La capătul satului Negulești, în județul Neamț, în mijlocul unei superbe păduri de brad, într-o poiană generoasă, se află Cabana de vânătoare Frasin a Ocolului Silvic Roznov. Este cea mai ”tânără” investiție ai Direcției Silvice Neamț din ultimii ani. Aici, pasionații de vânătoare au prilejul să-și adauge în colecții trofeele mult râvnite. Iar turiștii, tot mai mulți, găsesc tihna pe care o caută departe de betoane și de asfalt. Marele avantaj al cabanei Frasin este și apropierea de drumul național 15, care face extrem de ușor accesul, din oricare parte a țării.
Din Piatra Neamț, să tot fie cam 35 km, cale de-un ceas cu mașina. În rondul din centrul orașului Roznov, se face dreapta, pe Calea Tazlăului sau DJ 156A, spre comuna Piatra Șoimului. În scurt timp, un indicator te îndrumă ușor la stânga, spre Luminiș și Negulești. Drumul bun și asfaltat continuă până la ieșirea din satul Negulești, unde face loc drumului forestier Negulești, excelent întreținut. După cam 6 km, lăsând pe stânga două drumuri forestiere, Măniș și Picialu, dar și ultimele case din sat, ajungi la Cabana de vânătoare Frasin.
Ascunsă vederii după un șir de brazi înalți, cabana este situată la capătul poienii largi, pe care o domină în toată frumusețea ei masivă și totuși zveltă, dar perfect încadrată în decor. Lemnul și piatra se îmbină în structură, trădând dorința omului de a împrumuta din stabilitatea stâncilor împădurite și a coamelor ce se ghicesc de jur împrejur.
* Cea mai nouă cabană din mijlocul pădurii
La ceas de seară, după o scurtă ninsoare și două nopți reci de final de noiembrie, căldura din cabană inspiră la depănat povești despre istoria acestui loc civilizat de mâna omului. Cătălin și Irina Topilă sunt aici de 20 de ani. El este pădurar, iar ea a început să muncească la pădure mai întâi ca zilier. Era destul de dificil de făcut zilnic ”naveta” pe bicicletă, din satul Luminiș, unde locuiesc, mai ales că băiatul lor avea pe-atunci doar 3 ani. După ce a apărut și al doilea copil, s-au putut muta toți patru la cantonul silvic. După ce a fost construită Cabana de vânătoare Frasin, soții Topilă n-au mai avut timp de navetă și au rămas aici, el aproape de munca lui în pădure, ea cu administrarea cabanei și a Pepinierei Frasin.
Situată în dreapta cabanei Frasin, alături de bazinele care asigură irigarea puieților, pepiniera se întinde pe o suprafață de 127 de ari.
Povestea locurilor și a cabanei se împletește cu povestea familiei Topilă: ”Noi locuim aici, unde, înainte, era cantonul silvic, care a fost modernizat odată cu ridicarea Cabanei de vânătoare Frasin. Înainte, aici era doar un canton vechi și o cabană pentru muncitori. Când am venit noi, acum 20 de ani, era greu, fiindcă nu era curent electric, aveam lampă cu gaz. Nu era nici apă curentă, era doar fântâna de lângă cabană. Fântâna a rămas așa cum a fost făcută, cu piatră, doar s-a adăugat temelia de beton. La început, stăteam aici doar de primăvara până toamna. Soțul meu este pădurar și eu munceam ca zilier, la pădure și la pepinieră. Cel care s-a ocupat să se facă această cabană este domnul inginer Gheorghe Geană, care răspundea și de Pepiniera Frasin. S-a pensionat acum vreo patru ani. Domnul Geană a făcut demersurile la Direcția Silvică și, odată cu cabana, s-a refăcut și cantonul. Cabana Frasin a fost ridicată de la zero, nu era nimic acolo. Construcția a început prin anul 2012 și a fost inaugurată în anul 2014. Este asigurată energia electrică, este apă rece, apă caldă și încălzire prin centrala cu lemne. Eu am rămas să mă ocup doar de cabană, de întreținerea gazonului și de lucrările la pepinieră”.
Cabana dispune de un living spațios la parter, cu televizor, bucătărie mare și modern utilată, iar pe stânga sunt două camere, cu câte un pat matrimonial și baie. La etaj sunt alte patru camere mari, fiecare cu câte două paturi și baie cu duș. Pentru turiști, spune gazda, se închiriază și camerele, dar și numai livingul, pentru evenimente. În sezonul cald, se pune la dispoziție și terasa cu vedere spre bazinele pentru irigații.
* Cascada Duraș și miraculoasele izvoare
În ciuda frigului și a ninsorii, nu poți rata o plimbare la bazine. De pe un mal pe altul, se arcuiește un pod care duce spre foișor. Locul ideal unde, în serile de vară, te poți retrage cu un ceai, un pahar cu vin, să citești o carte sau, pur și simplu, să te relaxezi la umbră.
Pepiniera arată impecabil, cu puieții de molid rânduiți la 6 cm unul de altul și la 20 cm distanță între rânduri, ca soldații la paradă. Molidul pleacă de aici spre celelalte ocoale silvice din județ și este folosit la împădurire. Alături, gazonul îngrijit și încă verde sub albul zăpezii, te îmbie să pășești desculț în energia blândă a pământului. Nu acum, când a dat zăpada, dar cu siguranță la vară, când vei reveni!
Toată curtea arată că mâini pricepute și ochi obișnuiți cu frumosul au creat un colț care spune ”Bun venit!”.
Câteva zile, aici, în inima pădurii, te fac să înțelegi de ce vânători din țările Europei sunt nelipsiți de la partidele de vânătoare din zonă și de ce turiștii vin din toate colțurile țării. ”Aici este Fondul de vânătoare 3 Iapa, după numele pârâului Iapa care străbate zona. La noi vin mai ales vânătorii străini, dar vin și mulți turiști, mai ales de vreo câțiva ani, de când cineva, care ne-a vizitat zona, a fost extrem de încântat de cascada Duraș și a dus vorba mai departe. Cascada Duraș este numaidecât aici, în dreapta cabanei Frasin, la vreo 500 m pe drumul forestier. Accesul se face pe jos, nu este permis cu mijloace auto, dar plimbarea este o încântare, după cum ne spun turiștii la întoarcere. Toată zona este frumoasă, mulți orășeni de la Craiova, București, Tulcea, Buzău, dar mai ales din sudul țării, vin aici, fiindcă le plac liniștea și frumusețea locurilor. Se simt bine și în siguranță aici, chiar dacă, uneori, când iarna e mai grea, coboară ursul, lupul… S-a întâmplat acum vreo trei ani, au trecut trei lupi, chiar prin spatele cabanei. În cabană era un grup de turiști, dar nu s-a speriat nimeni când a văzut, a doua zi, urme de sânge pe zăpadă, fiindcă lupii au omorât în acea noapte câinele pe care-l aveam pentru pază. Lupii au plecat cu câinele în gură, pe după gard, fără să atace altceva”.
Plimbarea până la Cascada Duraș, prin sălbăticia peisajului, este o încântare. Și cine știe ce proprietăți tămăduitoare are apa care țâșnește din stâncă! Pădurea Neguleștilor și întreaga zonă sunt cunoscute de zeci de ani pentru cele peste 20 de izvoare cu apă de leac. Din fosta Stațiune Negulești au rămas doar amintirile, dar cei care au beneficiat de tratament balnear aici au transmis copiilor și prietenilor aceste informații. Nu există turist să plece de la Cabana de vânătoare Frasin fără să treacă pe la izvoare, cele care mai sunt cunoscute de localnici.
Faimos este izvorul ocrotit de Sfântul Pantelimon, situat pe dreapta, după ce treci de splendida Biserică ortodoxă de stil vechi ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”. Crucea mare, de lemn, marchează poteca spre izvor, aflat la 50 m de drum. Localnicii spun că apa trece prin straturi de granit, apoi de argint, care o purifică și îi atribuie calități curative extraordinare pentru întreg organismul și, mai ales, pentru vedere. Gustul apei este unul catifelat, ușor dulce, inconfundabil.
”De când s-a deschis circuitului turistic la Cabana de vânătoare Frasin, avem rezervări tot timpul anului, mai puțin în perioadele de vânătoare. Programările se fac la sediul Ocolului Silvic Roznov, telefon 0233 665 832. Recomand ca cei care vor să vină aici pentru a se bucura de natură și de liniște să se preocupe din timp, fiindcă avem foarte multe solicitări. De pildă, pentru revelionul 2021, cabana este rezervată de o familie din Tulcea”, spune ing. Ion Buftea, șeful Ocolului Silvic Roznov.
Cristina IORDACHE