În ultimii ani, comuna Tămășeni a trecut prin ample transformări în întregul sistem al infrastructurii locale. Au fost asfaltate drumuri comunale, s-a extins rețeaua de canalizare, au fost modernizate școlile, dar și alte instituții de interes local și, acum, se derulează un proiect premieră pentru județul Neamț. Finanțat grație unui credit, proiectul presupune modernizarea DJ 201C, cu piste pentru bicicliști, rigole și trotuare, pe o lungime de 5,285 km, plus construirea a 14 stații de autobuz și amenajarea intrărilor pe 26 drumuri laterale, cale de 15 m fiecare. Lucrările sunt de o complexitate aparte și vor schimba radical înfățișarea comunei Tămășeni. Proiectul este marca primarului Ștefan Lucaci și a echipei sale și va aduce un plus de modernism în această comunitate. Poate chiar și în altele, dacă ideea de la Tămășeni va fi preluată și de alte comune, dornice de a face investiții în favoarea cetățenilor lor.
”În comuna noastră, sunt peste 5.000 de biciclete și ceva mai mulți bicicliști”
- interviu cu primarul Ștefan LUCACI
– Domnule primar, iată, satele comunei dvs. sunt un vast șantier…
– Din informațiile pe care le dețin, în mediul rural din județ și din Moldova, lucrarea care se execută în acest moment pe axul central al comunei este unicat. Poate doar locuitorii satului Humulești, aflat în administrarea orașului Târgu Neamț, ar putea spune că au fost primii beneficiari ai unui astfel de proiect. Al nostru, intitulat ”Modernizare DJ 201C cu piste pentru bicicliști, rigole și trotuare în comuna Tămășeni, județul Neamț 2018-2021” este realizat în proporție de 40%. Dar ceea ce se face la Tămășeni este o adevărată premieră pe aceste meleaguri.
– Practic, despre ce este vorba?
– Fără să exagerez, în comuna noastră sunt cel puțin 5.000 de biciclete și ceva mai mulți bicicliști. Mulți din ei au fost implicați în accidente rutiere și, pentru a veni în sprijinul lor și pentru a evita astfel de evenimente pe viitor, am gândit un proiect care să includă pistă pentru bicicliști, dar și trotuare pe cele două laturi ale drumului județean 201C. Lungimea este 5,285 km. Totodată, se vor amenaja și 14 stații de autobuz, precum și 26 intrări în drumurile laterale, pe o lungime de 15 m fiecare. Altfel spus, segmentul se va întinde din capătul mai vechi al Tămășeniului, fie pe relația dinspre Roman, fie dinspre Luțca, și va avea ca punct final satul Adjudeni, în zona liceului. Investiția este prevăzută și cu șanțuri de scurgere a apei și, pe alocuri, cu grătare peste spațiile respective. Am să profit de această ocazie pentru a adresa rugămintea ca proprietarii de mașini să nu parcheze pe trotuare sau pe pista de bicicliști. Deocamdată, noi nu am preluat investiția, dar, după ce o vom trece de la constructor la administrația publică locală, vom fi nevoiți să apelăm la organele de ordine pentru respectarea acestui lucru. Pentru că, altfel, nu se justifică investiția și sunt încălcate prevederile Codului rutier. Ne-am dorit această mare investiție pentru pietoni și biciclișți. Mașinile pot circula și staționa în zona carosabilă. Dacă unii nu vor înțelege asta, vom apela la toate metodele legale pentru a-i face să înțeleagă.
– Totuși, în Ardeal, în județe precum Alba sau Cluj, astfel de investiții s-au făcut deja, iar conducătorii auto au înțeles…
– Așa este, numai că, față de ce am văzut și eu în Ardeal, la noi e cu totul altfel. Ca să mă întorc la mașinile parcate pe trotuare și pe pista de bicicliști, trebuie să spun că, în comuna noastră, conducătorii auto au la dispoziție două benzi de circulație, pe care pot inclusiv să staționeze dacă au nevoie. Trebuie să înțeleagă că nu se mai poate ca mașinile să stea oriunde și oricum. Dacă nu înțeleg, ne vom strădui să-i facem să înțeleagă. Nu sunt mulți care nu respectă regula, dar sunt destui cât să încurce circulația pietonilor și a bicicliștilor. Și mai este o problemă: din momentul când vom prelua investiția, bicicliștii nu vor mai avea voie șă circule pe drumul județean. Sunt aspecte care țin de educație, dar și de bun simț.
– Ce valoare are acest proiect și care este sursa de finanțare?
– Toată lucrarea are o valoare de 11.066.589 lei și este finanțată cu aproximativ 7 milioane printr-un credit, contractat cu o dobândă de 4,5% pe an. Diferența, de 4,56 milioane lei, este asigurată de la bugetul local. La bugetul nostru, nu este o presiune foarte mare. În schimb, asigură o circulație fluentă și în siguranță, iar dacă toți participanții la trafic vor respecta legea, nu vor exista probleme.
– Dacă modelul dvs. va fi copiat și de alte comune?
– Nu este nicio problemă! Sunt comune care au deja piste pentru bicicliști, cea mai apropiată fiind comuna Bâra. Mai sunt și alte UAT-uri care au deja sau urmează să amenajeze trotuare, șanțuri, etc. Fiecare va face ce crede de cuviință. Bucuria mea este că suntem primii din Neamț care punem la punct un astfel de sistem, care, în timp, va ajuta toată comunitatea noastră. Să nu uităm că ambele sate ale comunei sunt situate în lunca Siretului, la 2-3 metri mai sus de luciul apei, cu o scurgere lentă a precipatațiilor. Tocmai de aceea a fost prinsă în proiect și betonarea șanțurilor.
”Primarul de la Tămășeni nu cedează în fața greutăților”
– Aveți probleme cu drumul județean?
– Deocamdată nu, dar aș vrea să transmit locuitorilor comunei că trebuie să fie bucuroși că se face această investiție, să fie mândri că vor fi primii beneficiari ai unui astfel de sistem. Deși sunt destule voci care spun că drumul nu trebuie realizat în acest fel… Mai este o problemă: drumul nu este al comunei, ci al Consiliului Județean Neamț. Covorul asfaltic nu are o calitate foarte bună peste tot, dar nu este în sarcina noastră să rezolvăm problema. Misiunea mea, ca primar, este să aduc la cunoștința Consiliului Județean care e starea fizică a drumului, consiliul fiind proprietarul de drept al acestui obiectiv. Datoria noastră, ca administrație locală, este să asfaltăm drumurile comunale și sătești, nu axul central al drumului județean. Cei care au un of legat de ce face primarul Ștefan Lucaci… este treaba lor. Primarul trebuie să aducă bani în comună, să dezvolte comuna și să creeze un complex de servicii către populație de foarte bună calitate. Și asta în condițiile în care liderii executivului local, primar și viceprimar, sunt dintr-un partid de opoziție în județul Neamț. Mai clar, nu suntem la putere. Trebuie să se știe, însă, că primarul de la Tămășeni nu cedează în fața greutăților.
– Considerați că sunt situații în care primarul și ceilalți factori locali au nevoie și de o doză de curaj?
– Cu siguranță, da!
– Ce zice opoziția?
– În primul rând, eu sunt un executant al hotărârilor Consiliului local, care, conform legii administrației publice locale, este puterea legiuitoare. Consiliul hotărăște, primarul aduce la îndeplinire. În cazul investiției de la Tămășeni, nu este niciun secret, a fost propunerea mea, ca primar, dar a fost îmbrățișată de majoritatea Consiliului local. Totul s-a făcut cu respectarea legislației actuale, așa încât, nu peste multă vreme, întreaga investiție va fi gata. Ce mă supără uneori e că sunt atacat fără nicio justificare, pe anumite considerente politice. Dar asta este situația… Din momentul în care m-am implicat în politică și în administrația locală, nu m-am dat niciodată deoparte când a fost vorba de luarea unei decizii în favoarea întregii comunități. Așa sunt croit de părinții mei, de Dumnezeu și mama natură. Din acest motiv, nu mă voi schimba niciodată. Voi depune toate eforturile posibile ca satele comunei Tămășeni să depășească, în multe privințe, confortul celor de la orașe. Dacă vom rezolva și cu asfaltarea drumurilor comunale în viitorii ani, vom face din Tămășeni o comună etalon.
Modernizarea infrastructurii școlare
– Acum câteva zile, a debutat un nou an școlar…
– Comuna are în patrimoniu două unități școlare, Școala Profesională Adjudeni și Școala Gimnazială Tămășeni, ambele cu statut juridic, cu un efectiv de peste 900 copii și elevi.
Prima investiție majoră în modernizarea infrastructurii școlare s-a petrecut la Adjudeni, unde au fost terminate lucrările la un teren de minifotbal și la un parc de joacă. Tot aici a fost implementat un proiect de dotare a școlii profesionale cu echipamente IT – 15 PC-uri, 25 monitoare, 5 laptop-uri, calculator server, 6 videoproiectoare, imprimantă grafică – și mobilier – bănci, scaune și dulapuri. Modernizarea spațiilor școlare, refacerea instalațiilor electrice, înființarea grupurilor sociale – care arată superb -, dar și refacerea totală a curții interioare, care, pe lângă terenul de handbal, cuprinde și un spațiu generos dedicat activităților culturale, sportive sau de altă natură, a fost realizată cu ceva vreme în urmă.
În schimb, la Școala Gimnazială Tămășeni, lucrările sunt în toi. Se refac interioarele, este extinsă clădirea în care funcționează deja grupul social, construim o nouă scară -pentru că este o cerință a ISU, pentru evacuarea rapidă a copiilor în caz de incendiu -, se reface sala de sport și multe alte obiective.
Toate aceste lucrări, realizate la Adjudeni și Tămășeni, au scopul de a moderniza întreaga infrastructură școlară din comună, de a oferi condiții foarte bune copiilor și cadrelor didactice. Ce mă bucură și mai mult este faptul că unitățile de la Tămășeni reușesc să ajungă în ton cu toate cerințele unui învățământ modern și să aibă o bază materială foarte bună. Cineva spunea că, dacă primarul a iubit cartea, iubește și școala, și copiii. Tot acest întreg complex de factori fac din școala de la Tămășeni – și mă refer la ambele unități – repere care să atragă copiii și elevii, ținând cont de faptul că unii părinți preferă să-i ducă la oraș, ca să învețe carte. Este un fenomen pe care îl resimt mai cu seamă comunele din apropierea așezărilor urbane.
– Câte proiecte ați realizat în acest an?
– Lucrurile se prezintă muțumitor, am realizat mare parte din proiectele planificate. Numărul lor are mai puțină importanță. Parcursul nu a fost și nici nu va fi presărat cu flori, ci cu foarte multe obstacole, cu situații limită, care, permanent, păreau să nu aibă soluții de rezolvare.
Trebuie să subliniez că una e să administrezi o comună întinsă pe câteva zeci de kilometri cu drumuri naționale și alta e ca satele să fie compacte, adică unul lângă altul, cu foarte multe drumuri comunale și sătești. Am să prezint o listă cu proiectele finalizate și în curs de execuție, dar și pe cele pe care dorim să le realizăm într-un viitor apropiat. Și toate acestea se vor realiza, în ciuda cârcotașilor, a celor care văd numai negru în fața ochilor, atunci când se realizează ceva în comuna lor. Oare acești indivizi țin la satul și comuna lor? Oare nu cumva această răutate vine din dorința de a pune mâna pe frâiele comunei și a face praf ce se clădește acum…?
Investiții realizate și în curs de finalizare
- Modernizare și extindere Școala Gimnazială Tămășeni
– valoare: 2.754.817 lei;
– realizare: 60%;
– proiectul prevede realizarea de grupuri sanitare, prin extinderea școlii, cu o suprafață de 283,16 mp, constând în două corpuri P+1 – grupuri sanitare și casă scară, precum și reabilitarea totală a clădirii existente și dotarea cu echipamente și instalații, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu.
- Rețea stradală în comuna Tămășeni, județul Neamț 2015-2018
– valoare: 6.080.837 lei;
– execuție: 100%;
– au fost modernizate 18 străzi și fundături, în total 7,835 km.
- Rețea de canalizare, stație de epurare și extindere rețele de alimentare cu apă în comuna Tămășeni, județul Neamț 2012-2017
– valoare: 8.369.267 lei;
– realizat: 100%;
– prin proiect, s-au realizat 15.867 m rețea canalizare cu scurgere liberă, 4.526 m conducte de refulare și 583 m de conductă evacuare în emisar, 10 stații de pompare, stație de epurare ape uzate cu capacitate de 2X240mc/zi, 3.891 m extindere rețea de alimentare cu apă și racord electric la stația de epurare.
- Amenajare teren de sport în satul Adjudeni, comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ 2018-2019
– valoare: 84.760 euro;
– realizare 100%;
– prin proiect, s-a realizat un terenul de sport, cu dimensiunile de 46×26 m, cu gazon sintetic, împrejmuit, dotat cu instalație de nocturnă, care va putea fi folosit pentru practicarea sporturilor minifotbal și tenis de câmp.
- Rețea Wi-Fi prin programul «Wi-Fi 4 EU»
– valoare: 15.000 euro;
– realizare: 0%;
– se vor instala echipamente Wi-Fi în primărie și școlile din comună, în vederea accesului gratuit la internet.
- Dotarea Liceului Tehnologic Adjudeni, din satul Adjudeni, comuna Tămășeni, județul Neamț 2018-2019
– valoare: 24.724 euro:
– realizare: 100%:
– prin proiect, Liceul Tehnologic Adjudeni a primit echipamente IT (15 PC-uri, 25 monitoare, 5 laptop-uri, calculator server, 6 videoproiectoare, imprimantă grafică) și mobilier (bănci, scaune și dulapuri).
- Reabilitare clădire Cămin Cultural, pentru obținerea autorizației PSI, 2017-2018
– valoare 140.984 lei;
– realizare: 100%;
– în prezent, Căminul Cultural Tămășeni deține autorizație de securitate la incendiu, o premieră județeană.
- Extindere rețea de canalizare pe strada Busuiocului, com. Tămășeni 2017-2018
– valoare: 135. 520 lei;
– execuție: 100%;
– a fost extinsă rețeaua de canalizare din comună pe str. Busuiocului, cu o lungime de 429 m.
- Modernizare strada Busuiocului, comuna Tămășeni, județul Neamț 2016-2018
– valoare: 530.959 lei:
– realizare: 100%;
– s-a realizat asfaltarea străzii Busuiocului, în lungime de 0,458 km.
- Modernizare strada Luceafărului, sat Adjudeni, comuna Tămășeni 2017-2019
– valoare: 535.939 lei;
– realizare: 100%;
– s-au asfaltat străzile Luceafărului – 0,475 km și Licuriciului – 0,115 km.
- Modernizare drumuri de interes local în comuna Tămășeni, județul Neamț 2018-2019
– valoare: 5.849.516 lei;
– realizare: 100%;
– au fost modernizate, prin asfaltare, 14 străzi și fundături din comună, însumând 7,206 km.
- Modernizare DJ 201C cu piste pentru bicicliști, rigole și trotuare, în comuna Tămășeni, județul Neamț 2018-2021
– valoare: 11.066.589 lei:
– realizare: 40%;
– se va moderniza DJ 201C cu piste pentru bicicliști, rigole și trotuare, pe o lungime de 5,285 km, se vor amenaja 14 stații de autobuz și se vor amenaja 26 drumuri laterale, pe o lungime de 15 m fiecare.
- Amenajare spațiu de joacă pentru copii în sat Tămășeni 2019-2019
– valoare: 113.000 lei;
– realizare: 100%;
– s-au achiziționat echipamente de joacă pentru copii și au fost montate în parcul Tămășeni.
- Amenajare spațiu de joacă pentru copii în sat Adjudeni 2019-2019
– valoare: 137.000 lei;
– realizare: 100%;
– s-au achiziționat echipamente de joacă pentru copii și au fost montate în incinta terenului de sport Adjudeni, odată cu sistematizarea zonei.
Proiecte aflate în etapa întocmirii documentației
- Sală de sport în cadrul proiectului «Campus școlar tip-10 Săli de clasă Adjudeni» 2019-2021
– Proiectul propune finalizarea sălii de sport din satul Adjudeni, prin Compania Națională de Investiții;
– Valoarea investiției va fi stabilită exact după întocmirea Studiului de Fezabilitate.
- Extindere rețea de apă și canalizare în comuna Tămășeni, județul Neamț 2019-2021
– Proiectul propune extinderea rețelei de alimentare cu apă în toată comuna și extinderea rețelei de canalizare cu 15 km. Proiectul urmează a fi depus în viitoarea sesiune de finanțare din fonduri europene sau naționale;
– Valoarea investiției va fi stabilită exact după întocmirea Studiului de Fezabilitate.
- Modernizare străzi, prin asfaltare, în comuna Tămășeni, județul Neamț 2019-2021
– Proiectul propune asfaltarea a 39 străzi și fundături din comună, însumând 11,640 km, și urmează să fie depus în viitoarea sesiune de finanțare din fonduri europene sau naționale;
– Valoarea investiției va fi stabilită exact după întocmirea Studiului de Fezabilitate.
- Modernizare drumuri agricole în comuna Tămășeni, județul Neamț 2019-2021
– Proiectul propune pietruire a aproximativ 6 km de drumuri agricole, în vederea asigurării de rute alternative pentru circulația utilajelor agricole, și va fi depus în următoarea sesiune de finanțare din fonduri europene;
– Valoarea investiției va fi stabilită exact după întocmirea Studiului de Fezabilitate.
pagini realizate de Constantin NEGRU