Pe 21 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt prăznuiți Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie, precum şi Sfântul Mucenic Oprea, Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel. Acești slujitori de Dumnezeu din Transilvania au contribuit la menținerea unității creștin-ortodoxe și a plaiurilor românești.
Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie, precum şi Sfântul Mucenic Oprea, Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel sunt mai puțin cunoscuți astăzi în Moldova sau Muntenia, dar sunt foarte cinstiți de credincioșii creștin-ortodocși din Transilvania. Fără jertfa acestor slujitori de Dumnezeu, plaiurile ardelene ar fi arătat cu totul altfel din cauza catolicizării forțate impuse de Imperiul Austro-ungar. Catolicizarea forțată însemna pierderea averii, închisoare, destrămarea familiei, tortură și pierderi de vieți. Domnitorii români au fost foarte activi în apărarea și păstrarea credinței strămoșești pe plaiurile transilvănene. Să nu uităm că Ștefan cel Mare și Petru Rareș au ridicat Cetatea Ciceului, o redută creștin-ortodoxă în fața atacurilor la credința străbună.
* Viața
Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, din rândul preoților și credincioșilor români din Transilvania, s-au ridicat numeroși apărători ai creștinismului ortodox în fața încercărilor habsburgice de a-i înstrăina de ”Legea strămoșească”.
- Sfântul Visarion, originar din Bosnia, a fost așezat la Lipova, pentru apărarea credinței strămoșești. Aici, a ridicat mai întâi o cruce de lemn, pe o colină din apropierea orașului, de unde a propovăduit mulțimilor. Mărturiile vremii spun că predicile monahului Visarion împotriva trecerii la catolicism erau foarte simple și aspre. Pe 26 aprilie 1744, a fost arestat și închis la Sibiu pentru protest față de catolicizarea forțată Transilvaniei. După numeroase interogatorii, Sfântul Visarion a fost trimis în secret la Viena. După această dată, nu mai există informații despre el.
Preoții Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș, care țineau de ”scaunul” Săliște, s-au ridicat împotriva nedreptăților împotriva creștinilor.
- Moise Măcinic a fost hirotonit de Mitropolitul Neofit al Țării Românești, la București, în anul 1746. Pentru că a manifestat activ împotriva uniației, a fost întemnițat la Sibiu, unde a pătimit 17 luni. A fost eliberat din închisoare cu condiția să nu mai slujească.
În 1752, alături de credinciosul Oprea Nicolae din Săliște, a fost delegat să plece la Viena, pentru a prezenta împărătesei Maria Tereza plângerea credincioșilor din Făgăraș, Sibiu, Sebeș și Orăștie, care cereau drepturi pentru Biserica Creștin-Ortodoxă. Răspunsul împărătesei a fost întemnițarea acestora în cumplita închisoare Kufstein, din Munții Tirolului.
- Preotul Ioan din Galeș s-a numărat printre cei mai îndrăzneți apărători ai credinței creștin-ortodoxe, în fața încercărilor autorităților habsburgice de a impune o altă credință. În 1756, a fost arestat și dus în lanțuri la Sibiu. Împărăteasa Maria Tereza a dat ordin să fie dus în închisoarea cetății Deva și ”reținut acolo până la moarte”. A fost mutat în închisoarea de la Kufstein, unde își sfârșiseră viața și alți mărturisitori și mucenici ai ortodoxiei transilvane.
* Hramul Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie, precum şi Sfântul Mucenic Oprea
Mănăstirea Petru Rareș Vodă, de la Ciceu Corabia, își serbează hramul pe 21 octombrie. Ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, mănăstirea de călugări marchează această sărbătoare în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni.
Așezământul monahal apărut în anul 2014 este construit la poalele stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorilor Ștefan cel Mare și Petru Rareș. Mănăstirea Petru Rareș Vodă se află pe un sit istoric străvechi. Aici a fost descoperit un altar dacic, există ruinele cetății lui Petru Rareș, iar sub temelia mănăstirii sunt osemintele moșilor și strămoșilor noștri.
Cu ocazia unei sărbători, ÎPS Mitropolit Andrei a vorbit despre mărturisirea credinței, pornind de la exemplul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ocrotitorii noii biserici a mănăstirii: ”Sfinții Ardeleni ne sunt nouă modele. Trebuie să ne uităm la ei, în sus, cu mult drag pentru că ei, pentru a-L mărturisi pe Domnul Hristos și credința lor creștină ortodoxă, și-au pus viața în joc”. Părintele Mitropolit a afirmat că, în lumea de astăzi, puterea mărturisirii credinței în Sfânta Treime și în Sfânta Fecioară Maria nu mai este aceeași ca în vremea Sfinților Mărturisitori Ardeleni.