Licitațiile organizate pentru achiziționarea de aparatură medicală pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se apropie de final și, dacă nu vor fi contestații, se speră ca până la finele lunii septembrie să se încheie și contractele cu furnizorii. Interesul de a cheltui banii alocați de Ministerul Sănătății este maxim „A fost deschiderea ofertelor, pe 23 august și urmează ca până pe 12 septembrie să avem un raport final de licitație. Dacă nu vor fi contestații, după 10 zile se va trece la încheierea contractelor cu furnizorii câștigători. Nu avem oferte pentru câteva repere din listă, dar sperăm să primim aprobare de la minister pentru achiziția altor dotări, ca să nu pierdem banii”, ne-a declarat Maricica Drăgan, director financiar al SJU Piatra Neamț.
În majoritatea secțiilor din spital se așteaptă noi echipamente. Odată ce noua aparatură va ajunge în secții, va putea fi consemnată cea mai mare investiție în aparatură din ultimii 30 de ani. Este așteptat un nou computer tomograf care se adaugă celui existent și care, după cum declara managerul Codruț Munteanu în luna iulie, rămâne la dispoziția UPU: „El nu vine din nevoia unei achiziții spectaculoase, el vine din nevoia de a degreva un piculeț activitatea de la UPU, unde tomograful computer reprezintă o piesă importantă în a-ți preciza diagnosticul. Și, atunci, ca să nu nedreptățim bolnavii din spital, credem că va trebui să avem un tomograf computer pentru UPU și un tomograf computer pentru imagistica spitalului”.
Pentru secția ATI, o altă secție importantă și care a fost re-acreditată pentru prelevarea de organe, vor fi achiziționate dotări medicale în valoare de 1.397.000 lei. Lista cuprinde două aparate pentru anestezie în valoare de 200.000 lei, un ventilator de transport de 80.000 lei, paturi ATI – 10 bucăți în valoare de 430.000 lei, un fibrobronhoscop de 85.000 lei, zece monitoare de funcții vitale portabile în sumă de 100.000 lei cu stația centrală aferent în valoare de 300.000 lei, cinci defibrilatoare în valoare de 100.000 lei, un sterilizator pentru ploști în sumă de 50.000 lei, un agitator trombocite de 15.000 lei și un incubator în valoare de 10.000 lei. Pe lângă lista inițială, conducerea spitalului a mai obținut de la Ministerul Sănătății o suplimentare de 13.000 lei necesară la achiziția unui troliu pentru urgențe în ATI.
În sfârșit, Urologia, unde situația era disperată și a generat un protest mai puțin obișnuit apare pe lista de achiziții cu o masa de operație radiotransparentă (100.000 lei), un turn endoscopic (100.000 lei) și un aparat anestezie (100.000 lei).
(C.I.)