Șeful Salvamont România, dar și salvatori montani din toate cele 42 de structuri din țară, distribuitori de echipamente de salvare și dezvoltatori de soluții cu aplicabilitate în acest domeniu se află, astăzi, la Durău, la Conferința Națională Salvamont.
”Pe lângă activitatea de analiză a problemelor întâmpinate în sezonul de vară şi stabilire a măsurilor necesare bunei pregătiri pentru sezonul de iarnă, în cadrul acestui eveniment se vor prezenta şi concluziile delegaţilor Salvamont România care au participat, în acest an, la Congresele mondiale FIPS din Argentina și CISA-IKAR din Polonia, rezultatele schimburilor de experienţă din Franţa, Italia, Polonia, Austria și Serbia”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.
Temele conferinței au inclus de la procesul de formare și atestare a salvatorului montan, până la acreditarea și certificarea capacității de intervenție, și stabilirea programului de activități de formare profesională și specializare pentru anul viitor.
Sabin Cornoiu, Președintele Salvamont România și șeful Serviciului Salvamont Gorj s-a declarat foarte mulțumit de organizarea evenimentului și de rezultatele echipei de la Neamț, și a ținut să sublinieze o problemă vechea, a cărei rezolvare ține de…bunul simț.
”O acțiune de salvare reușită presupe coordonarea celor de la fața locului. Iar cei de la fața locului trebuie să fie pregătiți în domeniul salvării montane și să aibă dotarea necesară. Legislația nu spune nicăieri că salvamontiștii pot coordona structurile militare. De foarte multe ori ne trezim la acțiuni de salvare cu oameni de la Jandarmerie, ISU sau Poliție, care nu au ce căuta la fața locului. Noi, neputând coordona aceste structuri, în mod normal ar trebui să închidem acțiunea și să-i lăsăm pe ei să se desfășoare. Muntele este un mediu ostil, iar profesia de salvator montan este reglementată prin lege. Atât timp cât Statul Român a considerat că are nevoie de salvatori montani, pregătiți și atestați periodic, alte structuri nu au ce căuta la acțiunile noastre. Avem o activitate foarte bună, de ani de zile răspunsul este de 100%, dar noi nu pozăm în eroi, ci doar ne facem profesia cu credință și cu profesionalism. Sperăm ca toată lumea să înțeleagă că este important să-și facă treaba din domeniul în care este pregătită și să nu mai fie tentată să-și facă imagine din acțiunile de salvare montană”.
În anul 2018 salvamontiștii din România au fost solicitați să intervină la 5.919 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical(+13% față de anul 2017), acțiuni în care au fost salvate un 7.066 de persoane(+ 8%). Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de ambulanță sau SMURD , 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
C.MIRCEA
2 comentarii
Păi nu pozati în eroi pentru că nu i cazul.Nu implicati contrele cu seful Isu asupra muncii noastre. Câți dintre voi mor in aceste misiuni? Cati pompieri mor la intervenție? Sper că ați inteles,este simplu!Cate interventii are un pompier si cate aveti dumneavoastră?
Cay , nu prea are inteles mesajul tau . Ce legatura au pompierii cu asta ? De cand numaruld e morti e criteriu de lauda ? Sa mori nu e o fapta de eroism, e o estimare gresita a riscului la care te expui. Fiecare are profesia lui , voi sunteti vreo 800 de angajati in Neamt , iar salvamontisti nu sunt 800 in toata tara, dar fiecare isi face treaba si e bine sa isi faca doar treaba lui, pentru ce e pregatit si dotat.