Acțiunea de ecologizare a Lacului Bicaz, organizată de Asociația ”Sens Civic” , în mai multe etape, pe parcursul lunii septembrie, a avut ca efect adunarea multor saci cu gunoaie din diverse golfulețe și lăsarea lor la ”locul faptei”. Și astfel, acțiunea coordonată (pentru că organizată nu putem spune) de Andrei Carabelea a devenit o belea (ca să parafrazăm partea esențială din numele inițiatorului) pe capul viceprimarilor, responsabili cu salubrizarea localităților pe care le păstoresc.
De mai bine de două săptămâni, sacii cu gunoaie se usucă la soarele generos al toamnei, după ce-au avut singurul rol (de impact, de altfel) de a asigura decorul necesar pentru câteva fotografii pentru a fi postate pe Facebook. Cam ce conținut au sacii respectivi aflăm, cu lux de amănunte, din postarea unei voluntare Diana Maria Voicu : ”Aici am făcut concurs: cine găsește cele mai mari trăznăi pe plajă în afară de “banalele” PET-uri.
Din meniu: brichete, papuci, muult polistiren expandat (deh, remember, tot ce plutește) o greblă, borcane de toate felurile, sticle, flacoane de esente sau medicamente, doze de bere și de spray, folie de polietilenă, bidoane mari și barosane, sandale, un braț de la o papușă, cutii de vopsea, cioburi de plastic, mingi, galoși, bocanci, un pulover, lăzi de plastic, spumă poliuretanică, conserve, butelii de propan mici, caserole, tuburi de muștar, pahare de plastic, bucăți de izopren, găletușe de iaurt, tuburi de creme, un spoiler de Dacia (vezi poza) si un cauciuc de tractor.
Vreți să știți de pe ce arie am curățat tot ce spun, adică ce a intrat în cei vreo 120 de saci? Un golf cu lungimea de 250-300 m și adâncime de 30 m de la luciul apei până la marginea pădurii. INFIM față de toate golfurile lacului Bicaz!! Infim! (..) Inimoșii de la Act for Tomorrow și Asociația Sens Civic, împreună cu sponsorul, Fairy România, și-au propus la anu’ să facă o tabără de 2 săptămâni de ecologizare. Cei doi Andrei au venit cu ideea asta: Andrei Coșuleanu și Andrei Carabelea.
Aer liber și curat într-una dintre cele mai frumoase zone din țară, atmosferă de tabără (aseară am cântat și dansat la foc), oameni faini de tot, apă de lac minunată la scăldat, vaporaș și bărcuță!! În plus, cureți apele!! Ce îți poți dori mai mult în vacanța de vară?!”.
Și dacă voluntarii s-au declarat mulțumiți de acțiunea lor, lăudabilă dacă ar fi fost organizată corect și derulată până la capăt, viceprimarii au numai vorbe tăioase la adresa lui Andrei Carabelea.
Nicu Butnaru, viceprimar de Bicaz: ”Noi nu am fost anunțați despre acțiune, iar asociația care a făcut această acțiune să fie responsabilă în totalitate. La Izvorul Alb noi avem 20 de moșnegi, care nu prea consumă alimente ambalate, gunoaiele sunt aduse de apă cine știe de pe unde și acum trebuie să plătească Primăria Bicaz firmei de salubritate să ia sacii de acolo. Bine că a fost ocazia perfectă pentru laudă și noi am rămas cu gunoaiele pe cap. Nu avem fonduri pentru așa ceva, domnul primar e nervos, contabila șefă ne ceartă pe amândoi. Încercăm să găsim o soluție. Am vorbit cu dl. Rîpanu de la firma de salubritate. E un om extraordinar, cu care colaborăm foarte bine, dar are dreptate și el. Lui cine îi plătește să transporte deșeurile? Și revenind la povestea asta, am o singură întrebare pentru dl. Carabelea: de fapt, acțiunea de ecologizare a existat?”.
Andrei Carabelea, om care are intenția să candideze la Primăria Piatra Neamț, susține că a vorbit, generic, la ”Consiliul local BIcaz” și a trimis o adresă către firma Edil Industry, e adevărat după derularea acțiunii: ”Am înțeles că nici acum n-au fost ridicați sacii din zona Baicu, dar asta se întâmplă pentru că autoritățile locale nu acționează și nu reacționează (!?!- n.r.). E adevărat, n-am apucat să vorbim direct cu operatorul de salubritate și după desfășurarea acțiunii am aflat că deșeurile adunate de la Farcașa – unde noi nu am ajuns, doar am trimis saci și mănuși -, au fost duse la Poiana Teiului, într-un punct administrat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț. Am vorbit cu dl. Rîpanu, i-am explicat situația și i-am trimis un mail. Eu știu că, anul trecut, s-a dat o hotărâre de Consiliu Județean, conform căreia deșeurile strânse din acțiunile de ecologizare sunt primite gratuit la depozitul de la Girov”. Adică, eu știu, de ce trebuie să mai și anunț, că tot românul trebuie musai să se uite pe Facebook-ul participanților?
Operatorul din zona 4 are, însă, două probleme concrete: cine își asumă deșeurile, ca să poată justifica niște cantități când le introduce în stația de sortare și cine plătește transportul? În plus, Ionuț Rîpanu consideră că acțiunea ar fi trebuit anunțată din timp, inclusiv la firma de salubritate, și colectarea ar fi trebuit făcută selectiv. Era mult mai simplu dacă PET-urile erau puse în saci, separat de alte tipuri de deșeuri.
”Mie îm place impactul pe care-l au acțiunile de acest fel: oamenii aplaudă, culegi roadele și-i lași pe unii să se descurce după aia”, spune Viorel Luca, viceprimarul de Farcașa. ”Dacă ar fi fost anunțată firma Edil Industry să trimită un om, le-ar fi arătat voluntarilor cum să strângă deșeurile. Că nu e mare lucru dacă în loc să pui totul într-un singur sac, pui în doi și este deja selectat. Apoi, acțiuni de ecologizare noi facem permanent, de data asta am făcut la inițiativa domnului Carabelea, care ne-a trimis saci și mănuși. Voluntari am avut noi, iar gunoaiele le-am dus deja la Poaiana Teiului, într-un loc al SGA. Acum am fost sunați să ne luăm gunoiul de acolo. Ne plimbăm cu sacii de la Farcașa la Poiana Teiului sau ce facem aici? Că deja e ridicol. Dar nu mai interesează pe nimeni. Cel mai simplu este să cauți laude. Așa, iau și eu mâine o lopată, mă apuc de curățat șanțuri, în două zile sunt cel mai cunoscut viceprimar din Neamț, dar las pământul și mizeria pe stradă!”.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
Laudabila actiune, tineri de toata isprava, dar problema ramane neschimbata daca nu se iau masuri legislative.
In unele tari, legea impune ca produsele degradabile natural in sute de ani sa se vanda cu aplicarea unei taxe de depoluare. Aceasta taxa, colectata de comercianti, se varsa intr-un fond care finanteaza actiunile de depoluare.
Depoluatorii profesionisti ar face si separarea deseurilor colectate. Borcane de toate felurile, sticlele, doze de bere pot fi reciclate usor si cu profit pentru firma care le recicleaza.
Apoi, statul ar trebui sa sprijine activitatile economice de reciclare.