Categorie foarte importantă pentru orice partid serios, care se respectă, primarii sunt poate cel mai puternic mecanism din angrenajul unui proces electoral. Ei sunt cei care stăpânesc comunitatea, o cunosc ca pe propriul buzunar – poate chiar mai bine -, știu ce să apese și la cine, pentru a obține ce vor. De regulă, mai vor un mandat pentru ei, iar pentru asta se străduiesc să dea alegătorilor ce le trebuie în comună. În general, drumuri asfaltate, de câțiva ani apă și canalizare, mai nou rețea de gaz și, la o mare nevoie, niște școli și grădinițe mai primenite, pentru copii și nepoți. Un primar care face toate acestea pentru comuna sa are șanse foarte mari să fie reales. Dacă mai plusează cu niște ajutoare sociale, șansele îi cresc considerabil spre maximum. Ca să le facă, însă, are nevoie de sprijinul șefilor politici, care să poată netezi calea spre fonduri. În schimbul netezirii, primarul trebuie să tragă pentru partid și să îndeplinească targetul de scor la diverse confruntări electorale, de genul referendumurilor, parlamentarilor, prezidențialelor etc.
Alegerile prezidențiale din acest an pot fi o radiografie a statutului pe care îl are un primar în comunitatea sa. Pe de altă parte, rezultatele alegerilor, mai ales după turul al doilea, sunt o radiografie a primarilor, ca entitate în partid, arătând destul de clar nivelul de implicare al fiecăruia. Unii, dedicați, s-au dat de ceasul morții să scoată scor bun la prezență și pentru candidat. Alții, dimpotrivă, n-au făcut nimic. Unii s-au făcut că fac, numai cât să se stropșească partidul la ei. Iar alții, mai ales primarii de carieră, care au atins maturitatea necesară pentru a aborda alegerile aproape cu obiectivitate, și-au făcut jocurile tocmai prin detașarea afișată. Ferindu-se să spună direct oamenilor cu cine să voteze, lăsând decizia cu totul la latitudinea alegătorilor, acești primari au dat un semnal conducerii lor de partid. Ca reacție la cum au fost tratați. De aici încolo, ține de managementul politic… (D.O.)
La Girov, în dimineața celui de-al doilea tur, primarul Vasile Ciubotaru (PSD) a sperat că sătenii o vor vota pe Viorica Dăncilă. Seara, la închiderea urnelor, a constatat că oamenii l-au votat pe Klaus Iohannis, în proporție de aproape 64%, dar părea împăcat cu situația:
”S-a votat la fel ca în toată țara. Noi nu am umblat pe la electorat, să încercăm să influențăm pe cineva. În schimb, a avut influență faptul că suntem foarte aproape de oraș. Și cred că au avut influență, de asemenea, copiii plecați în străinătate, care vorbesc la telefon cu părinții. Acesta este rezultatul și îl acceptăm ca atare. Nu putem purta pică nimănui, pentru că, altfel, nu ar mai fi democrație.
Nu putem merge cu arcanul și nici nu putem impune nimănui cum să voteze. Opțiunea fiecăruia e liberă. Vom vedea de astăzi încolo cum vor sta lucrurile. Având în vedere rezultatul alegerilor, cu atât mai mult ne-a revoltat un articol dintr-un ziar on line, în care comuna Girov a fost dată exemplu ca loc în care s-ar trimite oamenii la vot contra sumei de 50 de lei. Este inadmisibil ca, din 83 de UAT-uri, tocmai Girov, o comună cu oameni gospodari și cinstiți, să fie anatemizată”.
Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov (teoretic în PSD, practic…):
”Nu pot să spun de ce s-a votat într-un anumit fel, dar rezultatul e apropiat de cel de la nivel național. Avem o secție care, întotdeauna, este la același procent cu rezultatul pe țară. Accept ideea, acesta a fost trendul. În calitate de primar, nu pot să le spun eu cetățenilor să voteze un anumit candidat. Ca om din teritoriu, poți doar să prezinți candidatul partidului din care faci parte, să vorbești despre programul lui și să-l faci cunoscut, dar mai mult nu poți face.
Opțiunea mea a fost una, iar la vot a ieșit altceva. Vom avea încă 5 ani cu un nou – vechi președinte. Asta este. Când omul are ștampila în mână este suveran pe votul lui și mi se pare cea mai mare greșeală să-i spui să voteze un anumit candidat”.
Cât despre discuțiile din spațiul public, legate de faptul că au fost anulate mai multe voturi valabil exprimate de la secția din incinta Căminului de bătrâni, primarul Ionel Ciubotaru a spus că nu crede că a luat cineva decizii împotriva legii. Și, în general, președinții secțiilor de votare știu că votul este valabil, chiar dacă ștampila este aplicată de mai multe ori în același patrulater, iar probleme sunt doar când depășește limitele acestuia.
Daniel Harpa, primarul PSD de Târgu Neamț, a fost singurul care i-a felicitat pe învingători. Cu un amendament:
”La nivelul județului, tot orașul Târgu Neamț a fost pe primul loc dintre localitățile urbane. Totuși, am avut peste 48%. Însă a fost un aspect ciudat: 700 de persoane pe listele suplimentare. Persoane din mediul rural, din județul Neamț, care au votat mai ales la secțiile din Humulești și de la Liceul «Vasile Conta», zone în care nici măcar nu sunt obiective turistice, care să explice prezența atâtor oameni. Dacă nu ar fi fost aceste 700 de voturi, altfel ar fi stat lucrurile. Este un aspect pe care nu mi-l explic decât într-un mod asupra căruia nu vreau să insist. În rest, nu am comentarii de făcut. Votul cetățeanului este liber, democratic, îi felicit pe cei care au câștigat. Iar noi va trebui să strângem rândurile, dacă vrem să mergem în continuare, și să așezăm în fruntea partidului adevăratele valori, nu oameni care se ocupă doar cu interese și alte chestii”.
Cel mai degajat dintre toți primarii a fost Ion Rotaru, edilul din Alexandru cel Bun (teoretic PSD, practic…):
”Rezultatul reflectă punctul de vedere al oamenilor care au mers la vot. Ăsta e valul. Acum 3 ani, a ieșit PSD, cu 45%, acum partidul s-a erodat și s-a dus la vale. Trebuie alternativă, așa este corect, doar n-or să voteze oamenii același partid toată viața! Ar fi culmea să le reproșez ceva. La locale, e cu totul altceva, dar la parlamentare și la prezidențiale este foarte firesc să existe alternanță”.
Iulian Găină, primarul PSD de Tarcău, a fost cel mai vehement dintre toți edilii. Supărarea lui se explică prin faptul că partidul din care face parte a obținut doar 35,59% din voturile locuitorilor comunei:
”Sunt total dezamăgit, pentru că nu mă așteptam ca, într-un județ în care s-au băgat atâția bani, să nu fie diferențe între rural și urban. În istoria județului Neamț nu s-au făcut asemenea investiții, în sute de kilometri de drumuri! Cred că 90% din drumurile naționale și județene sunt reabilitate la momentul actual. Dar lumea nu înțelege câte eforturi s-au făcut. Recunoștința este ceva care stă deasupra omului. Exact cum spunea Cristoiu în luna septembrie, chiar dacă PSD poleiește toată țara cu aur, nu mai câștigă.
Atâta răutate, atâta ură există, că nu poți să crezi! Și nici pe departe actualul președinte nu s-a prezentat la nivelul pe care l-a avut, în dezbateri, candidatul PSD. Dar cine l-a văzut deștept să fie sănătos! N-a ajuns șef al Statului și cu votul meu!
Ăștia suntem noi, ne place scandalul și balamucul. Abia așteaptă unii să vadă cum vor fi înlocuiți prefecții și directorii de instituții. Știți cum se spune, «schimbarea stăpânului, bucuria nebunilor». Trebuie să vezi mai întâi cu cine schimbi pe cineva. Ai cu cine? Sau ajunge un incompetent într-o funcție pe care n-o merită?
Sunt foarte curios unde vor ajunge guvernanții ăștia, pentru că nu au resursă umană și vor intra în colaps. Altă șansă nu au. Nu are cum să fie bine.
Un singur om beneficiază de românii plecați la muncă în afară – Mugur Isărescu, care nu-și dorește să trecem la euro, pentru că are el un comision special și trăiește din tranzacțiile astea. Este singurul care i-a prostit pe toți guvernanții. Facturile se fac în euro la cursul zilei și noi le plătim în lei. Țară de balamuc!
Dar eu am stat aici și m-am zbătut. Cred că nu există nicăieri prost mai mare de primar decât cel de la Tarcău. În 5 ani de zile, nu am avut 5 zile de concediu! Nu plec vara nicăieri, pentru că vin oamenii din Italia acasă și consider că trebuie să mă găsească la primărie. Am adus bani, am schimbat fața comunei și, la o adică, cetățenii se întorc cu spatele. E normal că mă consum și mă întreb cum se poate să nu mă susțină? Sunt nerecunoscători!
Ar trebui să fie cum a făcut Putin, fără internet, fără Facebook, fără Instagram, toată lumea la muncă, nu la schimbat impresii! Telefoanele astea ne distrug. Elevii nu mai știu să judece, nu mai știu nici tabla înmulțirii. Ce să te mai miri de ei cum gândesc când ajung adulți?”.
Cristian Croitoru, primar PSD de Podoleni: ”Ce să spun de rezultatul alegerilor? Oamenii au votat candidatul în care au crezut. Nu sunt supărat, ar fi culmea să fiu! În politică sunt și victorii, și înfrângeri. Sper ca noul președinte să fie un președinte al tuturor românilor, și al celor care l-au votat, și al celor care nu l-au votat, exact așa cum a spus. Nu avem dreptul să judecăm pe nimeni pentru simpatiile politice. Să fim sănătoși cu toții, iar noi, cei din primărie, să ne facem datoria”.
Vasile Motfolea, primarul comunei Rediu (PSD): ”Nu comentez în niciun fel. Chiar am lăsat lumea să vedem cum gândește. Față de mine oamenii spun ceva, la vot fac altceva, pentru că au alte concepții. Dar nu vreau să mă bag în felul lor de a gândi. La fel procedez și când sunt eu în campanie electorală. Nu spun nimănui ce să facă. E treaba lor, nu e treaba mea”.
Lucian Micu, primarul PNL de Roman:
”Am obținut un rezultat firesc. Un rezultat foarte bun, care a arătat că cetățenii au conștientizat importanța votului lor, iar eforturile noastre de mobilizare au dat roade. S-a văzut trendul, iar alegerile prezidențiale au particularitatea lor și, dacă este să ne uităm la profilul acestor alegeri, turul II a generat, de regulă, scoruri strânse. Cred că este singura dată când diferența a fost atât de categorică, pentru că electoratul a sancționat aroganța și, mai ales, campaniile de dezinformare și de intoxicare, cu tot felul de știri false și alarmiste, care s-a dovedit că au avut efect de bumerang”.
Nicolae Sălăgean, primarul de Bicaz (PSD):
”La noi, nu a fost diferența foarte mare, doar vreo 400 de voturi. Și, dacă la turul I am avut 355 de voturi pe listele suplimentare, la turul II s-a păstrat același nivel. Au venit oameni din toată Moldova și au votat la Bicaz. Dacă ei nu ar fi venit, rezultatul ne-ar fi fost favorabil. Dar fiecare își dă votul în funcție de cine crede el că i-ar putea îmbunătăți viața. Eu nu am cum să fiu supărat pe bicăjeni și nici nu am să fiu vreodată, indiferent de situație. Totuși, nu poate fi neglijat faptul că peste 1.300 de voturi au fost alocate candidatului PSD. Din rezultatul alegerilor sunt foarte multe de învățat. Cred că noi am greșit în campanie, pentru că am fost prea modești, adică am fost de principiul că, indiferent de ideologie, trebuie să primeze programele și modul de rezolvare a problemelor cu care se confruntă cetățenii și nu utilizarea unor metode jignitoare la adresa adversarilor. Dar nu e bine să ai prea mult bun simț și să te limitezi la ce ai în program, pentru că ești nevoit să suporți să fii împroșcat cu noroi și venin”.
Dragoș Chitic, primarul de Piatra-Neamț (PNL):
”Este o victorie clară a dreptei, un rezultat foarte bun, un rezultat așteptat. Este rezultatul unei echipe, dar cu o influență semnificativă a candidatului. Din acest rezultat, PSD ar trebui să înțeleagă că este timpul să se reformeze, pentru că politica de stil vechi, pe care a practicat-o dintotdeauna, nu mai are loc pe scena actuală. Noi, în schimb, trebuie să ne concentrăm pentru a continua proiectele începute, după ce obținem conducerea județului Neamț, să lucrăm pentru a genera bunăstare”. (Cristina MIRCEA)
REZULTATELE ALEGERILE PREZIDENȚIALE PE LOCALITĂȚI DIN NEAMȚ
Rezultate Turul II Neamt_GRUP