânără, înființată abia în anul 2002. Până la această dată, satul, care nu avea nici biserică, nici cimitir, era filie a Parohiei Borca. Deși înființată în anul 2002, lucrările la biserica parohială au fost propuse să înceapă mai devreme.
Parohia noastră se mândrește și cu un cor de fete, format de dna preoteasă Natalia Platon, cor care cunoaște și aplică tipicul celor șapte laude bisericești, dar care se implică și în alte activități în folosul parohiei și cu care s-au organizat pelerinaje în țară, dar și în Grecia și Israel.
Spre lauda parohiei noastre, sunt și credincioșii care participă în număr mare la sfintele slujbe și care răspund cu multă bunăvoință și dăruire solicitărilor parohiei.
De asemenea, Parohia Soci are o situație demografică bună, fiind o parohie cu multe familii tinere și cu mulți copii, spre lauda părinților lor și spre slăvirea numelui lui Dumnezeu!”, a mărturisit părintel Sorinel Platon.
Constantin NEGRU