”Viața politică” locală oferă rareori prilej de distracție, în condițiile în care, de regulă, nu face decât să îmbine fericit amatorismul și prostia cu calitatea (politică) execrabilă a personajelor care și-au făcut din politică un modus vivendi (sau modus operandi, depinde). La fel s-a întâmplat zilele trecute, când a început un scandal general, după ce PMP-istul Laurențiu Dulamă nu a votat alături de PNL-iști în Consiliul Județean, iar PMP-istul Bogdan Gavrilescu și-a luat angajamentul să-l execute în partid. Asta după ce, conform unui foarte serios membru PNL, ”vineri, 30 august, orele 8:23, am avut o discuție de principiu cu președintele PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, primarul PNL Dragoș Chitic, secretarul general adjunct PNL Daniel Vasiliu și… președintele PMP, Bogdan Gavrilescu. Întâlnirea a avut loc la cererea dlui Gavrilescu, dornic să arate că se delimitează de trădările repetate ale unui membru PMP și că PMP nu este blat cu PSD. Din nefericire, cuvântul dat a rămas valabil numai până seara, pentru că PMP Neamț este în siajul PSD. Ce a urmat se știe deja. Nimic! Doar o continuare firească a vorbelor în vânt și o nouă încălcare a înțelegerilor la nivel central”.
S-a ajuns, deci, la circ fără pâine, dar cu un președinte patetic de partid, care se duce din proprie inițiativă să se dezică de un membru de partid ÎNAINTE să discute toate aceste lucruri în interiorul formațiunii pe care o conduce. Cum s-a ajuns aici?
Păi… puțină istorie și un pic de literatură.
* PMP – un pas la dreapta și doi la stânga, dar mereu beneficii pentru șefi
Mișcarea Populară a apărut, întâi ca fundație, apoi ca partid, pentru ca Traian Băsescu să aibă o nouă jucărie, după ce s-a săturat de PDL și l-a secătuit de orice vlagă politică. În Neamț, la început a fost Mihaela Stoica, lider în echipa de executanți ai lui Pinalti. După ea, a venit Laurențiu Dulamă, Amedeo pentru toată lumea, care a preluat partidul, adică un sediu bun pe strada Ștefan cel Mare, pe dl Adrian Cărăbeț, plus arhiva, plus ceva directori care mai erau pe la societățile primăriei și erau trebuincioși la finanțare.
Pentru Laurențiu Dulamă, alegerile din 2016 au fost o lovitură, întrucât, cu o echipă de necunoscuți, complet anonimi în politică, el a reușit să obțină locul strategic din care a putut negocia cu toată lumea care a avut ceva de oferit. Și-a obținut un post de viceprimar la Piatra Neamț și unul de vicepreședinte la județ. Așa au apărut pe scena politică actualii exponenți politici din PMP Bogdan Gavrilescu, Cristian Sauciuc și ceilalți directori și directorași, funcționari și funcționărași, care au prins posturi publice bine plasate și bine plătite. De amorul argumentării, se cuvine reamintit că Bogdan Gavrilescu a ajuns viceprimar pe înțelegerea care a funcționat, bine mersi, cu PSD. La fel și Laurențiu Dulamă la județ. Pentru că, fără PMP, nu se putea asigura majoritate la Piatra Neamț. Că PSD nu a știut ce să facă cu majoritatea obținută e altă poveste, care ține de prostia din interiorul partidului și lipsa totală de management. Oricum, acela a fost momentul când Dulamă a devenit persona non grata la PNL, care și-ar fi dorit majoritate la Piatra și PMP să renunțe la vicepreședinția de la județ.
La un moment dat, după ce, lucrat de o grupare condusă de amicul Gavrilescu, Dulamă nu a mai fost președinte de filială, PMP a virat spre PNL în Consiliul Local Piatra Neamț, pentru o nouă majoritate total dezinteresată, făcută spre binele alegătorilor. Așa au ajuns alegătorii Cristian Sauciuc și Marius Ghineț directori la Salubritas și Publiserv. Asta după ce, anterior, pe înțelegerea inițială cu PSD, PMP-iștii căpătaseră Parking, păstrând-o și după ce liberalii le-au descoperit calitățile de aliați. Și alți oameni de bine au ajuns în posturi bune, pentru că, în România, politica e mai tare ca școala vieții și cine e promovat politic devine competent instantaneu, brusc și deodată, peste noapte chiar.
* Scandalul din august 2019
La ședința ordinară din 27 august, cei din PNL știau că vor lipsi niște consilieri de la PSD și au acționat în consecință. Au promovat pe ultima sută de metri un proiect de hotărâre în folosul primarilor, fără a avea raport de specialitate, de aceea nici nu a intrat pe ordinea de zi. În ședință, alături de liberali s-a plasat și consilierul PMP Cristian Ungurianu. Celălalt PMP din plen, Laurențiu Dulamă, a votat alături de ALDE și PSD proiectele, pentru că, între altele, el însuși le inițiase. Cum era firesc, după ședința de pomină, s-a căutat un vinovat, mai ales pentru a ascunde prostia care i-a adus pe cei din PNL alături de PSD și ALDE, când a fost vorba de votul privind demiterea Cristinei Păvăluță din fruntea DGASPC Neamț, vot la care Laurențiu Dulamă nu a participat.
Aceasta a fost conjunctura în care Gavrilescu s-a întâlnit cu șefimea PNL, având și un teren propice asigurat de niște canale media, care trâmbițau ridicarea sprijinului politic lui Dulamă pentru ”trădarea” PNL. După întâlnire, a avut loc o ședință la PMP. În esență, ar putea fi evocate vremurile de tristă amintire și înfierare cu mânie proletară, însă, date fiind personajele și decorul general, ar merge, mai degrabă, vreo două trimiteri la fabulele lui Alexandrescu. Într-un simulacru de scenetă politică, în care protagoniști sunt, a nu se uita!, cei care ocupă poziția secundă în ierarhia județului și a capitalei sale.
Vulpea liberală: – … Votul din Consiliul Județean. Și asta trebuie să ne explice domnul consilier județean, ce s-a întâmplat de n-am reușit să suplimentăm ordinea de zi cu bugetul.
Vulpoiul predicător: – Cred că ar trebui să încep cu o mică poveste, ca să vă aduc în temă. În primul rând, în ședința ordinară care a avut loc acum trei zile, cu trei minute înainte de începerea ședinței, și vreau să punctez foarte clar, consilierii liberali, nu consilierii PMP și nu altcineva, au venit cu un proiect de hotărâre să împartă ei niște bani la primăriile din județ. Ok, perfect! Îmi pare rău că nu e aici domnul primar din Gârcina, singurul nostru primar pe care am putea să-l ajutăm cu acei bani de pe lista aia. Presiuni, circ… Nu e circul nostru, că spunem clar, nici nu vreau să mă cert, nici cu domnul Gavrilescu, nici cu nimeni. Eu cred că, împreună cu Gabi Ghinea, cu domnul Cărăbeț și cu alți oameni de la masă, câțiva suntem cei mai vechi din partidul ăsta și aici voi și rămâne, ca să fie clar! S-a cerut legalitatea acestui act. Secretarul județului a spus foarte clar: nu este legal, nu aveți raport de specialitate. Nu se poate pune (pe ordinea de zi – n.n.) un act fără niște avize în spate. Cei de la PNL, colegii noștri, îi consider colegii noștri, deși, așa cum am văzut trei puncte pe aicea, sunt cu domnul Teodor Paleologu, avem candidatul nostru și, până una-alta, noi mergem pe PMP… Domnul secretar al județului, care, întâmplător acuma ține locul secretarului prin delegație, este și șeful direcției juridice, deci știe cel mai bine legile din Consiliul Județean, a spus foarte clar că nu este legală. Eu, cel puțin, cât voi sta acolo, mai ales după un an și două luni de procese, voi respecta legile. Nu fac o ilegalitate, indiferent dacă mie vine și îmi spune președintele de partid că trebuie să votez lista asta, că e pusă de PNL. Eu nu o fac, credeți-mă!
Dacă secretarul a spus că nu este legal, ce să votez? Am interes să câștige Paleologu, nu mă interesează bătaia PNL cu PSD acuma și cu ALDE arbitru. Haideți să vă spun altceva. Proiectul nu a intrat pe ordinea de zi, nu am avut ce vota.
Vulpea liberală: – Cum n-ai avut ce vota? Amedeo, nu minți!
Vulpoiul predicător: – Te rog frumos să nu ridici vocea!
Vulpea liberală: – La oamenii ăștia nu mai veni să spui…
Vulpoiul predicător: – Oamenii aștia mă cunosc dinaintea ta…
Vulpea liberală: – Mi-a[i] spus la telefon ”dacă tu ai făcut blat cu PNL-ul ca să te pună vicepreședinte, du-te la PNL și lasă-mă pe mine cu PMP-ul meu”.
Vulpoiul predicător: – Te rog frumos, lasă-mă să termin. Vă rog să vă uitați pe filmări. Eu nu vreau să incit, dar dacă domnul președinte spune, eu ce să fac, să tac? Cică n-am votat lista PNL-ului… Cum să votez lista PNL-ului dacă nici n-a fost pe ordinea de zi?
Vulpea liberală: – Din punct de vedere tehnic, cum era mai bine, să se fi votat sau nu?
Vulpoiul predicător: – Dar nu s-a pus pe ordinea de zi. Ce să votez?
Vulpea liberală: – Suplimentarea ordinii de zi.
Vulpoiul predicător: – Nu a avut avizul de legalitate, eu ce să votez? Domnul comandant, pot să votez ceva ilegal?
Comandantul: – Chiar dacă discutați divergent în spatele ușilor închise, eu niciodată nu m-aș fi dus să discut în public despre lucrurile astea.
Vulpoiul predicător: – Asta și vreau să fac, de asta vreau, să evit o discuție pe care văd că domnul președinte… O să merg cu el în biroul de dincolo…
Vulpea liberală: – Tu trebuie să-mi ții partea…
Vulpoiul predicător: – Eu țin partea, pe o treabă legală. Eu reprezint PMP-ul și vrei să-ți dau un exemplu? 14 proiecte inițiate de mine, consilierul județean… mă duc în biroul lui Bobo la primărie și la ședință nu voteză niciunul, votează împotriva mea. Ce vrei să fac?
Vulpea liberală: – Care sunt proiectele alea inițiate de tine? Eu am 23 de proiecte în fiecare lună.
Vulpoiul predicător: – Am crezut că discutăm despre Consiliul Județean.
Vulpea liberală: – Dacă te-au lăsat la comandă, că-s ei în concediu, asta înseamnă că ești tu inițiator, sunt muncite de tine?
Vulpoiul predicător: – Da, sunt muncite de mine. Am făcut rapoarte de specialitate, mi-am pus semnătura.
Vulpea liberală: – Nu. Ți-ai pus semnătura, atât! Nu că le-ai făcut tu. Nu le-ai muncit tu. Zi-mi un proiect la care ai muncit.
Vulpoiul predicător: – Eu când le semnez, le și citesc.
Vulpea liberală: – Nu, (că) eu nu le citesc!
Vulpoiul predicător: – Ca să revin acum. Eu nu fac o ilegalitate. Dacă secretarul județului nu a pus pe ordinea de zi acel proiect, că nu este legal și nu are avizele, ce-am greșit eu, ce n-am votat? Este o luptă, a lor, la care noi nu avem ce căuta, dacă vreți să mă credeți. Este o luptă a PNL-ului cu PSD-ul, la care noi nu avem ce căuta. Nu vreau să mai continui. Dacă mie îmi arătați acum o hârtie că PMP-ul și toți consilierii de aici, că-s din Piatra, de la comune sau de la județ, trebuie să facă jocul PNL-ului, să votez cu ei orice proiect. Au fost bani la biserici, din Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Roman, cu primari PNL, și s-a votat împotrivă, inclusiv domnul de la noi. Eu n-am putut să votez și n-o să fac niciodată treaba asta. Căminul de bătrâni care aparține de mănăstirea Văratec, se votează împotrivă. Cornul și laptele se votează împotrivă. De ce? Numai că vrem să facem noi jocul la cineva. Nu! Eu acolo cât sunt și dacă voi îmi spuneți să fac asta, eu votez împotrivă, eu ascult, sunt rigorile de partid, dar nu cred că-s bune pentru PMP. Credeți-mă! Dacă îmi arătați pe film, că toată ședința e televizată, că am votat ceva împotriva PNL-ului, că n-am vrut eu să le pun pe ordinea de zi…
Vulpea liberală: – Nu mai discutăm despre PNL, te rog frumos, nu mai exagera, că așa ai venit și în ședința de la Piatra Neamț.
Vulpoiul predicător: – Păi am venit în ședința de la Piatra ca să se facă dreptate. Consilieri de la mine din echipă votează împotriva mea. Toate proiectele de hotărâre inițiate de mine au votat împotrivă. De ce?
Vulpea liberală: – Ai înnebunit? Eu mă duc în ședință de consiliu și-s inițiator și nu pot să trec proiectul ăsta, n-am dreptul să votez. Am votat contra de luni de zile, de ani de zile, nu mai minți.
Vulpoiul predicător: – Eu vă propun: facem ședința de birou executiv județean înainte de ședință. Așada, eu sunt de acord. Domnule președinte, am venit în biroul dumneavoastră cu consilierul Ungurianu?
Vulpea liberală: – Și ați plecat cu suplimentarea la buget.
Vulpoiul predicător: – Nu, îmi pare rău, asta mi-ați trimis-o cu trei minute înainte.
Vulpea liberală: – Îmi pare rău că nu este și celălalt consilier să spună…
Vulpoiul predicător: – Auziți, dacă vreți să mă încolțiți, să știți că nu vă merge. Îmi pare foarte rău. Vă arăt acuma mesajul. Ședința a fost… cu trei minute înainte, mi-ați trimis un format primit și de la PNL, o listă făcută de ei, care nu vreau să o comentez, în care nu vreau să intru, eu vorbesc de PMP aici, nu de PNL. Dacă secretarul județului spune că e ilegal…
Vulpea liberală: – Amedeo, sunt sătul ca de mere pădurețe… îs sătul!
Vulpoiul predicător: – Dacă ești portavocea cuiva, spune! Eu nu fac ilegalități. (Către cineva din sală) Tu faci ilegalități la tine la firmă? Nici eu nu fac. Dacă nu avea avizul de legalitate, eu ce să votez? Ați vrut să discutăm de ședință. Dar de lista aia care a băgat-o PNL-ul, știți ceva de banii de la primării? Știți că se bagă la toate primăriile, cum au vrut-o ei, și mai este o listă făcută de PSD. PNL și PSD și-a făcut fiecare o listă, să dea banii la primării. Acuma se ceartă PNL-ul, că vor să bage lista lor. Probabil săptămâna viitoare o să vină PSD-ul cu lista lor. L-am sunat ieri pe Arsene și i-am zis: ”Dacă eu sunt lăsat aici cu delegație, cel mai bine ar fi săptămâna viitoare, sunt 84 de UAT-uri, cheamă-i frumos pe toți primarii și să vedem: la Petricani, la Urecheni, la Piatra Șoimului… Ce primar ești? PNL. Câți bani îți trebuie? 3 miliarde. Hai să vedem, ia trei miliarde”. A zis că o să facă lista, acuma nu știu. Noi avem un singur primar și pe ăla îl apăr.
Vulpea liberală: – Amedeo, nici n-ai vorbit, îmi pare rău că nu-i Mihai Gontaru aici ca să te-njure.
Vulpoiul predicător: – Am vorbit, mi-a zis că nici nu știa de banii ăștia. Să-l sun eu pe domnul Gavrilescu…
Vulpea liberală: – M-am săturat de minciunile ordinare ale tale. M-am săturat.
Vulpoiul predicător: – Minciunile tale, nu ale mele.
Vulpea liberală: – Să îți vezi de treaba ta și să mă lași în pace.
Vulpoiul predicător: – Partidul ăsta e făcut de noi toți și nu de tine. N-am uitat, și aștia știu, că acum doi ani te-am luat de mână și te-am dus la Băsescu și ți-am zis stai în locul meu, dar stai în locul tău pentru toată lumea, pentru toți de aici, nu pentru tine.
Vulpea liberală: – Ești un mare nesimțit dacă spui asta.
Vulpoiul predicător: – Dacă mă jignești, îți fac și plângere penală.
Vulpea liberală: – Te rog frumos. Da. Da. Asta să faci.
Vulpoiul predicător: – Nu te-am jignit. Suntem într-o ședință de partid. Eu am jignit pe cineva de când sunt aici? Pentru ce să mă jignească? Aici am să ajung și cu asta am terminat. Noi suntem acuma la mijloc și bagă bățul în gard ca să ne ațâțe. Că le e frică de noi. Le e frică de Paleologu, vă spun eu. Și cu asta am încheiat discuția. Că eu mă cert, asta nu are nicio treabă. Partidul PMP trebuie să meargă înainte, indiferent…
Vulpea liberală: – Gata am închis subiectul.
P.S.: Orice asemănare cu personajele lui Grigore Alexandrescu poate fi constată consultând volumele Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț și, deloc întâmplător, în municipiul Piatra Neamț. N-ar trebui să fie prea greu…
FOTO: Pixabay