A cântat, a practicat dansuri populare timp de 9 ani, a făcut și un pic de actorie cu Draga Olteanu Matei și cu soții Hibovski și s-a oprit la Zumba. Dansează cu acea bucurie de a aduna oamenii împreună și de a le schimba energia. Și se implică, tot cu bucurie, în a aduce stare de bine acelor semeni, în special copii, loviți de suferințe.
”Toate pasiunile m-au ajutat să mă construiesc, dar cel mai mult m-au ajutat oamenii”
Vasile Constantin Amărioarei – devenit Bazill după un sejur de două săptămâni în Franța -, s-a născut la Roman, pe 24 martie 1994. Mama lui avea cinci copii dintr-o căsătorie și doi (el și o soră) din alta, dar situația materială nu i-a permis să-i crească pe toți acasă. De mic, Vasile a fost dat la Centrul ”Romanița”. Are amintiri de la 4 ani, mai cu seamă despre sărbători. ”Țin minte cum ne îmbrăcau de Crăciun și de Paște, țin minte atmosfera aceea, cu lumânări, cu căldură, cu muzică. Simțeai serbările, sărbătorile, mirosul de portocale, chiar simțeai ceva. Acum nu mai este la fel. Era o viață frumoasă, chiar dacă nu eram totdeauna cuminți și ne mai băteam unii pe alții. Însă învățam bine, trebuia să fim deștepți, dar ne și jucam. Până la 6-7 seara, era plină curtea. În 2004, am fost mutat la Piatra Neamț, un oraș de care m-am îndrăgostit. Îmi place verdele, iubesc natura și mi se pare demențial peisajul din Piatra Neamț”.
Vasile Amărioarei a învățat la Liceul Forestier, secția de design mobilă și amenajări interioare. Acum spune că, la 14 ani, a început, practic, copilăria lui. A fost vârsta la care a început să iasă în afara căminului și să cunoască oameni cu care s-a împrietenit. Oameni care, fiecare în felul lui, l-au ajutat să devină ce este astăzi. S-a bucurat că teatrul, dansul, muzica erau gratis și putea, astfel, să-și urmeze pasiunile fără niciun fel de condiționare. A fost atât de entuziasmat, încât și-a dat seama, abia după mult timp, că pleacă de la cămin dis de dimineață și ajunge înapoi noaptea.
”Toate pasiunile m-au ajutat să mă construiesc, dar cel mai mult m-au ajutat oamenii. Eu n-am avut familia lângă mine, dar am avut foarte mulți oameni care și-au dat seama că pot să fac ceva cu viața mea și au crezut în mine. Sunt și persoane despre care pot spune că datorită lor trăiesc. De exemplu, Sebi Coroi, coregraful de la Ansamblul «Codrii Neamțului», cu care am făcut dansuri populare și cu care, acum, nu mai am nicio tangență. După 9 ani, aveam deja baza, așa că trecerea la alte tipuri de dans a fost fără mare efort. Mă uitam cu patos la «Dansez pentru tine» și urmăream absolut fiecare observație a lui Mihai Petre. Emisiunea m-a ajutat foarte mult să învăț. Și acum mai caut câte un videoclip din emisiune și mă uit”.
Bazill a crescut cu respect față de Univers, față de Dumnezeu și față de orice formă de viață. Se ceartă cu toți oamenii din jurul lui dacă-i vede că strivesc o furnică sau un gândăcel. Este convins că și insectele pot purta sufletul cuiva și abia așteaptă să găsească pe cineva cu care să poată discuta în voie despre convingerile lui. În plus, este de părere că ”Universul ne dă lucruri bune, dacă și noi îi dăm lucruri bune”.
Când a înțeles că-i este cu neputință să facă prea multe lucruri bine, a decis să se rezume la o singură pasiune: dansul popular. În perioadele pline, când mergea cu ansamblul la 10-12 nunți pe noapte și dansa până la 6 dimineața, era destul de obositor. Dar avea sentimentul că aduce bucurie pe oriunde merge. Și, acum 7 ani, pe neașteptate, i s-a deschis drumul spre Zumba.
”Făceam orele la VIP și, deodată, a venit Sebi cu o altă percepție și ne-a pus să facem încălzire de 10 minute înainte de antrenament. Era o muzică antrenantă, puternică, ritmată, îmi plăcea. Un pic de salsa, un pic de merengue, un pic de cumbia, un pic de reggaeton, puțin brazilian. Acum zic stilurile, că le știu, atunci nu le știam. Următoarea ședință am predat eu warm-up-ul, dar nu știam că e Zumba, pentru mine însemna gimnastică. După un an, am început să predau la sala D&B din Dărmănești. Eu marțea, Sebi joia, 2 ore el, 2 ore eu. Încet, încet, toate fetele au venit la mine. Îmi părea rău de ce i se întâmpla lui, dar în sinea mea mă bucuram că am succes. În scurt timp, mi-a lăsat mie toate orele. Am ajuns să fac rezervări înainte cu o lună. Luase amploare fenomenul. Într-o zi ar trebui să mă duc să le mulțumesc celor de la D&B, pentru că datorită lor sunt unde sunt. Făceam bani din ceea ce-mi plăcea, trăiam momente frumoase și eram înconjurat de oameni dragi. Și, într-o zi, s-au trezit două fete care lucrau la Apaserv, Alina și Bianca, și mi-au propus să facem o afacere împreună, toți trei. Așa a apărut Vibe – o sală în care ziua se face afterschool, iar seara se strânge tot și începe dansul. După ce stai 8-10 ore pe scaun, la birou, Zumba te relaxează, te face să simți bine, să capeți energie și să pleci acasă cu o altfel de stare. Sunt și unii care vor să învețe să danseze sau să scape de problemele de sănătate, avem și dansuri pentru copii și-mi doresc să ia amploare, să mă ajute directorii din învățământ. Aș vrea să predau o săptămână gratis, să vină tinerii și să vadă ce înseamnă”.
”Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat o viață”
Cu viață plină de oameni frumoși, de ritm, de sunet și de culoare, Bazill are un singur regret: că orașul este ”închis la minte” și nu-și găsește o cale de evoluție. Remarcă, oarecum cu regret, că din Piatra Neamț au plecat oameni inteligenți, actori de valoare, sportivi de performanță și niciunul nu s-a mai întors. El atrage oameni la Piatra Neamț cel puțin o dată pe an, în luna noiembrie, când organizează un eveniment Zumba, nu doar național, ci și internațional. Mulți vin pentru prima oară în oraș și le place. ”Îi pregătesc pe cursanți timp de un an pentru master class, care este ceva special. Vorbesc cu colegii din țară să mă ajute să facem un eveniment aniversar. Acum, în noiembrie anul acesta, am făcut 3 ani. Și oamenii vin ca la un eveniment frumos. Doar invitații speciali sunt plătiți, pentru că sunt cei mai cunoscuți, ei vin pe bani. În România cea mai cunoscută este Ana Georgescu, care acordă atestatele. Ea e ZES (Zumba Education Specialist) și coordonator pe România. În ierarhie, urmează cei care fac coregrafiile, iar eu sunt membru ZIN (Zumba Instructor Network). Și, așa cum oameni din toată țara vin la Piatra Neamț, și eu mă duc la evenimente în alte părți. Anul ăsta am fost la București, Brașov, Tecuci, Vaslui, Bacău, Iași și Târgu Mureș. La evenimentul nostru aniversar, unul dintre invitații speciali a fost Alina Duma, care a câștigat concursul mondial pentru cel mai bine și cel mai corect predat Zumba. A fost în America acest eveniment, la Orlando, unde s-au adunat zeci de mii de oameni. Al doilea invitat special a fost Eray Martel din Spania. M-am bucurat. Mă simt special când vin atâția oameni la un eveniment organizat în câteva luni. Oamenii din jurul meu, în totalitate, sunt cei care-mi dau speranță, sunt cei care mă înalță. Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat o viață, mă bucur că mama mi-a dat o viață, n-am s-o critic niciodată, mă bucur de prietenii pe care-i am în jurul meu, pentru că, fără ei, aș fi un nimic, mă bucur de sfaturile pe care le primesc, mă bucur pentru energia pe care o am lângă mine. Și le mulțumesc colegelor mele, Bianca și Alina”.
Oamenii frumoși care fac parte din comunitatea Zumba sunt întotdeauna aproape de cei care au nevoie de ajutor. Bazill i-a mobilizat după ce-a asistat la o strângere de fonduri la Iași, pentru un copil bolnav de cancer. Acum câteva seri, a organizat o acțiune caritabilă pentru Octavian, un băiat în vârstă de 10 ani, care suferă de leucemie. ”Sunt membri Zumba care vor să facă bine și se adună când îi anunț. Unii nu pot veni tot timpul, dar sună și întreabă cum pot ajuta. Și mă bucur. E bucuria de a fi împreună și de a face lucruri folositoare cuiva”.
Cristina MIRCEA