Bogdan Mararu a obținut o sentință favorabilă de la Judecătoria Bacău la solicitarea lui de liberare condiționată, formulată după ce în prealabil a avut succes cu o altă acțiune judecătorească de modificare a pedepselor. Și de unde fusese condamnat, în martie 2017, la 11 ani si 3 luni închisoare, a ajuns ca toate pedepsele cumulate să însumeze 9 ani și 3 luni. După ce a scăzut perioadele de detenție, a rezultat că a depășit două treimi de pedeapsă, așa că a făcut cererea de liberare. Și magistrații de la Judecătoria Bacău au decis: ”Admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul M B A, deţinut în executarea pedepsei de 9 ani şi 3 luni închisoare, aplicată prin S.P. 249/D/2019, pronunţată de către TRIBUNALUL BACĂU. În temeiul art. 587 C.p.p. rap. la art. 97 al. 11,13 din 254/2013 şi art. 59 şi urm. din C.p. 1969 cu aplicarea art. 5 cp, dispune liberarea condiţionată a petentului M B A, , de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 360/D/2019, emis de către TRIBUNALUL BACĂU. În temeiul art. 588 C.p.p., atrage atenţia petentului M B A, fiul lui A şi G, asupra consecinţelor nerespectării prevederilor art. 61 Cod penal 1969. ,,Art. 61 Cp 1969 Efectele liberării condiționate. Pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare și până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârșit din nou o infracțiune. Dacă în același interval cel liberat a comis din nou o infracțiune, instanța, ținând seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie menținerea liberării condiționate, fie revocarea. În acest din urmă caz, pedeapsa stabilită pentru infracțiunea săvârșită ulterior și restul de pedeapsă ce a mai rămas de executat din pedeapsa anterioară se contopesc, putându-se aplica un spor până la 5 ani”.
Procurorul a contestat decizia instanței, iar dosarul urmează să ajungă la Tribunalul Bacău, unde va fi soluționat definitiv. Și cu șanse mari de reușită. De altfel, Răzvan Mararu, care a fost condamnat tot în martie 2017, la 8 ani și 3 luni de închisoare, în același dosar cu fratele lui, este deja liberat din luna iunie a acestui an. Frații Mararu au fost judecați pentru că l-au angajat pe moldoveanul Vitalie Proca să-l asasineze pe Ioan Dumitru Mironescu. Doar că asasinul l-a confundat pe Mironescu cu Răzvan Mircea Isăilă, un tânăr care n-avea nicio legătură cu răfuielile interlope. Autoturismul tânărului a fost ciuruit de gloanțe, Isăilă a suferit mai multe plăgi împușcate, dar a scăpat cu viațpă datorită telefonului mobil pe care-l avea în buzunar și a oprit un glonț, care altfel i-ar fi pătruns în inimă.
Vitalie Proca a fost condamnat la 21 de ani și 8 luni de închisoare, în iunie 2016. El nu poate depune, încă, nicio cerere de liberare condiționată.
C.M.