Alegerile prezidențiale din 2019 pot fi privite din mai multe puncte de vedere în Neamț, dar, oricare ar fi abordarea, ceva sare în ochi. Este vorba despre decăderea electorală a Partidului Social Democrat, care, în 2014, tot la prezidențiale, cu Victor Ponta candidat și mare favorit, îl surclasa în primul tur pe candidatul Klaus Iohannis, cu scorul sec 49,41% la 22,65%. În voturi, Ponta a avut 110.394, pe când Iohannis obținea doar 50.604, din care 19.000 erau în cele două municipii, cu conduceri liberale. În același an 2014, în turul al II-lea, Ponta câștiga, dar mult mai strâns, cu 141.356 voturi, în vreme ce Iohannis își dublase scorul, la 115.866 voturi. Nimeni nu punea la îndoială supremația PSD, iar PNL era fericit că obținuse voturi cât să nu se facă de rușine.
La scrutinul de duminică, 10 noiembrie 2019, Klaus Iohannis și PNL au obținut 71.089 voturi (34,46%), iar Viorica Dăncilă și PSD incredibilul scor de 50.881. Se vede cu ochiul liber că, după 5 ani de mandat, actualul președinte a câștigat doar 20.000 de voturi, în timp ce PSD-ul a pierdut aproape 60.000! Asta raportat doar la primul tur.
Dilema este dacă PNL și candidatul său au câștigat sau dacă PSD a căzut pe toboganul autosuficienței și aroganței specifice unor politicieni care se consideră. considerau infailibili și de neclintit de la butoanele puterii.
* Cum au câștigat Iohannis și PNL alegerile
În primul rând, liberalii au fost extrem de pragmatici, așa cum i-a obișnuit Mugur Cozmanciuc în toate campaniile. Au adunat om cu om și vot cu vot, trecând peste bariere de genul ”Cutărescu a fost condamnat și nu colaborăm cu el” sau ”oamenii lui Pinalti fac apriori rău într-o organizație municipală”. A nu se uita, bunăoară, că Laurențiu Leoreanu, personaj, într-o vreme, urât în PNL, mai ales după ce l-a desființat pe candidatul PNL la Primăria Roman, istoricul Liviu Brătescu, a fost omul Elenei Udrea. Asta nu l-a împiedicat pe Cozmanciuc să-l primească în partid și să-i folosească toate capacitățile electorale. Că, acum, Leoreanu vrea președinția Consiliului Județean și postul lui Cozmanciuc e o altă poveste, care ține de (i)moralitatea din politică.
Echipele PNL au mers în toate localitățile județului, au discutat cu oamenii și, mai ales, au avut discuții om la om, cu fiecare primar, cu fiecare personaj care avea posibilități practice de a aduce voturi. Primarii PSD, oameni trecuți prin multe încercări, au cam simțit de unde bate vântul, mai ales după ce s-a văzut clar că PSD nu face campanie pentru Viorica Dăncilă. A scrie pe Facebook cât de frumoasă, deșteaptă și devreme acasă e Viorica Dăncilă poate a impresionat-o pe doamna în cauză, însă, în județ, în rândul celor hârșiți într-ale alegerilor – organizatori și alegători, deopotrivă – n-a însemnat decât o mimare deloc talentată a luptei pentru voturi. În aceste condiții, sigur că unii primari au fost mai mult decât bucuroși să ”stea pe burtă” și să nu se implice aproape deloc. Alții chiar au promis că se vor gândi serios să-și schimbe echipamentul roșu în galben-albastru. E cea mai la îndemână explicație pentru noncombatul PSD în Neamț, noncombat care a făcut ca, acum, numai 20 de primării, și nu din cele importante ca număr de voturi, să fie arondate la PSD din postura de câștigători.
Harta prezidențialelor e șocantă din acest punct de vedere, mai cu seamă că, în urmă cu câteva luni, nici naiba nu-și putea imagina atâta roșu decolorat în galben!
Un întreg colegiu, cel din jurul Roznovului, este dominat de PNL. În colegiul de pe Valea Muntelui, mai există o singură primărie roșie!
Liberalii au câștigat profitând și de conjunctura națională, unde tocmai ce s-a instalat un guvern PNL, cu sprijin deschis din partea unor pesediști sau foști pesediști. Campania de demonizare a PSD-ului, deschisă pe toate fronturile și acceptată de social-democrați, pentru că victimizarea mobilizează electoratul din nucleul dur, a favorizat, și ea, victoria PNL.
Un alt motiv pentru câștigul lui Iohannis et Comp. este faptul că social-democrații au priceput că marea temere pentru turul al II-lea era Dan Barna și i-au lăsat pe liberali să-și bată capul, în vreme ce ei au pozat în victime ale ”lucrăturii politice”, gen ”uite cum ne acuză, deși noi am făcut atâtea pentru români, am mărit pensii și salarii etc.”. Nu se știe dacă i-a crezut cineva, însă e clar că, pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, Viorica Dăncilă a primit mai mult ajutor de la PNL decât de la propriul PSD. Pentru că lui Iohannis îi convine Dăncilă în turul al II-lea. Barna ar fi fost o problemă.
În orice caz, strict pe Neamț – dar e valabil în multe alte locuri -, victoria PNL spulberă definitiv mitul că PSD nu poate pierde și că are cele mai solide structuri de partid. Așa cum bine remarca fostul diplomat Cristian Diaconescu în noaptea alegerilor, acesta nu e scor de PSD. Poate doar de PSD-ul dnei Dăncilă, peremizat până-n străfundul Comitetului Executiv. Categoric nu e un scor pentru PSD-ul lui Ioan Munteanu, care trata fiecare interlocutor de parcă ar fi fost luna de pe cer, indiferent că era primar, consilier sau om de pe stradă. Este, însă, scorul PSD-ului lui Ionel Arsene, al cărui stil – să-i spunem autoritar și voluntar – de conducere a inspirat poate teamă, dar nu respect în filială. În fine, respectul e, oricum, o stradă cu dublu sens…
În acest context, e clar că PNL Neamț a fructificat toate oportunitățile sale și neajunsurile principalului oponent politic, deci victoria e incontestabilă. Iar meritul lui Mugur Cozmanciuc este notabil, indiferent de ce spun cârcotașii sau, poate, tocmai pentru asta.
* De ce a (de)căzut PSD
Organizația lui Ionel Arsene a plătit acum oalele sparte din mandatul acestuia la Consiliul Județean. Într-un moment dificil, s-a văzut adevărata valoare a unor oameni promovați în funcții înalte, care, efectiv, au dat bir cu fugiții. Cu toții au mimat campania!
Așa-zisele descinderi în localități erau, de fapt, 10-15 minute, cât de niște poze pe Facebook, să le vadă șefu’, întru binecuvântarea sfinților Like și Share. Discuțiiile cu oamenii au fost puține spre inexistente, iar dacă se trezea cineva să întrebe, totuși, ceva, argumentul suprem era ”Votați-ne, că am mărit salariile și pensiile și am făcut drumuri!”.
La aceste alegeri, PSD a fost prins cu nădragii în vine și rupți în tur, mai ales în orașe. La Piatra Neamț și Roman, organizațiile sunt sublime, dar există doar pe hârtie, eventual și Facebook, iar voturile vin, cumva, din inerție sau de la cei care s-au săturat de administrații ineficiente. La Roznov, treaba s-a stricat după cearta dintre primarul Ionel Ciubotaru și Ionel Arsene, iar la Bicaz, Neculai Sălăgean a fost lăsat de capul lui, că și-așa nu se știe dacă mai vrea un mandat. La Târgu Neamț, numai inspirația (și bafta) primarului Daniel Harpa a făcut să nu se piardă alegerile.
Dincolo de aceste considerații, PSD a pierdut în Neamț pentru că nu a făcut deloc campanie. Nu a existat o strategie, nu s-a văzut niciun plan. Sau poate tocmai ăsta era planul. Dacă au vrut să-i deruteze pe oponenți, nu le-a ieșit. I-au derutat pe alegători și pe proprii membri.
Poate Ionel Arsene chiar a considerat că va câștiga din inerție sau din asfaltul turnat și pe dungă și pe cant. Poate chiar a crezut că postările de pe Facebook aduc și voturi. Sau, dimpotrivă, poate a considerat că, astfel, va atrage atenția contestatarilor din conducerea partidului. Numai el știe… E cert, însă, că atitudinea sa publică s-a extins ca gripa la tot activul de partid. Primii intoxicați – unii chiar bucuroși de boală! – au fost parlamentarii. Toți (sau aproape) știu că nu mai pupă un nou mandat în PSD, pentru că au trecut vremurile când locul 5 prindea lista.
Acum, Arsene vrea la Senat, Cuc la Cameră și, dacă mai încape încă unul, de pe poziția a 2-a, e mai mult decât suficient, bogdaproste! Așa că fiecare parlamentar în funcțiune s-a uitat atent la suma forfetară și trage cu ochiul la alte partide. Noncombatul demonstrat acum poate fi un argument în negocieri, mai ales când terenul e deja desțelenit, de când cu moțiunea de cenzură.
Despre primari, nu se mai poate spune decât că ei vor cădea în picioare, ca întotdeauna. Indiferent în curtea cui. Ar mai fi funcționărimea de partid, dar nu se știe dacă cineva chiar a avut pretenția ca ”miruiții” de la PSD să se agite. Oricum, nu s-a văzut picior de funcționăraș pledând cauza dnei Dăncilă. Or fi fost ocupați cu Like-urile și Share-urile la postările dlui președinte de județ.
Încă de pe acum se poate prefigura turul al II-lea. După smotoceala de la București, probabil că PSD Neamț va mima lupta nițel mai intens, dar tot nu cât să se zdruncine. Cu capul sus, privirea-nainte, spre viitoarele alegeri și gândul spre patrie, social-democrații se vor (pre)ocupa mai mult cu bătăliile din filială. Ar putea trage tare și să scoată mai multe voturi în turul al II-lea, dar asta nu rezolvă problemele unei organizații în care șeful se consideră infailibil și vrea să aibă întotdeauna dreptate.
* Bârna din ochiul USR-PLUS
Fără îndoială, marele perdat al acestor alegeri, în Neamț și la nivel național, este Dan Barna, cu tot cu alianța care l-a propus. Rezultatul votului a consemnat sec: 12,12%, ceea ce însemană 23.654 voturi în Neamț. Adică vreo 9.000 de voturi mai puțin decât la europarlamentare! O scădere spectaculoasă și, aparent, inexplicabilă. Campanie parcă s-a făcut mai multă acum, dar rezultatul este dezastruos.
În realitate, explicații sunt mai multe și țin de bucătăria internă a alianței. Dan Barna s-a dovedit șovăielnic, a căzut în capcana PNL și a contribuit la atacurile în haită asupra PSD, uitând că principalul obstacol în drumul său spre Cotroceni este Iohannis.
Programul lui Barna nu a fost bine înțeles, pentru că ”talibanii” din partid, gen Andrei Caramitru, s-au străduit să-i sperie pe alegători cu chestiuni iraționale sau cel puțin greu de pus în practică. USR-PLUS a păstrat distanța față de alegători, nu s-a străduit deloc să atragă și alte categorii care poate erau interesate de o schimbare. Refuzul de a intra la guvernare, nu dezvăluirile Rise Project despre Barna, au fâsâit entuziasmul electoral față de USR-PLUS. Partidul oamenilor noi și curați, dar care numai dă din gură, fără să-și asume faptic ceva a fost taxat imediat, inclusiv de simpatizanți. ”Ieșirea din criză nu e mandatul USR”. Doar o propoziție ca asta și e suficient să pierzi niște alegeri. Adăugând lipsa structurilor din teritoriu, indiferent de eforturile depuse de o mână de oameni, stângăcia în comunicare și teama de a se expune public, e clar de ce s-a petrecut această înfrângere electorală greu de digerat. În schimb, viitorul poate suna bine pentru ei, cu condiția să învețe din greșeli. În definitiv, nu e mare deosebire între inflexibilitatea lui Arsene și cea a unor lideri de la USR. Iar rezultatele au fost pe măsură în ambele cazuri.
* Un actor bun într-un rol prost
Mircea Diaconu începe să fie un regret pentru cei care l-au cunoscut și apreciat ca actor. Dacă s-ar fi oprit la asta, poate avea șansa de a fi ținut minte cu drag și cu respect. În schimb, a eșuat într-o zonă politică mocirloasă. L-au decredibilizat episodul cu dizidența liberală, când a permis PSD-ului să-l folosească pe post de cal troian în lupta cu PNL, dar și sprijinul acordat de pesediștii lui Ponta, cel care și acum l-a aruncat în luptă numai pentru a se proteja pe sine. Sunt încă oameni impresionați de fraze neterminate, de mici ticuri actoricești și de vorbe în doi peri, dar adevărul este că Mircea Diaconu a stat alături de ALDE&Tăriceanu (liberali) și de Pro România&Ponta (social-democrați), folosindu-le logistica, banii și activul de partid.
În rest, a fost independentul perfect.
În Neamț a scos un scor bun, 21.680 de voturi, care, indiferent ce vrea Ponta, în turul al II-lea vor merge spre Viorica Dăncilă. Dacă va fi așa, Diaconu și-a îndeplinit misiunea. A luat povara de pe umerii lui Ponta, îi dă acestuia o nouă șansă de negociere cu PSD și cu Iohannis, ajută PSD și mai bifează un rol. Unul bine plătit, deși prost construit și tot prost interpretat.
* Din alegeri luate și la lume date
După alegeri, statisticile pot fi mai relevante decât orice analiză. Conform datelor oficiale (vezi tabel), Viorica Dăncilă l-a învins la Klaus Iohannis în 20 din cele 83 localități din județ: Agapia, Bârgăuani, Bozieni, Brusturi, Dulcești, Grumăzești, Hangu, Oniceni, Târgu Neamț, Păstrăveni, Pâncești, Petricani, Războieni, Români, Stănița, Timișești, Tupilați, Urecheni, Valea Ursului, Văleni.
REZ ALEGERI NEAMTDoar în trei cazuri, la Oniceni, Pâncești și Văleni (comună cu primar PNL, suspectat de trădare și la europarlamenatre), Viorica Dăncilă a trecut pragul de 50%.
Cel mai mic scor al Vioricăi Dăncilă în județul Neamț a fost înregistrat în Tămășeni, doar 11,29%. Sub 20% a obținut la Alexandru cel Bun, Bicazu Ardelean, Cordun, Dumbrava Roșie, Gârcina, Gherăești și Girov.
De cealaltă parte, Klaus Iohannis a trecut de pragul de 50% în doar 5 localități: Bicazu Ardelean, Boghicea, Dragomirești, Icușești și Ruginoasa. În 40 din localitățile din Neamț, Iohannis a depășit-o pe Dăncilă la peste 10% diferență, inclusiv în Piatra Neamț, Roman și Roznov.
În 39 de localități, președintele în exercițiu a depășit procentele Vioricăi Dăncilă și ale lui Mircea Diaconu la un loc.
Dan Barna a avut doar 7 localități în care a luat mai mult de 15% din voturi: Botești, Cordun, Gherăești, Tămășeni, Piatra Neamț, Roman și Săbăoani. Numai în primele patru a luat mai multe voturi decât Dăncilă. Candidatul USR nu a reușit să își învingă rivala nici în Piatra Neamț, unde, la europarlamentare, USR a fost victorioasă.
– Va urma după turul al II-lea –
Valentin BĂLĂNESCU
3 comentarii
Frumoasă analiză! Ar fi fost completă dacă ar fi fost trecută și Tov. Soroceanu la motivele pentru care nu mai pune lumea ștampila pe PSD.
Sau mai trezit la realitate și populimea din Neamț
Lăsați gargara cu “explicatii” răsuflate….. lumea a văzut și băgat la cap, ce a făcut psd 30 ani și mai ales, asaltul asupra justiției din ultima perioada…. doar cretinii duși de nas, cu un kil de ulei și asistații sociali mai votează cu ei…..