Marinela Apostol este, de vreo trei luni, preşedintele organizaţiei USR Răuceşti. Are 37 de ani, este căsătorită și are un fiu, în vârstă de 7 ani. Absolventă a liceului ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, apoi a Academiei de Științe Economice, specializarea Management, Marinela este, însă, și prima femeie din zona Târgului care, în 2009, și-a obținut permisul de conducere pentru categoria C și pornit, la volanul TIR-ului, prin Europa. Și acum tot asta face, se ocupă de firma familiei, ca manager. Dacă e cazul, nu ezită să se urce la volan din nou.
Discuția de față a avut loc în urmă cu ceva timp și, spre deosebire de politicienii care își cer întrebările dinainte, pentru a avea timp să se pregătească sau să ceară staff-ului răspunsurile, Marinela Apostol a răspuns prompt, pe loc, fără fițe.
– De când sunteţi membru al USR?
– Nu foarte de mult, de pe 16 iulie 2019.
– Ați mai fost membru al vreunui partid înainte de asta?
– Am fost membru PNL din 2016, la sugestia soţului meu, pentru a-l susţine pe actualul primar, domnul Bălăjel.
– Ce anume v-a convins să plecaţi de la PNL către USR?
– M-am decis în urma unei invitaţii la o discuţie cu cei de la USR Neamţ. Am fost încântată de USR şi de proiectele lor. Tot atunci mi-au propus să deschidem o organizație şi la Răuceşti, pe care să o şi conduc. Organizația a fost înfiinţată pe 22 iulie 2019.
– Câţi membri are organizaţia? Mă refer la cei cu cotizaţii…
– Suntem zece membri actualmente. Membri cu cotizaţii la zi. Cu siguranţă, o să fim mai mulţi, pentru că abia m-am întors din concediu şi o să ne reluăm activitatea. Doi din cei zece membri au aproximativ 50 de ani, iar restul sunt tineri. Tineri care-şi doresc o implicare în dezvoltarea comunei.
– Să înţeleg că nu aţi avut timp pentru activităţi politice, dacă organizaţia a fost înfiinţată de nici două luni de zile?
– Nu. Am început acţiunea de strângere de semnături pentru candidatura domnului preşedinte al USR, Dan Barna, la funcţia de preşedinte al României. Avem câteva semnături strânse, chiar dacă am început acţiunea de doar o zi. O să mergem prin sat, din poartă în poartă, pentru ca lumea să ne cunoască.
* ”Pe consilierii locali îi vedem doar când vin după voturi”
– Ce îşi doreşte USR Răuceşti pentru comună?
– Sunt multe de făcut în comună. Aş porni de la lipsa unei infrastructuri, apoi lipsa canalizării, a gazului şi a apei curente din satele comunei. Ne-am dori, de asemenea, mai multă transparenţă, chiar dacă încă nu avem de spus un cuvânt în Consiliul local. Dar putem veni cu propuneri. Dacă, după alegerile locale de anul viitor, vom reuşi să obţinem mai mulţi consilieri locali, o să propunem să se înfiinţeze şedinţe publice cu…
– Păi şi acum sunt publice. Şedinţele de Consiliu local sunt publice.
– Ştiu. Dar să invităm gospodarii din comună să se implice în bunul mers al comunităţii şi în decizii. Ne dorim o mai multă implicare din partea cetăţenilor. La sat, oamenilor le este ruşine să-şi prezinte problemele public. Mai ales că actualii consilieri locali sunt absenţi în zonele de comunităţi pe care le reprezintă. Din păcate, îi vedem doar când au nevoie de voturi. Atât. Cel puţin în zona în care locuiesc, nici eu, nici vecinii mei nu ştim care consilier ne reprezintă. Mai ales că locuim într-o zonă defavorizată: nu avem asfalt, nu avem canalizare… De fapt, canalizare nu este în toată comuna. Şi apelăm mereu la primărie pentru deszăpezire, pentru pietruirea străzii, pentru desfundarea unor şanţuri, atunci când vine apa de la deal şi tot aşa… Permanent sun la primărie! Cel puţin iarna, sun aproape săptămânal.
– Cum i-aţi convins pe colegii dvs. să vi se alăture în USR Răuceşti?
– Nu a fost nevoie de convingere. Lumea este deschisă la nou. USR este un partid nou, cu oameni care vor o schimbare. Foarte multă lume din Răuceşti îşi pune încrederea în USR. Din păcate, în comuna noastră, sunt și foarte mulţi oameni care sunt cu PSD. Asta s-a văzut şi la alegerile europarlamentare de anul acesta. Sunt şi cu PNL în comună. Dar eu sper ca tinerii să vină spre noi. Pe noi nu ne interesează puterea. Eu puteam foarte bine să stau doar la firma noastră şi eram mulţumită. Dar, pentru că am dorinţa de schimbare, nu pot să nu mă implic.
– Aveţi vreo colaborare cu celelalte organizaţii politice din comună?
– Momentan, nu. Există filiale ALDE, Pro România, PMP, PNL şi PSD. Dar suntem deschişi la propuneri din partea lor şi discuţii.
– Se apropie alegerile prezidenţiale. Cum veţi convinge cetăţenii din Răuceşti să voteze candidatul USR, Dan Barna?
– O să le spunem că este specialist în atragerea de fonduri europene. Practic, România de asta are şi nevoie. De bani de la Uniunea Europeană. Că banii de la guvern s-au cam terminat. Nu mai au de unde da. Domnul Iohannis are deja 5 ani de când e preşedinte şi nu prea a dovedit că îşi doreşte o Românie normală, după cum arată sloganul pe care l-a afişat în campanie. A avut cinci ani la dispoziţie. Nu a demonstrat nimic. Zero!
* ”Consider că actualul primar ar fi putut face mai mult pentru comună”
– Nu neapărat ca lider al unei organizaţii politice, cât cetăţean al comunei Răuceşti, sunteţi mulţumită de actuala administraţie locală, condusă de primarul Dumitru Bălăjel?
– Consider că s-ar fi putut face mai mult. Cu ambiţie şi implicare, se poate face mai mult pentru comună. Dacă vom avea consilier locali de anul viitor, vom propune ca, în primărie, să fie angajaţi specialişti în atragerea de fonduri europene. Să se înfiinţeze un birou pentru atragerea de fonduri europene. Nu cred că există aşa ceva în primărie, la momentul actual.
– Spuneţi-ne câteva realizări, dar şi nerealizări ale actualului primar Dumitru Bălăjel.
– Se vede cam ce s-a făcut. Acum se lucrează la noul sediu al primăriei, s-a făcut o grădiniţă mică la Oglinzi. Mai multe despre realizări şi nerealizări vă poate spune domnul primar. Eu sunt convinsă că, atunci când devii primar, nu te aşteaptă nimeni cu fonduri la primărie. E de muncă să aduci bani. Dar, cu mai multă muncă şi implicare, s-ar fi putut face un pic mai mult pentru comună, mai ales că avem un primar tânăr şi energic.
– Luaţi în calcul să candidaţi la primărie, anul viitor?
– Momentan, nu am luat nicio decizie, dar se poate spune că aş putea candida. Dacă o să avem o persoană mai capabilă ca mine şi după ce se va face şi un sondaj de opinie, vom alege persoana potrivită. Oricum, trebuie să ne atingem ţelul de a ajunge la primărie. Oricum, voi candida sigur pentru Consiliul local. Ne dorim să fim activi în Consiliul local. Există deja consilieri locali cu trei sau patru mandate, dar care nu au depus niciun proiect, nu au nicio activitate pentru comună. Aceştia ar trebui să se retragă. Pe noi nu ne interesează puterea, ci vrem să facem ceva pentru comună.
– Da, dar, ca să poţi face ceva pentru comunitate, trebuie să ai pârghiile puterii, ca să poţi lua decizii.
– E adevărat. Dar unii dintre consilierii locali sunt consilieri doar cu numele. Atât! Ei sunt reprezentanţii comunităţii, să-i văd că vin printre oameni şi-i întreabă ce probleme au! Să se intereseze de problemele comunei.
* ”Este păcat că mai sunt oameni care cred şi acum în PSD”
– Cum îi veţi convinge pe alegători să nu-l voteze pe actualul preşedinte al României?
– O să le spun că Dan Barna este dornic de schimbare, iar Klaus Iohhanis a avut timp cinci ani să demonstreze ce poate. Dacă, în cinci ani, nu a demonstrat, mă îndoiesc că în următorii cinci ani va putea schimba ceva. Să lăsăm altă persoană să demonstreze că se poate.
– Ce vă nemulţumeşte la actuala guvernare?
– Totul. Este păcat că mai sunt oameni care cred și acum în PSD. Păcat de aceşti oameni! PSD-ul nu se va schimba, aşa va rămâne. Poate au făcut un bine pentru bugetari, că le-au crescut salariile, dar au crescut şi preţurile. Deci cu o mână au dat şi cu două au luat.
* ”În echipa USR Răucești avem oameni capabili”
– Care ar fi cea mai stringentă, cea mai acută problemă a comunei Răuceşti? Şi ce soluţii aveţi?
– Infrastructura. Nu avem drumuri asfaltate, nu avem apă, nu avem gaz, nu avem canalizare. Soluţia ar fi fondurile europene. Și multă muncă, şi multă dedicare. Asta ar ridica nivelul de trai. Oamenii din comuna Răuceşti merită mai mult. Merită mai multă implicare, dedicare şi transparenţă din partea administraţiei locale. Eu nu zic că domnul primar nu a făcut nimic pentru comună, dar nu a făcut suficient. Avem o comună de oameni gospodari. Să vă mai spun ceva. Foarte mulţi copii din comună merg la şcoală, la Târgu Neamţ. Inclusiv copilul meu. Pentru că, la oraş, sunt condiţii mai bune, dar, mai ales, pentru că profesorii de la Târgu Neamţ sunt mai buni.
– Luaţi în calcul să racolaţi membri de la alte partide?
– Nu. Ştiţi câţi tineri capabili şi dornici de schimbare sunt în comuna Răuceşti? Sunt oameni noi, care îşi doresc o schimbare şi care vor să se afirme. S-au săturat de vechea conducere. Dacă cineva din PNL demonstrează că este dornic şi capabil să intre în USR, atunci cei de la judeţ vor face o analiză. USR nu primeşte membri din alte partide, decât după o analiză foarte strictă. În echipa USR Răuceşti avem studenţi, antreprenori cu mici afaceri. Oameni capabili.
– Ce model politic feminin aveţi? Din România sau din străinătate.
Model de femeie politician nu am, dar îmi place Angela Merkel. Consider că o femeie, la conducerea unei administraţii, are o viziune mult mai bună. Femeile sunt mult mai ambiţioase şi corecte decât bărbaţii. Eu îmi doresc să mă remarc prin corectitudine şi transparenţă.
Ciprian Traian STURZU