În acest sat, situat în extremitatea estică a județului Neamț, în comuna Boghicea, biserica a fost ridicată în 1999, în cimitirul așezării, într-un cadru natural de un pitoresc aparte. Obiectivul a fost construit, inițial, sub îndrumarea preotului Mihai Florea. Avea dimensiuni reduse, improprii pentru a găzdui o slujbă pentru numărul de credincioși din sat.
Prima sfințire a fost săvârșită în anul 2005, dar un moment important în destinul acestui lăcaș de închinăciune a fost venirea preotului Vasile Petruț Ciocoiu, cel care păstorește și astăzi satul, astfel punându-se bazele unei noi parohii, cu sediul în satul Nistria. Inițial, așezământul avea 7 metri lungime și 3,5 m lățime, însă construcția a fost extinsă, deopotrivă cu altarul și catapeteasma. Obiectivul a beneficiat de mai multe îmbunătățiri.
Oamenii locului spun că biserica și cimitirul se află într-o zonă atât de liniștită, încât, celor care vin la biserică sau să aprindă o lumânare la cei duși nu le vine să mai plece spre casă. În curtea bisericii a fost ridicat un prăznicar, dar și o troiță din lemn de toată frumusețea.
Părintele paroh Vasile Petruț Ciocoiu ne-a destăinuit că vrea să termine de pictat biserica, el însuși un talentat artist plastic. Cu siguranță, va urma o nouă sfințire, la care va fi prezent tot satul, precum și credincioși din așezările vecine.
Aflat într-o zonă mlăștinoasă, satul Nistria – sau Nistrea – a mai avut, de-a lungul timpului, și alte denumiri, trei pornind de la același reper natural, o plantă banală de baltă: rogozul. De aici s-a ajuns la denumirea de Rogoz, Răgoaza sau Rogozel. Într-un alt document, apare cu denumirea Pistrea, probabil, un derivat de la Nistrea.
În ”Dicționarul Geografic al Județului Roman”, autor Petru Condrea, aflăm că, pe la 1890-1891 satul era prezentat astfel: ”Nistra, sat în plasa Siretul de Sus, comuna Boghicea, spre est de satul Boghicea și la o depărtare de 5 klm de el. Are 70 capi de familie, 46 contribuabili, 243 locuitori, din care 8 sciu carte și 59 case. Se lucrează linguri, căruțe. Sunt 59 capete de vite mari”.
La hramul din acest an, au fost prezenți numeroși credincioși din localitate. Primarul comunei Boghicea, Mihai Cazamir, n-a putut onora invitația, fiind plecat din județ, dar a ajutat consistent parohia la această mare sărbătoare creștină, dedicată Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. (C. NEGRU)