Sallie Latch este o americancă venerabilă, în vârstă de 86 de ani, care, recent, a revenit în locul nașterii tatălui său, evreu din Târgu Neamț, care a emigrat prima data în Canada, apoi în SUA, sub numele de Harry Latch, după ce a renunțat la numele său adevărat, Lazarovici. Miss Sallie este poate unul dintre puținii evrei care acuză actualul guvern israelian, în frunte cu premierul Netanyahu, de crime împotriva poporului palestinian și, mai mult, îl pune la zid pe Donald Trump, președintele SUA, despre care spune că e ”un idiot și un prost”.
* Un oraș plin de viață
– Cine sunteți, Miss Sallie?
Mă numesc Sallie Latch și sunt din California. Sunt profesor ieșit la pensie. Am predat elevilor din școala primară, din California și China, dar și la universitate. Recent, am predat copiilor sirieni refugiați în Grecia. Anul trecut, am publicat o carte interviu cu acești copii sirieni, pakistanezi și afgani refugiați. Sunt artist și îmi place mult să călătoresc.
– Cum ați ajuns la Târgu Neamț?
Tatăl meu este născut aici. Numele inițial al tatălui meu este Lazarovici, dar eu port numele lui, după ce și l-a schimbat, după ce a plecat din România. Și-a schimbat numele după ce a devenit emigrant. Eu m-am născut în America. Tatăl meu s-a născut în anul 1901 și la 15 ani a plecat în Canada. Mama este din Ucraina de loc. Este și ea tot evreică.
– Sunteți pentru prima oară în România?
Nu. Am mai fost acum 20 de ani la Târgu Neamț, iar de atunci orașul s-a schimbat foarte mult.
– Care ar fi schimbările survenite în acești 20 de ani?
Orașul pare mai mare și mai plin de viață. Am observat foarte multe locuri cu jocuri de noroc. Parcă e un mic Las Vegas.
– Ce impresie v-au făcut românii?
Românii sunt foarte prietenoși. Sunt minunați și foarte răbdători cu mine, pentru că eu nu știu limba română. Sunt foarte drăguți.
– Dar ce părere are poporul american despre români?
Despre România se știe că foarte mulți români lucrează în Silicon Valley. Sunt foarte buni în calculatoare. Sunt inteligenți.
– Ați fost și în Ucraina, să vizitați locul unde s-a născut mama dvs.?
Nu. Aș vrea să merg, dar să mă însoțească cineva.
– Ce ne puteți spune despre părinții dvs.?
Părinții mei s-au cunoscut în Canada. Ambii erau evrei. S-au dus în Canada, în partea franceză, în Quebec. Tatăl meu povestea că, la început, au fost foarte săraci și aveau un căruț cu șosete, haine și cărți. Le vindea. Părinții mei s-au căsătorit de foarte tineri, la New York. Erau foarte săraci la început. La acea vreme, guvernul SUA avea niște programe sociale și ofereau cursuri gratuite emigranților, pentru a învăța cum să pună tapițeria la scaune. Apoi, au plecat din New York și au ajuns în California. Aveau 50 de ani. În acel oraș din California erau mulți evrei. Aceștia încercau să organizeze comunitatea de evrei la diferite munci, exact ca în New York. Erau foarte implicați în problemele sociale. Părinții mei, când au ajuns în acest mic orășel, au deschis o fermă de pui. Tatăl meu a devenit fermier.
* ”Unchiul meu a fost tutorele marelui muzician Leonard Cohen”
– Aveți copii, frați?
Copii nu am. Am avut doi frați, dar unul a murit de leucemie, când avea 21 de ani. Unchiul meu este poet și s-a născut tot la Târgu Neamț. Fratele tatei, Erwing Lawton îl cheamă. Și-a schimbat și el numele când a emigrat. Tatăl și-a schimbat numele în Latch, iar fratele lui și l-a schimbat în Lawton, dar numele original este Lazarovici. Unchiul meu este poet, canadian.
– Ne puteți spune ce fel de relație a avut unchiul dvs. cu marele muzician Leonard Cohen?
V-ați documentat bine. Unchiul meu a fost un fel de tutore, de profesor, pentru Leonard Cohen. Au fost foarte buni prieteni. Unchiul meu era profesor la universitate iar Leonard Cohen era elevul lui. Leonard Cohen este ceea ce este astăzi, datorită unchiului meu. Unchiul meu era profesor de poezie, iar Leonard Cohen și-a format textele melodiilor sale inspirându-se de la el. Eu nu l-am cunoscut niciodată pe Leonard Cohen. Am fost, odată, să-mi vizitez unchiul internat în spital și, chiar dacă Leonard Cohen îl vizita și el des, de fiecare dată l-am ratat.
– Cunoașteți români în America?
Nu. Chiar nu. Dar știu că sunt mulți români în Silicon Valley. Medici buni români și români buni în IT. Știu că sunt foarte buni la matematică și că sunt foarte inteligenți. Țin minte că se gătea mămăligă în familie. Chiar îmi plăcea mămăliga.
– Ce v-a plăcut cel mai mult la Târgu Neamț?
Arhitectura caselor vechi și bisericile. Mi-ar fi plăcut să văd cum arăta orașul pe vremea tatălui meu. Din fotografiile pe care le-am primit de la profesorul Emanuel Bălan, m-aș fi așteptat ca orașul să arate sărac, dar arăta prosper. Îmi imaginam că Târgu Neamț la acea vreme era un sătuc sărac. Dar m-am înșelat.
– Ați avut până acum vreun contact cu comunitatea evreiască de la Târgu Neamț?
Da. Prin profesorul Emanuel Bălan. Îmi place comunitatea de aici. Am fost acum câteva zile la sinagogă și m-am întâlnit cu liderii evrei de aici. Din păcate, mulți oameni de aici nu știau că în zona lor există o sinagogă.
* ”Trump și Netanyahu oprimează poporul palestinian”
– Cum vedeți relația președintelui Donald Trump cu actualul guvern al Israelului și în special cu premierul Beniamin Netanyahu?
O întrebare bună. Îmi găsesc cu greu cuvintele, pentru că sunt foarte supărată de relația lor și în special de atitudinea lui Trump față de Netanyahu.
– De ce?
Regret că Trump susține actualul guvern al Israelului, un guvern ce oprimează poporul palestinian.
– Să înțeleg că susțineți cauza palestiniană?
Desigur! Cum să nu fiu de partea celor oprimați? Sunt evreică, dar sunt deranjantă de situație. Eu am fost în Palestina și am văzut cum erau tratați palestinienii de israelieni. Nu sunt tratați corect. Îmi acuz propriul guvern, pentru că acest guvern nu ar face ceea ce face fără ajutor din partea guvernului SUA. Consider că americanii dețin puterea și poporul american ar trebui să protesteze, pentru a se schimba în bine situația din Palestina.
– Este adevărat că evreii conduc lumea?
Locuiesc în America, dar ceea ce mă sperie e că Trump, care nu e evreu, conduce lumea. Știu evreii sunt în poziții foarte importante în lume, dar cred lumea este condusă de corporații, nu de un grup de evrei. Corporațiile conduc lumea.
– L-ați votat pe Donald Trump?
Sigur că nu!
– De ce?
Pentru că este un idiot, este un prost, este agresiv, este crud, este rasist. El nu negociază. El amenință cu războiul. Este o persoană periculoasă. Și, în America, presa este foarte puternică și denaturează informațiile și realitatea. Mulți spun că evreii controlează mass-media, dar nu e adevărat. Trump a ajuns președinte datorită presei, datorită jurnaliștilor. Chiar dacă mulți o vroiau președinte pe Bernie Sanders, media l-a vrut pe Trump și nu a mai prezentat știri cu Sanders. Mulți americani consideră că, după ce a ajuns Trump președinte, nu au avut niciun fel de beneficii economice. Trump a mințit că va face din nou America mare. Economia nu a evoluat în bine deloc, după ce Trump a ajuns președinte.
– Ce politician ați vrea să fie președintele SUA?
Mie îmi place Bernie Sanders, dar nu cred că are șanse. Media deja prezintă știri că deja e prea în vârstă, are 75 de ani, și că nu ar mai fi potrivit pentru candidatura la funcția de președinte. Dar curios este faptul că tinerii sunt cei care îl susțin pe Bernie Sanders.
– Ce nu v-a plăcut în România?
În București, am observat că, în general, tinerii nu sunt preocupați de schimbările climatice ale Pământului. Nu sunt proteste, românii nu sunt îngrijorați de aceste schimbări climatice. Milioane de oameni din lume sunt îngrijorați și fac proteste. Am vorbit cu tineri din București și nu știau de aceste schimbări de climă.
– Ce ar trebui să schimbe românii la propria țară?
Toți se întreabă de ce țiganii sunt atât de săraci.
– Nu prea le place să muncească, miss Sallie.
Am înțeles.
– Cât veți mai sta în Târgu Neamț și când veți mai reveni?
Eu aș mai rămâne, dar nu găsesc o cazare mai ieftină. Stau la pensiuni, dar e cam scump. Aș dori un apartament și să-l închiriez pentru o lună de zile. Nu sunt o femeie bogată.
* ”Femeile românce să încerce să călătorească singure”
– Ați reușit să vedeți casa, locul unde s-a născut tatăl dvs.?
Nu. Mi-aș fi dorit să văd. A încercat să mă ajute domnul Silviu Stern, dar nu a reușit să găsească casa tatălui meu. Și nici documente nu a găsit.
– Cum veți convinge cetățeni americani să viziteze zona Târgu Neamț?
Că românii sunt foarte primitori, interesanți și aici există un relief minunat. Sunt mănăstiri și peisaje frumoase. Cei de la Biroul de Informare Turistică sunt foarte drăguți.
– Cum vi se par femeile românce?
Mi-aș dori ca româncele să călătorească mai mult. Multe femei se tem să călătorească singure. Eu am călătorit în jurul lumii, am fost peste tot singură. Încurajez româncele să călătorească singure. Eu am 86 de ani și nu îmi e frică. Asta mă ține în viață și mă menține sănătoasă. Acesta este medicamentul meu: călătoriile.
Ciprian Traian STURZU
N.A: Mulțumiri dnei Ecaterina Leu, profesoară de limba engleză la Liceul ”Vasile Conta”, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui interviu!
GALERIE FOTO