– Domnule primar, toate administrațiile locale din țară aleargă după bani pentru proiecte… La dvs. cum e situația?
– Mă bucur că în comună au început să se realizeze lucrări de mare importanță. Este vorba, în primul rând, de infrastructură și mă bucur că am realizat integral alimentarea cu apă și canalizarea. Acum facem lucrările la rețeaua de alimentare cu gaz metan, iar în anul 2020 avem și derularea a 18 km de asfalt pe drumurile comunale. Asta numai după ce terminăm alimentarea cu gaz metan.
– Ce lucrări s-au realizat, în ultima vreme, în comună?
– Dintre obiectivele pregătite deja pentru a fi date în folosință publică, sunt câteva investiții care schimbă total fața comunei. Mă refer la extinderea primăriei, pe care sperăm să o rezolvăm în acest an. În interior, va exista biroul de stare civilă, o sală a căsătoriilor, arhiva primăriei, dar și o zonă în care se vor încasa impozitele locale. Apoi, s-au încheiat procesele verbale de recepție la alte două proiecte foarte importante, ridicate cu fonduri europene, respectiv modernizarea Căminului Cultural și ridicarea grădiniței, ambele din satul Doljești. Mai avem în lucru acum dispensarul din același sat. Apoi, vom începe lucrarea la aleile pietonale de la Buruienești, care vor oferi protecție celor care se vor deplasa prin sat.
– Despre infrastructura școlară, ce puteți spune?
– În prezent, unitățile școlare arată cum trebuie, au o bază materială bună. Din păcate, există un număr de copii din ce în ce mai mic, iar în aceste condiții am fost nevoiți să luăm măsuri, unele radicale. Școala Rotunda, de exemplu, a fost predată Consiliului Județean Neamț. Întreg patrimoniul, teren și clădire. Aici urmează să se înființeze un Centru de zi pentru persoane cu dizabilități. Celelalte școli au alimentare cu apă, canalizare, încălzire centrală și toate instalațiile sanitare în interior. Au autorizație de funcționare și dispun de o bază materială bună. Unitățile arată frumos, bine îngrijite.
În perspectivă, avem și modernizarea Școlii Buruienești, care a fost inclusă în PNDL. Este vorba despre o investiție de 1,2 milioane lei, cu care va fi modernizat întregul complex școlar de la Buruienești. Apoi, noua grădiniță de la Doljești va fi dată în folosință, probabil, în a doua parte a lunii noiembrie, după ce vom achiziționa mobilierul. Construcția este finalizată, a fost întocmit procesul verbal de recepție. În prezent, suntem axați pe procurarea dotărilor, care vor ajunge la noi în două săptămâni. Cred, cu toată tăria, că, în curând, vom da în folosință grădinița de la Doljești, o construcție modernă, frumoasă, cum nu prea sunt în țară. Cei care nu au văzut-o pot ajunge la Doljești să o privească. Credința mea este că acest obiectiv chiar are o arhitectură aparte, unică față de ce am văzut până acum, în privința arhitecturii. S-au rostit vorbe foarte frumoase despre această realizare. Speranța noastră este că vor exista destui copii care să o frecventeze.
* Noi investiții în comună
– Colaborarea cu membrii Consiliului local cum s-a derulat?
– Foarte bine, iar de-a lungul anilor – mă refer la cei în care am fost primar al comunei -, cu aprobarea Consiliului local, am sprijinit financiar toate inițiativele. De pe listă nu au lipsit nici lăcașele de cult, ori de câte ori am putut. Am ajutat la Doljești, iar în curtea vestitei biserici ortodoxe, unde slujește părintele paroh Dan Rusu, a fost ridicată o clădire, care va avea la parter un prăznicar, iar sus, la etaj, împreună, vom amenaja un muzeu al voievodului Ștefan cel Mare, de al cărui nume se leagă foarte multe în Doljești.
Apoi, la Buruienești, avem un centru social, în care sunt găzduiți 25 de copii. Colaborăm foarte bine cu Centrul Caritas Iași, căruia i-am cedat, prin comodat, acel spațiu. Mă bucur să spun că acești copii, care provin din familii defavorizate, au condiții foarte bune. După ce termină orele de curs, la clasee I-IV, vin și stau cinci ore în centru. Este un fel de after-school și și-a dovedit utilitatea. Se remarcă un real progres al educației și al nivelului lor de a înțelege lucrurile.
– La Buruienești există și parc superb.
– În comună avem mai multe parcuri. Ce s-a făcut până acum sunt realizări prin GAL. După cum se vede, am realizat două parcuri, în satele Buruienești și Rotunda. Desigur, mai sunt multe de făcut și sperăm că, după ce vom mai termina din marile investiții, vom descoperi noi terenuri, pe care le vom amenaja. Vom înființa parcuri, dar și alte spații publice. Vor mai fi și alte obiective care vor înfrumuseța zona, astfel ca toată comuna să arate bine.
* 18 km de asfalt
– Practic, care au fost prioritățile acestui mandat?
– Prioritățile noastre s-au derulat într-o anumită ordine. Să ducem rețeaua de apă în toată comuna, apoi canalizarea, gazul metan și asfalt, ca să oferim condiții civilizate de viață oamenilor de pe aceste locuri. I-am auzit pe mulți din cei plecați în străinătate că vor veni acasă, vor înființa societăți comerciale și vor investi banii câștigați cu sudoare. Dintr-un anumit punct de vedere, i-am încurajat pe localnici cu tot ce se putea. Sunt echipe din comună care au câștigat licitațiile unor lucrări la nivel local: un dispensar la Rotunda, acum un nou dispensar la Doljești, extinderea primăriei și altele. Sunt lucrări adjudecate de firme din comună, ceea ce înseamnă foarte mult pentru forța de muncă locală. Unii, veniți din străinătate, s-au stabilit aici și au început să facă diverse activități. De altfel, noi, cei din Primăria Doljești, dorim să le oferim condiții civilizate, ca să poată veni, să trăiască omenește și să facă investiții. Mai avem o lucrare în comună, se va termina până la sfârșitul anului. Este o stație PECO, la intrarea în satul Rotunda, se face cu fonduri private. Se lucrează la acest obiectiv și, după toate promisiunile, se va termina la sfârșitul lunii decembrie.
– Sunteți mulțumit?
– Mă bucur de fiecare lucrare, de fiecare investiție. Acum suntem curioși cum va decurge finanțarea prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Vom vedea ce șanse avem ca să realizăm cei 18 kilometri de drum comunal asfaltat. Toate aceste obiective realizate îmi încarcă bateriile și îmi oferă o doză de satisfacție, de împlinire, pentru că pot face ceva pentru concetățenii mei. Sunt născut în această comună și numai studiile le-am făcut în altă parte. În rest, toată viața mea a fost legată de comuna Doljești. Toate aceste realizări mă încurajează să merg mai departe. (Constantin NEGRU)