Ca de fiecare dată, când există o amenințare la granițele județului, primul lucru care se întâmplă este o ședință. Și subiectul principal al ședinței de astăzi, 23 septembrie, al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost pesta porcină. Au fost convocați șefii tuturor instituțiilor care au atribuții în combaterea bolii, dar și asociațiile de vânătoare. Și au început dezbaterile de la necesarele filtre din trafic pentru verificarea transporturilor de carne și de animale vii, însă s-a ajuns la discuții despre vânătoare, subiectul având drept centru de greutate porcul mistreț.
Și cum excesele de zel sunt la ele acasă, într-un județ în care nu există, deocamdată, niciun focar de pestă porcină (și sperăm să nu apară) prefectul Daniela Soroceanu vrea să modifice Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic (Legea 407/2006). Pornind de la ideea că vânătoarea la lumina farurilor și cu dispozitive de vedere pe timp de noapte este interzisă. Or, în opinia autorităților din Neamț, mistreții trebuie împușcați preventiv și imediat, deși există un ordin al ministrului Apelor și Pădurilor de acum două luni, care vizează tocmai creșterea cotei de recoltă la mistreți. Însă parcă este altceva, când vine o propunere din ”teritoriu”, dintr-un județ în care nu există pestă, dar sunt foarte mulți mistreți. Iar generalul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, a afirmat – în mod repetat- că a găsit soluția prin care mistreții pot fi împușcați, chiar dacă sunt animale nocturne, pentru țintirea cărora ar fi necesare dispozitive de iluminat. Să fie așteptați de vânători pe malul cursurilor de apă, pentru că – nu-i așa? – , ”mistrețul se trezește și se duce și el să bea apă”. La o adică ar putea și pompierii cu autospecialele să dea o mână de ajutor la marginea pădurii și să aștepte/atragă mistreții la adăpat la tulumbă. Că abia atunci ar fi fost o soluție ”salvatoare”.
Totuși, dincolo de exagerările aferente oricărei amenințări, nu trebuie ignorat un alt factor care contribuie la răspândirea pestei: omul. Să nu uităm că în județul Iași pesta a apărut în gospodăria unui sătean după ce omul a luat porumb din tarlaua proprie și l-a dus la porcii lui să-l mănânce. Iar pe tarla găsise un mistreț mort. Noroc că în ședința CJSU Neamț nu s-a ajuns la discuții despre comportamentul oamenilor. Nu avem curaj să ne imaginăm ce soluții militare s-ar fi putut găsi. Că și oamenii trebuie să bea apă. (V.B.)
2 comentarii
Mare e gradina Ta, Doamne. Auzi la specialista in toate, vrea sa modifice legea vanatorii. Iar celalalt cunoscator in orice domeniu vrea sa le aprinda lumina. Mai bine mergeti cu galetile cu apa sa-i adapati si-i ucideti ca sa nu mai riste extinderea focarului. Multi prosti mai sunt iar daca ei ne si conduc nu mai avem nicio sansa. Peste cateva saptamani veti afla ca pesta porcina a ajuns si in Neamt in timp ce astia se joaca de-a baba oarba cu intrerupatorul de curent. Parca au mai fost discutii pe tema asta si in urma cu cateva luni sau un an, gresesc? Tot la stadiul asta au ramas? Poate facem si o aplicatie ca tot am citit la dumneavoastra ca astea au succes garantat.
Iaca, i-am gasit. Exact cum spunea Papalicef, boala avanseaza si ei fac sedinte. Oare cum o sa le explice marilor fermieri cu mii de capete de porcine cand afacerile lor se vor prabusi fiind nevoiti sa ucida animalele?
https://www.google.ro/amp/s/mesagerulneamt.ro/2018/08/sedintele-pozele-si-glontul-masurile-de-prevenire-a-raspandirii-pestei-porcine-africane-in-neamt/%3famp