Toți cei 7 elevi ai echipei României au urcat pe podiumul Olimpiadei Internaționale de Astronomie, desfășurată săptămâna aceasta la Piatra Neamț. Festivitatea de premiere a avut loc în seara de 26 octombrie în cadrul unui spectacol găzduit la Teatrul Tineretului. Medalie de bronz a câștigat Flavia Cristina Pascal, în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț. Un rezultat foarte bun, pentru prima ei participare la o competiție de acest nivel, care o ambiționează și mai mult: „Mă simt mulțumită de mine, dar simt că puteam mai mult. Este un rezultat care pe mine nu mă mulțumește, nu că voiam neapărat mai mult, dar simt că puteam mai mult. Probele au fost destul de grele, cea teoretică mi s-a părut mai grea, au fost cinci probleme, cred că asta a fost proba care m-a tras în jos. Dar, mă voi pregăti în continuare și sper într-un rezultat mult mai bun”.
Medalii de argint au câștigat Teodor Ionuț Grosu de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Dragoș Andrei Sîrghi de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Traian Rareș Tuș de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare și Adrian Marian Țiripa de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila. Medalii de aur au câștigat Daria Teodora Hărăbor de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați și George Cristian Ardeleanu de la Liceul Internațional de Informatică București.
Au fost acordate 9 diplome speciale pentru cele mai bune rezultate, unul dintre premiați fiind și Adrian Marian Țiripa. Premiul de excelență din partea Eturia pentru cel mai bun rezultat al unui elev din lotul României i-a fost acordat lui George Cristian Ardeleanu.
Cei 98 de elevi și 46 de profesori coordonatori din 20 de țări, observatorii internaționali, oficialii din cadrul Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Neamț și membrii comisiei centrale au trăit împreună, pentru ultima dată, cele mai mari emoții date de clasamentul internațional și premiile obținute de cei mai buni dintre cei mai buni olimpici ai lumii. În cadrul acestei ediții, au fost acordate 36 diplome de participare elevilor, 31 medalii de bronz, 21 medalii de argint, 10 medalii de aur și diplome profesorilor coordonatori din toate țările participante. În încheierea festivității, inspectorul Cristinel Secară a spus: „În anul 2017, domnul profesor Sorin Trocaru m-a contactat și mi-a propus organizarea ediției a XXII-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie. Au intervenit alte lucruri, organizasem o altă competiție națională. Același telefon și în anul 2018, cu propunerea ca Inspectoratul Școlar Județean Neamț să organizeze Olimpiada Internațională de Astronomie. Din câte știam atunci, trebuia să se organizeze în Italia. Acum putem spune că ediția a XXIV-a, desfășurată în perioada 18-27 octombrie 2019, această poveste de suflet pe care am scris-o, am citit-o şi am trăit-o împreună aici, la Piatra-Neamţ, în Ținutul Neamțului, în România, s-a încheiat, iar ediția a XXV-a se va desfășura în Italia. Mulțumim domnului academician Mikhail Gavrilov din partea organizatorilor pentru oportunitatea de a găzdui această ediție în Piatra Neamț. În numele organizatorilor, Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Asociația profesorilor de fizică Physics@NT din județul Neamț și Colegiul Național „Petru Rareș” vă mulţumim că ne-aţi fost oaspeţi dragi, vă felicităm pentru rezultatele obţinute şi vă dorim să păşiţi mereu pe calea succesului!”. (C.I.)