Numărul pacienților care s-au îmbolnăvit după ce au luat microbi din spitale a crescut în județul Neamț. Datele oficiale pe primele 8 lui ale acestui an au fost prezentate de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț în conferința de presă de joi, 10 octombrie. Sunt 242 de cazuri raportate de spitalele publice, dintre care 110 sunt înregistrate la Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman. Cele mai multe infecții asociate actului medical sunt raportate de secțiile de Medicină Internă și Infecțioase – 60 de cazuri, de secția Chirurgie (23 de cazuri), Ortopedie (9 cazuri), Urologie și ATI câte 6 cazuri. La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț sunt 86 de cazuri cu infecții nosocomiale, dintre care 50 din secțiile Medicină Internă și Infecțioase, 8 din Chirurgie, 11 din Urologie, 6 din ATI. Spitalul orășenesc Târgu Neamț a raportat 31 de cazuri, majoritatea (27) din secțiile Interne și Infecțioase.
Medicii epidemiologi spun că rata infecțiilor asociate actului medical de la nivelul județului Neamț, de 0,44%, este la nivelul ratei naționale, iar creșterea îmbolnăvirilor se datorează faptului că aceste cazuri nu mai sunt ținute la secret: “Este un număr în creștere, atât la nivel județean, cât și la nivel național. Asta arată că spitalele au început să raporteze aceste infecții asociate actului medical, s-a depășit acea spaimă care era acum 30 de ani”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Cu toate că aproape jumătate din suprainfecțiile pacienților au fost provocate de clostridium difficile (116 cazuri), bacteria care trăiește în colon, în materiile fecale și poate fi transmisă și prin mâinile contaminate, măsurile luate de inspectorii sanitari rămân la nivelul recomandărilor: “Acest germen există în colonul uman, dar există și peste tot în mediul înconjurător. S-au luat măsuri generale, cu intensificarea curățeniei, atenție la sterilizare, la circuitul personalului, al pacienților, aparținătorilor, medicamentelor, deșeurilor și așa mai departe. Se recomandă atenție la administrarea și la consumul de antibiotice. Noi prelevăm probe cu ocazia controalelor sau când există un focar pe o secție. Dar nu s-a raportat nici un focar la spitalele din județ”, a adăugat medicul epidemiolog Mirela Grădinaru. Bacteria, responsabilă de cele mai multe infecții intraspitalicești, se manifestă prin diaree, iar în forme mai grave cu febră, greață, amețeală, lipsa poftei de mâncare. Poate fi mortală, din cauza toxinelor răspândite în organism, în lipsa tratamentului sau când acesta se face târziu. Iar întârzierea este dată și de faptul că simptomele pot să apară și la câteva luni de la spitalizare sau de la încheierea tratamentului cu antibiotice. Epidemiologii mai arată că și consumul de antibiotice este un factor favorizant. (C.I.)