Echipele de elevi și profesori din 21 de țări care se întrec la Olimpiada Internațională de Astronomie OIA 2019 de la Piatra Neamț au participat la festivitatea de deschidere, în după-amiaza de 20 octombrie. Spectacolul s-a desfășurat la Sala Polivalentă, unde oaspeții au fost întâmpinați cu două expoziții, pe hol, una de artă tradițională a Școlii Gimnaziale „Grigore Ungureanu”, comuna Ceahlău și cealaltă cu fructe, dulcețuri și exponate de toamnă ale Școlii Gimnaziale „Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov.
Festivitatea a fost apreciată de oaspeți, care timp de două ore, printre aplauze, au fotografiat și au filmat momentele artistice pregătite de elevii de la câteva școli din județul Neamț. Ceremonia a început cu intonarea imnului României, interpretat de corul elevilor de la Liceul de Arte „Victor Brauner” și de la Seminarul Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț. Spectacolul oferit de elevii nemțeni a continuat cu o piesă modernă, pe o temă astrală, interpretată de Daria Pintilie și a culminat cu un flash-mob pe melodia „Asta-i România” al celor de la Voltaj pe care elevii Școlii Gimnaziale Gherăești au dansat purtând steagurile tuturor celor 21 de țări din competiție, într-o coregrafie concepută de prof. Alina Blaj.
Prezentarea echipajelor din fiecare țară a fost un alt moment deosebit, derulat pe melodia Simply the best (Tina Turner) dedicată celor mai buni olimpici ai lumii. Parada a fost încheiată de cei 7 elevi și profesorii lideri ai echipei României, care au ridicat sala în picioare. Discursurile oficialităților au fost punctate de momente artistice care au oferit oaspeților tot ce-i mai frumos din tradiția și folclorul zonei noatre: piesa tradițională „Cântecul satului” interpretată de corala elevilor de la „Victor Brauner” și seminarul din Piatra Neamț, dirijor prof. Marius Ioan Corugă și acompaniament la pian susținut de prof. dr. Adrian Stroici, o suită de dansuri populare prezentate de ansamblul „Toporașul” al Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț, trupa de elevi și ansamblul Căiuții din Borlești, piese de muzică tradițională românească interpretate de Camelia Ursu și Bianca Rotaru, pregătite de prof. Mihaela Mancaș, împreună cu taraful Liceului de Arte „Victor Brauner”, sub bagheta dirijorului prof. Sidor Rusu.
În discursurile lor, oficialitățile au felicitat organizatorii și au urat succes celor 101 de elevi și 47 de profesori care intră de mâine în competiție. Elena Laiu, inspector școlar general: „Organizarea acestui eveniment de anvergură internațională demonstrează atenția deosebită pe care comunitatea nemțeană o acordă susținerii valorilor și educației elevilor. Având în vedere preocuparea constantă a profesorilor de fizică din județul Neamț pentru promovarea astronomiei ca disciplină de studiu, dar și implicarea întregii comunități educaționale, Ministerul Educației Naționale a propus Inspectoratului Școlar Județean Neamț organizarea acestei etape internaționale, nominalizare care ne onorează. Sunt implicați în acest eveniment 165 profesori de fizică, 100 profesori de limbi străine, istorie, geografie, arte, informatică, tehnologii și 60 de elevi voluntari din școlile nemțene. În egală măsură, acest eveniment oferă posibilitatea promovării, explorării și valorificării potențialului turistic, cultural și spiritual al județului Neamț. Expresia din limba latină „per aspera, ad astra” – care se poate traduce „pe căi anevoioase se ajunge la stele” – definește cât se poate de sugestiv drumul presărat cu dificultăți al tuturor celor care modelează caractere și oferă cu generozitate lumina cunoașterii. Pentru voi, dragi elevi, pasionați de imensitatea spațiului cosmic, calea spre succes să vă ofere oportunitatea de a demonstra întregii lumi atașamentul și deschiderea spre cunoaștere, știință și cooperare internațională. Vă încurajez să folosiți această olimpiadă ca pe o posibilitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi și de a fi încununați cu laurii victoriei”.
Din partea Ministerului Educației Naționale, secretarul de stat Ionel Florin Lixandru a spus: „Doresc să mulțumesc Consiliului de coordonare al Olimpiadei Internaționale de Astronomie, condus de domnul academician Mikhail Gavrilov, pentru nominalizarea României ca țară gazdă a ediției a XXIV-a, din acest an. Urez bun venit în România elevilor, profesorilor și observatorilor din cele 20 de țări, sper să aveți parte de o ședere plăcută aici, în inima Moldovei și să reveniți cu bucurie și altădată în aceste locuri deosebit de frumoase, încărcate de istorie și spiritualitate românească. Nichita Stănescu afirma, pe bună dreptate, că oamenii sunt păsări cu aripile crescute înăuntru. Vă doresc să zburați spre tărâmul fanteziei, spre orizontul cunoașterii cu bucurie și curaj pentru a îmbogăți zestrea informației în acest domeniu”.
Seara s-a încheiat cu un foc de artificii de scenă. Mâine, 21 octombrie, este prima probă a competiției, cea scrisă, care va avea loc la Colegiul Național „Petru Rareș”. Elevii vor rămâne singuri în fața foilor cu întrebări, iar profesorii lor vor participa la o sesiune de comunicări la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț. Marți, 22 octombrie, se va desfășura proba observațională pe Stadionul Municipal, iar joi, 24 octombrie, ultima probă, cea de analize de date, găzduită la „Petru Rareș”. Organizatorii OIA 2019, IȘJ Neamț, Asociația Profesorilor de Fizică „Physics@NT” și Colegiul Național „Petru Rareș” au pregătit, cu sprijinul sponsorilor și a tuturor comunităților din județul Neamț, două zile de excursii. „Oaspeții vor vizita zona Târgu Neamț cu Cetatea Neamțului, Parcul Natural Vânători-Neamț și li se va prezenta o demonstrație ecvestră la Timișești, apoi zona Lacul Izvoru Muntelui – Cheile Bicazului și, desigur, municipiul Piatra Neamț”, a declarat inspectorul școlar Cristinel Secară.
(C.I.)