De curând, Lyon a găzduit unul din cele mai prestigioase concursuri de călărie din lume, FEI Jumping World Cup 2019-2020. Cele trei zile de competiție au fost, de fapt, o etapă de calificare la Campionatul Mondial care va avea loc anul viitor, în Statele Unite, la Las Vegas. La evenimentul din Franța, gazdă și translator ne-a fost Mihai Simion, nemțeanul care a cucerit lumea cu obstacolele pentru călărie pe care le realizează.
* Obstacole din Târgu Neamţ, la concursul de călărie din Lyon
Concurenți din mai multe țări și caii lor scumpi, de rasă, s-au întrecut în trei probe dresaj (patru stele, cel mai mare nivel), sărituri obstacole şi atelaj. În joc au fost puse premii însumând 300.000 de euro. Pentru care au concurat cai care valorează între 2 și 5 milioane de euro!
Arena, aflată într-o clădire imensă la marginea Lyon-ului, Eurexpo, este prima care demonstrează că acest sport este o tradiţie pentru francezi. O sală imensă, cu mii de oameni, aşezaţi pe scaune, aşteptând să înceapă spectacolul. O parte a sălii, marcată cu mese luminate în albastru, este rezervată VIP-urilor; o masă aici face câteva mii de euro, o nimica toată pentru oamenii de afaceri, actorii, politicienii şi celebrităţile cărora le e destinată zona. Ca fapt divers, la acest concurs participă, an de an, şi Athina Hélène Onassis, singura urmașă în viață a celebrului Aristotel Onassis, dar și Alicia Heiniger, moştenitoarea imperiului Rolex. Plus mulţi prinţi arabi, din Dubai și Qatar.
Proba de dresaj, din prima zi, a încântat publicul, care i-a răsplătit pe călăreți și cai, deopotrivă formidabili, cu ropote de aplauze. La proba de obstacole (1.60 m), s-a remarcat prestația deosebită a fiicei renumitului Bruce Springsteen, Jessica, aplaudată la scenă deschisă și, de altfel, răsplătită la finalul concursului, cu locul al II-lea și, implicit, calificarea la mondialele din 2020. Plus un cec de 60.000 de euro, corespunzător locului secund în clasament. Premiul al III-lea a însemnat 45.000 de euro, în vreme ce marele premiu s-a ridicat la 75.000 de euro.
Obstacolele folosite la această probă sunt cele fabricate de Mihai Simion, unele chiar la Târgu Neamț.
Proba de atelaj, pur și simplu, a ridicat sala în picioare, când unul din atelaje s-a răsturnat.
Ziua a doua a concursului, sâmbătă, a avut aceleași probe, iar sala a fost, din nou, plină. În afara ei, au fost amenajate standuri cu echipamente de echitaţie, pentru cal și călăreţ, expoziții ale sponsorilor – inclusiv faimoasa firmă de ceasuri de mână Longines și chiar expoziție de maşini hibrid Range Rover.
* România, o necunoscută pentru francezi
Ultima zi de concurs a fost şi ziua când Mihai Simion a întredeschis ușa acestei lumi exclusiviste, a echitației. În care România nu e nici măcar un punct pe hartă.
Eddy Castellon, în a cărui responsabilitate a căzut anul acesta asigurarea obstacolelor, recunoaște că nu știe prea multe despre România, deși știe de Nadia Comăneci: ”Despre absenţa României la aceste concursuri, vă pot spune că, în ţara dvs., cu siguranţă, acest sport nu este suficient de dezvoltat şi nici nu există această cultură a calului de sport. Poate există o cultură a creşterii calului în România, dar nu a calului în sport. Poate, vreodată, e posibil ca un călăreţ român să ajungă să participe la astfel de concursuri, să ajungă la un asemenea nivel, aşa cum există, actualmente, călăreţi din Lituania sau Letonia, ţări mici, în care nu a existat o tradiţie în acest sport. Nu cunosc România ca ţară, în ce priveşte istoria sau geografia ei, dar, când aud de România, fac imediat conexiunea cu românii pe care i-am întâlnit, despre care am o părere bună și pe care îi respect. Cum este Mihai Simion, pe care l-am întâlnit acum vreo 15 ani, la un concurs de călărie. Erau primii lui pași, ca om de afaceri, în această lume, a călăriei. A venit cu obstacolele și, când a fost nevoie, l-am sfătuit cum să se organizeze. E un tip generos. Relaţia mea cu el este foarte frumoasă, încă de la început, e bazatăpe respect. Am lucrat şi lucrez cu o echipă de români la unele concursuri din sudul Franţei. Am o părere bună despre ei, sunt serioşi şi muncitori”.
Jean Morel, reprezentantul Federației Franceze de Echitație și director al concursurilor Grand National şi Grand Indoor, consideră că, pentru a porni în această direcție, România trebuie să insufle copiilor dragostea de cai. Și el a avut numai cuvinte de laudă la adresa nemțeanului Mihai Simion, pe care îl cunoaște de 12 ani și despre care spune că ”a devenit indispensabil în lumea obstacolelor de prestigiu şi toţi designerii de curse lucrează şi vor să lucreze cu el”. ”Pentru mine, cel mai bun este Mihai şi nu găsim altul ca el! Despre participarea României la aceste concursuri, pe viitor, pot spune că noi avem cultura calului și a sportului, în general. Suntem lideri în echitație, țara cu cel mai mare număr de practicanți ai acestui sport, dar a durat ceva până am ajuns aici, a fost nevoie de muncă și de efort. România trebuie să atragă copiii în acest sport și să dezvolte «l’amour du cheval», apoi totul va veni de la sine. Numai că trebuie răbdare pentru a ajunge la acest nivel”.
Sylvia Robert, preşedintele societăţii GL Events Equestrian Sport, organizator al Cupei Mondiale de Călărie – Equita Lyon, la rândul său, a spus că ”Franţa nu te impresionează neapărat prin extravaganţă şi opulenţă, ci, mai degrabă, printr-un cult al muncii şi puternicul sentiment al naţionalismului, care se regăseşte înrădăcinat, de secole, la mai toţi francezii”. (Ciprian Traian STURZU)