În ședința Consiliului Local Târgu Neamţ de joi, 28 noiembrie, desfășurată în sala mică a Casei Culturii, unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a fost aprig dezbătut, deoarece se plia perfect pe tipul de subiecte de exploatat politic. Era vorba despre alocarea sumei de 50.000 lei pentru echipa de fotbal Ozana, în vederea organizării unui cantonament.
Andrei Aciocârlănoae, președinte de ședinţă şi președinte PNL Târgu Neamț a venit cu un amendament. Să se dea echipei doar 40.000 de lei, iar diferența de 10.000 lei să meargă către copii săraci, de Moș Crăciun.
„Păcat de aceste discuţii care au fost în spaţiul public. Când au venit cu obiectivul calificării în Liga a III-a, antrenorul echipei au spus că au nevoie în jur 200.000 de euro. Noi şi Consiliul Judeţean am dat în jur de 6 miliarde de lei vechi până acum. Pentru a nu rămâne cu datorii am decis, împreună cu cei de la Contabilitate, de la primărie, să le dăm doar jumătate din suma pe care ne-au solicitat-o acum. Au avut performanţă într-un an de zile. Să ştiţi că sunt cheltuieli foarte mari la o echipă de fotbal, chiar şi din Liga a III-a. În mod normal e nevoie de 100.000 de euro pe lună pentru a susţine o echipă, cu tot ce înseamnă asta”, a fost interveniția primarului Daniel Harpa.
Consilierul Vasile Dron a avut un punct de vedere logic, dar poate tardiv: „Aş vrea ca la următoarea şedinţă să ni se prezinte situaţia decontului la echipa de fotbal Ozana”.
La vot, amendamentul a picat și suma a fost aprobată.
Din perspectiva celor care conduc echipa, lucrurile se văd doar prin prisma bugetului: „La începutul acestui an, pe când echipa era în Liga a IV-a, am primit de la primărie 2 miliarde de lei vechi, bani cu care ne-am îndeplinit obiectivul, acela de a promova în Liga a III-a. Într-un timp relativ scurt am încropit o echipă care a reuşit promovarea încă din primul an, o echipă care după părerea mea, se prezintă mai mult decât onorabil în Liga a III-a. Acum avem 23 de puncte şi suntem pe locul 6 în clasament. Etapa trecută am bătut atât pe teren cât şi în clasament pe cei de la Oţelul Galaţi, fostă campioană a României în urmă cu 5 ani. Avem mulți tineri de viitor în echipă şi cu multă muncă cred că în cîțiva ani echipa asta se poate autofinanţa. Dar pentru a reuși asta e clar că în momentul de faţă avem mare nevoie de ajutorul primăriei. Plus că, pe lângă echipa de seniori mai avem şi două grupe de juniori, mai exact 45 de copii din oraş care au şansa să-şi îndeplinească visul. Banii pe care i-am primit de la bugetul local au fost pentru cantonamente, deplasări, cazare, masă, antrenamente sală forţă, refacere, etc. Şi ca să vă dau şi un exemplu ce bugete alte au echipe, bani pe care-i primesc de la bugetul local. Foresta Fălticeni primeşte 5 miliarde de lei vechi pe an de la Consiliul Local şi 15 miliarde de lei vechi de la Consiliul Judeţean. Iar Focşaniul primeşte 18 miliarde de lei vechi doar de la primărie. Echipa Foresta e pe locul 3, cu un punct peste noi, iar echipa Focşaniului e pe locul 5. Şi noi am învins Focşaniul cu 1 la 0. Pe locul 1 e Aerostar Bacău şi au un buget de 800.000 de euro. Ca să nu vă mai spun că avem de 500-600 de spectatori pe meci, iar la derby-ul cu Ceahlăul am avut 1.200 de spectatori la meci, iar 90% dintre echipe din Liga a III-a au o taxă de intarare de 10 lei, dar la noi e gratis”.
C.T. STURZU