Neculai Isache, secretarul general al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, este de părere că modificarea legislativă care conferă puteri sporite polițiștilor nu este suficientă pentru ca sistemul să funcționeze la parametrii optimi: ”S-au înăsprit sancțiunile și s-a stabilit că polițistul poate interveni în forță în cazul infracțiunii flagrante. Putem elimina situații de genul celei de la Caracal, dar suntem încă o anexă a Parchetului. Acum 20 de ani, polițistul putea face o percheziție cu acordul proprietarului. Acum se pierde foarte mult timp până se obține acordul procurorului și al instanței. În fond 95% din activitatea de cercetare penală este făcută de polițiști, dar coordonată de procuror. Dacă procurorul nu-ți dă acceptul, nu poți să faci nimic”.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în ziua de 25 octombrie, legea pentru sporirea atribuțiilor polițiștilor. Referitor la înăsprirea sancțiunilor, amenda pentru refuzul prezentării datelor de identificare a crescut până la 1500 de lei, iar tulburarea liniștii publice, prin organizarea unor petreceri zgomotoase, se va sancționa cu amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei.
Situațiile în care poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea unei persoane sunt atunci când:
– aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
– există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
– descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
– aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;
– există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia.
”Motivele verosimile” și simpla bănuială i-au determinat pe oamenii politici din Opoziție să afirme că modificarea legii deschide calea spre abuzuri, și probabil aceasta a fost rațiunea pentru care, inițial, președintele a respins actul normativ, însă i-a fost prezentat din nou și atunci a fost obligat să-l promulge. Neculai Isache este de părere că nu se vor face abuzuri și că oricum cetățenii reclamă foarte des polițiștii, care sunt cercetați și puși la dispoziție, pentru pretinse abuzuri.
Secretarul general al SNPPC crede, în schimb, că ar trebui restabilite lucrurile care funcționau în sistem și, neapărat, trebuie găsită o soluție pentru deficitul de personal.
”Înainte exista sectoristul, care cunoștea fiecare familie din sectorul lui, până și copiii care se nășteau în fiecare an. Când se făcea ședință și unul spunea că a avut o spargere, imediat era alt coleg care recunoștea modul de operare, pentru că-și cunoștea foarte bine infractorii din sectorul lui. Acum avem modelul elvețian. Avem polițist de proximitate. Foarte bine că-l avem, dar sectoristul era altceva. Și tot timpul când s-a înființat o nouă structură s-au luat oameni din altă parte și s-au slăbit alte structuri. Așa am ajuns să fie un singur dispecer la 112 timp de 24 de ore, în loc să fie doi. Așa am ajuns ca într-un oraș ca Piatra-Neamț, unde acum 10-15 ani erau 7 patrule de ordine publică în fiecare noapte, să fie acum doar două. Noi am făcut o propunere către ministrul Fifor să aducem în poliție 5.000-10.000 de jandarmi, să acoperim oarecum partea de ordine publică. Dl. Fifor ne-a spus că va lucra la propunerea noastră. Între timp nu mai este ministru. Vom merge și la următorul ministru, poate va înțelege că sistemul de siguranță publică este în mare suferință și trebuie acționat fără întârziere”.
C. MIRCEA