Pe 11 noiembrie, calendarul creștin-ortodox marchează praznicul Sfântului Mare Mucenic și făcător de minuni Mina, cunoscut și ca Sfântul Mina Egipteanul sau Sfântul Mina cel din Cotiani. A trăit între anii 285 și 309 d.H., pătimind și fiind martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian. Este considerat protector al celor păgubiți.
* Superstiții despre hoți și hoții
În popor, 11 noiembrie e cunoscută și ca Ziua tâlharilor. Oamenii cred că sfântul ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Aproape prin toate satele, păgubiții plătesc la biserică acatiste, mai ales de ziua Sfântului Mina, pentru a-și recupera bunurile furate sau pierdute.
Unele babe descântătoare folosesc lumânări sfințite, de ceară curată, pentru a realiza o rugăciune specială. Unele recomandă 3 lumânări, altele 33 de lumânări care trebuie aprinse și, la lumina lor, se citește acatistul Sfântului Mina, iar în ziua respectivă se ține post negru.
”Nu este bine ca mama să-și sărute copilul în palmă, pentru că acesta va deveni hoț, tâlhar”. Bunicile învățau tinerele mămici să nu taie copilului unghiile până la vârsta de un an, ca să nu devină hoț sau desfrânat. Unghiile nu trebuiau aruncate când se rupeau singure, ci trebuiau strânse într-o bucată de pânză și puse în leagăn.
Cel care visează raci să se ferească de hoți; dacă se visează mâncând raci, înseamnă că va avea un necaz din partea hoților.
”Cine visează butuc de viță de vie va primi veste bună, iar cel ce visează cârcei de viță va fi păgubit de un hoț”.
Banii este bine ”să fie spălați bine și apoi presărați cu sare și cu piper, pentru a fi feriți de hoți”.
Gospodarii se bucurau dacă o barză își făcea cuibul pe acoperișul casei, credeau că, în acel an, vor fi feriți de hoți.
Alte superstiții sunt de-a dreptul amuzante. Bunăoară, hoții credeau că, dacă răgea o vacă în timp ce ei stăteau la pândă, acțiunea lor avea să fie reușită. Posibil ca zgomotul de fond din România ultimilor 30 de ani să fie, de fapt, răgetele vitelor, nu plânsetul unui popor păgubit. Unde ești, Sfinte Mina?
Dacă necheza un cal în timp ce un hoț stătea la pândă ca să fure, era semn că trebuia să renunțe la acțiune în acea zi. Poate de aceea caii s-au tot împuținat în România!