Asistenta șefă a secției Ortopedie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost amendată cu 1.000 lei de inspectorii sanitari. Microbi pe mâinile unei infirmiere și pe o chiuvetă din grupul sanitar al secției au fost neregulile pentru care asistenta șefă a fost sancționată. Este unica amendă dată, după două săptămâni de control inopinat în spital, încheiat recent de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Neamț. Au mai fost găsiți microbi pe un cearșaf curat, de pe un pat neocupat dintr-un salon al secției Chirurgie plastică, dar și în aerul din secția Pediatrie.
Erau în concentrații prea mici ca să fie periculoși, spune conducerea instituției, în conferința de presă organizată astăzi, 10 octombrie: ”În cadrul controlului s-au recoltat 102 probe de igienă de pe suprafețe, din aer, instrumentar și spații. Rezultatele acestor probe au arătat depășiri la numărul total de germeni, față de normele legale în vigoare, în 4 cazuri: în secțiile Ortopedie, Chirurgie plastică și Pediatrie. S-a aplicat o sancțiune contravențională asistentei șefe a secției Ortopedie, în valoare de 1.000 lei. O probă prelevată de pe mâinile unei infirmiere și una de pe un lavoar din grupul sanitar au fost neconforme. În celelalte cazuri, depășirile microbiene erau destul de mici”, a declarat ing.chim. Brândușa Anca Movilă, directorul DSP Neamț.
Concluzia acestui control este că vina aparține personalului, care nu respectă întotdeauna regulile de igienă și protocoalele de dezinfecție. Spălatul pe mâini este încă o problemă, la fel și respectarea traseului la schimbul de lenjerie curată-murdară. Cât privește secția Pediatrie, unde activitatea medicală este înghesuită în două clădiri din trei, reabilitate, dar nerecepționate, și aici vina aparține tot personalului: ”S-au verificat și biocidele folosite în spital, sunt din cele avizate de Ministerul Sănătății. S-au controlat graficele de curățenie și dezinfecție, circuitele între secții și sterilizare, spălătorie. Au fost actualizate protocoalele și procedurile de prevenire a infecțiilor intraspitalicești. În secția Pediatrie, încărcarea microbiană din aer înseamnă că nu se aerisește suficient de des. Deci încă mai sunt scăpări din partea personalului în spital”, a conchis directorul Movilă, care a dat asigurări că în Pediatrie se pot caza copii separat, în funcție de boli, chiar dacă secția intră în al treilea sezon de iarnă cu șantierul în coadă de pește. (C.I.)
Un comentariu
Rezultatele controlului nu corespund realității: de la ATI Neuro multi pacienti iau o bacterie letala_clostridium dificile,sunt zile când nu au apa la baie pacienții,nu se spala pe jos in saloane,este un jeg pe jos de ți se lipesc ghetele de mozaic!!!