A XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie de la Piatra Neamț, din perioada 18-27 octombrie, se consacră drept evenimentul educațional al anului 2019. Toate resursele implicate în buna desfășurare a competiției, deziderat îmbinat rotund cu dorința de promovare a valorilor culturale, turistice, istorice și tradiționale ale județului Neamț, au fost răsplătite de rezultate și de buna comunicare între gazde și oaspeți. Fără frontierele limbii și culturilor celor 148 de elevi și profesori, veniți din 21 de țări din Europa, America și Asia, limbajul comun a fost curiozitatea de a se cunoaște, de a explora ținutul Neamțului, bucuria de a împărtăși experiențe inedite, trăite în cele zece zile de eveniment. Desemnarea municipiului Piatra Neamț ca gazdă a competiției, în anul când se împlinesc 100 de ani de la înființarea Uniunii Astronomice Internaționale și 150 de ani de existență a Colegiului Național ”Petru Rareș”, a fost argumentul care a motivat organizarea impecabilă a competiției. Hotărâți să dea tot ce au mai bun, cei 7 copii frumoși care au compus echipa României și-au adjudecat podiumul, cu o medalie de bronz, patru de argint și două de aur.
Retrospectiv, între momentele festive de deschidere a olimpiadei și premierea celor mai buni olimpici ai lumii, inspectorul Cristinel Secară cuantifică dimensiunea efortului organizatoric: ”Județul Neamț a avut onoarea de a fi gazda celei de-a XXIV-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Asociația profesorilor de fizică «Physics@NT» din județul Neamț și Colegiul Național «Petru Rareș» Piatra Neamț. Fără falsă mândrie, putem spune că organizarea acestui eveniment de anvergură internațională în Piatra Neamț este o recunoaștere a preocupării remarcabile a profesorilor de fizică nemțeni pentru promovarea astronomiei în România, prin pregătirea elevilor pentru competițiile din acest domeniu, pregătirea și selecția elevilor care au participat la Olimpiada Internațională de Astronomie ediția 2017, rezultatele obținute de elevii nemțeni la Olimpiadele Naționale și Internaționale de Astronomie și Fizică. Sigur, toate acestea cumulate cu aprecierea, din partea Ministerului Educației Naționale, a calităților deosebite, profesionale și organizatorice, dovedite de profesorii și directorii din unitățile de învățământ din județul Neamț, de implicarea autorităților județene și locale, a întregii comunități educaționale”.
Oaspeții au fost întâmpinați pe aeroporturile din Iași, Suceava și Bacău și în gările din Suceava și Piatra Neamț de profesori de fizică, engleză și de elevi voluntari de la colegiile ”Roman Vodă” și ”Petru Poni”, de la Școala Gimnazială Văleni, de la Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț, Școala Gimnazială Dochia. Transportul a fost asigurat de firma Pristyl din Roman și finanțarea Primăriei Roman. Participanții au fost cazați la Central Plaza Hotel, unde au fost întâmpinați de profesori de fizică, de engleză și de elevi voluntari de la ”Petru Rareș”, ”Calistrat Hogaș”, Colegiul Național de Informatică și ”Gheorghe Asachi”.
Un spectacol deosebit în deschiderea oficială a olimpiadei s-a desfășurat duminică, 20 octombrie, la Sala Polivalentă din Piatra Neamț. Au fost implicați peste 1.800 de directori, profesori și elevi din Neamț. Oaspeții au putut admira costume tradiționale și obiecte de artizant expuse de Școala Gimnazială ”Grigore Ungureanu” comuna Ceahlău, ținând cont de faptul că Muntele Ceahlău era considerat de daci ca sălaş al zeului Zamolxis, tălmăcitor al fenomenelor cerești. A doua expoziție, cu bunătăți de toamnă, a fost organizată de Școala Gimnazială ”Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov. Oaspeții s-au bucurat de primire și, printre aplauze, au fotografiat și au filmat momentele artistice prezentate de elevii de la Liceul de Arte ”Victor Brauner” și Seminarul Teologic ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, de la Școala Gimnazială Gherăești. Discursurile oficialităților au fost punctate de momente folclorice, puse în scenă de ansamblul ”Toporașul” al Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț, de ansamblul ”Căiuții” din Borlești, precum și de piese de muzică tradițională românească interpretate de taraful liceului ”Victor Brauner”.
A urmat o săptămână de emoții pentru elevii care au intrat în probele competiției: cea scrisă, din 21 octombrie, și cea practică, din 23 octombrie, desfășurate la colegiul ”Petru Rareș”. În aceste activități au fost implicați profesori și elevii voluntari, pe de o parte, 40 de profesori din învățământul universitar, preuniversitar din România membrii Comisiei centrale de evaluare. Cea mai așteptată probă, cea observațională, din noaptea de 22 octombrie, s-a derulat pe stadionul municipal din Piatra Neamț, cu sprijinul primăriei. ”Astronomi de la observatoarele și cluburile de astronomie din România, secondați de profesori nemțeni, au pregătit cele 25 de stații de observare, cu telescoape identice pentru toți concurenții. Proba s-a desfășurat începând cu ora 20.30 și s-a încheiat la ora 2, timp în care toți cei 98 de concurenți au analizat bolta cerească în căutarea Neptunului și au răspuns cerințelor probei observaționale. A fost cea mai fascinantă probă, iar condițiile meteo au permis desfășurarea în condiții aproape identice pentru toți concurenții”, adaugă inspectorul Cristinel Secară.
Între probele competiției, elevii au participat la activități de socializare și interactive cu elevii și profesorii de la ”Petru Rareș”, ”Calistrat Hogaș” și CNI. Tematica discuțiilor a fost diversă, iar sesiunile au fost foarte apreciate de toți participanții, prilej pentru a pune temelie de gând bun, de speranţă, de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi, de cunoaştere. Surprizele pregătite de organizatori au fost foarte bine primite de oaspeți, care miercuri, 23 octombrie, și vineri, 25 octombrie, au vizitat și explorat județul Neamţ: lacul Bicaz, Cheile Bicazului, Lacul Roșu – traseu unde au fost întâmpinați de profesorii de fizică și directorii școlilor din Bicaz, Dămuc, Tașca, Bicaz Chei și Bicaz Ardelean; la Timișești, unde au asistat la o demonstrație ecvestră, la Parcul Național Vânători, unde au fotografiat zimbrii, la Cetatea Neamțului, unde s-a desfășurat un spectacol cu străjeri, domnițe, schimb de gardă și momente artistice de muzică tradițională. La activitățile din zona Târgu Neamț, s-au implicat profesori, directori și voluntari de la colegiile și școlile din zonă, cu sprijinul financiar al Primăriei Târgu Neamț.
Premierea olimpicilor, de sâmbătă, 26 octombrie, a avut loc la Teatrul Tineretului. Oaspeții au fost întâmpinați cu expoziția de icoane pictate pe lemn, în stil bizantin și neobizantin, a elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, în acordurile muzicii de cameră și celebra ”Baladă” a lui Ciprian Porumbescu.
Emoțiile au electrizat atmosfera de gală la momentul decernării premiilor. Rezultat excelent pentru Flavia Cristina Pascal, în clasa a X-a la ”Petru Rareș”, care, la prima participare în competiția de înaltă anvergură, a câștigat medalia de bronz. Medalii de argint au câștigat Teodor Ionuț Grosu, de la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Dragoș Andrei Sîrghi, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, Traian Rareș Tuș, de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare și Adrian Marian Țiripa, de la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” Brăila. Medalii de aur au fost obținute de Daria Teodora Hărăbor, de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Galați și George Cristian Ardeleanu, de la Liceul Internațional de Informatică București.
La această ediție s-au acordat diplome de participare pentru 36 de elevi, 31 medalii de bronz, 21 medalii de argint, 11 medalii de aur, 9 premii speciale, diplome acordate profesorilor coordonatori ai echipelor din țările participante. Ministerul Educației Naționale a acordat diplome de excelență organizatorilor.
Referindu-se la eveniment, inspectorul Cristinel Secară a spus: ”Un rol important l-au avut sponsorii olimpiadei, cărora le mulțumim: TRW Airbag Systems SRL, Metex SA, Heidelberg Cement România SA, AUTOTOTAL, Profi, SOCOM SA,OMV Petrom, Kober SRL, TCE 3 Brazi, EuroDiscount, Dolinex SA, Pristyl, Grand Plaza Central, Grand Hotel Ceahlău, Centrum RA TRAN,Transport ADI SRL, Moldoturism SRL. Mulțumim partenerii educaţionali, Consiliul Județean Neamț, primăriilor și consiliilor locale din Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Răucesti, Pipirig, Sabăoani, Petricani. Organizarea unei competiții internaționale la cel mai înalt nivel științific a necesitat un efort remarcabil al întregii comunități educaționale din județul Neamț: 165 de profesori de fizică din liceele şi școlile gimnaziale membrii Asociației profesorilor de fizică «Physics@NT», profesori de limbi străine, istorie-geografie, arte, informatică, tehnologii, peste 80 de elevi voluntari din școlile nemțene. În numele organizatorilor, mulţumim tuturor factorilor implicați în organizarea ediției a XXIV-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie la Piatra Neamț, ediție care, conform participanților, a fost una memorabilă!”.