Înființarea Școlii Gimnaziale nr. 5 din Piatra Neamț stă sub semnul dăruirii. În fiecare an, Moș Nicolae vine la această școală cu surprize deosebite, fiindcă pe 6 decembrie este ziua școlii. Pregătirile au fost deosebite, fiindcă 45 de ani de existență merită o atenție deosebită. Așa că toată suflarea școlii s-a implicat pentru a dărui fostelor și actualelor generații o sărbătoare de suflet. Manifestările au debutat joi, 5 decembrie, cu o slujbă religioasă și sfințirea școlii. Vineri, de Ziua Școlii, în cursul dimineții toți elevii au participat la diverse activități și au primit diplome. La amiază, sala de sport s-a umplut de foști profesori, educatoare, învățători, secretare, contabile, administratori care de-a lungul anilor au lucrat aici. Primarul Dragoș Chitic a fost printre invitații speciali și, în scurtul său cuvânt, i-a felicitat pe toți cei care se implică în actul educației – dascăli, părinți, elevi – și le-a urat viață lungă și rezultate frumoase.
Oaspeții au avut parte de un frumos spectacol pregătit de elevii școlii, cu cântece, dansuri populare, dansuri de societate și, fiindcă se apropie sărbătorile, colinde românești. La programul artistic au participat și foști elevi ai școlii, acum liceeni. Un nume care rămâne în cartea performanțelor și sursă inspiratoare pentru elevi este Ema Iosefina Chiriloi, acum în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” Piatra Neamț. Invitata festivității, Ema s-a întors acolo unde s-a format în primii opt ani pentru a le mulțumi tuturor celor care au simțit-o și au ajutat-o să atingă performanța. Cu numeroase participări la olimpiade și concursuri în mai multe discipline, Ema rămâne în memoria recentă drept câștigătoarea locului I la Olimpiada Națională de Geografie, ediția din luna aprilie 2019 și unul dintre absolvenții de 10 ai școlii. Cu emoție și cu drag despre anii petrecuți în această școală a vorbit și fosta directoare profesoara Maria Cozma.
Înainte de a spune câteva cuvinte, profesoara de matematică și directoarea Carmen Munteanu a invitat oaspeții, ca în fiecare an, la păstrarea unui moment de reculegere în amintirea foștilor dascăli care au trecut în neființă.
”45 de ani de existență. E mult? E puțin? Pentru univers – o picătură într-un ocean. Pentru noi – o viață de om. Orice aniversare este, în egală măsură, motiv de bucurie, dar și moment de rememorare și de bilanț. În anul 1974 lua ființă Școala nr. 5 Piatra-Neamț, o clădire învăluită de lumina caldă a unei zile de septembrie, răsărind din spatele unor blocuri gri, în liniște, curățenie, ordine… Dacă adaug acestora și devotamentul domnului director Vasile Bordeianu, pot să spun că școala aceasta este oaza de liniște în vacarmul unui cartier care parcă nu doarme niciodată, o oază de comunicare, o oază de culoare și de ordine. Evenimentul aniversar ne dă sentimentul împlinirii unei misiuni complexe, aceea de a sărbători oamenii care aici s-au format ca personalități, aici și-au format drumul în viață, de această școală și-au legat visurile, unele împlinite, altele rămase speranțe, așa cum apar în cea mai frumoasă perioadă a vieții.
45 de ani de școală înseamnă, în același timp, a-i sărbători pe oamenii care și-au dedicat viața și visurile lor formării altor oameni, altor personalități. Înseamnă a-i sărbători pe aceia pentru care țelurile au coincis cu prelucrarea unor idei, a unor gânduri, cu a dărui o părticică din sufletul, cunoștințele, experiența lor de viață altora, aflați la început de drum. Înseamnă a-i sărbători pe aceia care și-au ales complexa și frumoasa menire de a fi dascăl.
Un dascăl nu îmbătrânește niciodată. El trăiește, prin fiecare nouă generație, o altă tinerețe. Probabil, acest sentiment a fost sădit și în sufletul foștilor și actualilor elevi.
Școala nu ar fi existat fără cadre didactice, fără elevi și părinții acestora, iar astăzi nu am fi avut ce sărbători: primele generații de elevi și dascălii lor. Pentru cei mai mulți dintre ei, școala a însemnat și înseamnă ”o viață”, cu bucuriile, tristețile, împlinirile și dezamăgirile ei. Despre multe dintre ele am aflat și noi, fie că ne-au fost împărtășite, fie că le-am citit în cartea gândurilor, scrisă pe răbojul timpului.
Noi, cei de astăzi, elevi și cadre didactice, privind în urma celor 45 de ani, realizăm în fiecare zi cât de grea este misiunea ce am moștenit-o. Tradiția creată și impusă, oră de oră, zi de zi, an după an, ne obligă și implică eforturi susținute în a o păstra și a-i adapta nivelul la cerințele educației de astăzi. Mulțumim tuturor și vă asigurăm că vom preda, la rândul nostru, ștafeta așa cum se cuvine.
Gândul ne poartă astăzi și către cei care au trăit viața școlii și participă alături de noi la această sărbătoare, nu prin prezența lor fizică, ci prin ceea ce ne-au lăsat când au plecat dintre noi. În memoria celor 45 de ani ai școlii, a celor mai frumoase visuri și speranțe, să ne amintim mereu că și la 100 de ani și la 1000 de ani, undeva, aici, un loc s-a numit și se va numi ”școală”, iar de fiecare dată aici se vor trăi visuri, speranțe, se vor împlini și împleti gânduri și vor veni și alte sărbători. Sunetul clopoțelului își va face simțită prezența la fiecare început de septembrie și ne va deschide nouă, tuturor, un nou drum, o nouă filă în cartea vieții!”.
Despre împliniri și năzuințe a vorbit și profesoara de geografie și directoarea adjunctă Cristina Letos: ”Adresăm câteva urări pentru școală, elevi, cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic, părinți și reprezentanți ai comunității locale, foste cadre didactice care au slujit în școala noastră.
Școlii, îi urăm să-și îndeplinească dezideratele pe care și le-a propus: dezvoltarea unui mediu european de instruire și formare personală și profesională, cu o infrastructură modernă și funcțională, cu dascăli dedicați școlii, ce promovează valorile europene; să asigure succesul elevilor în școală și în viață printr-o educație de calitate; să asigure un climat de confort psihic și material astfel încât elevul să treacă zilnic pragul școlii cu drag și emoție; să construiască aripi copiilor și să-i învețe să zboare.
Pentru elevi, le dorim: să fie pregătiți să facă saltul cu brio spre un alt nivel; să păstreze ca o zestre de mare preț învățătura dobândită în familie și în școală și să le fie de mare folos pe mai departe; să-și dezvolte o personalitate frumoasă bazată pe valori autentice, un orizont al cunoașterii cât mai larg, spirit pragmatic și competitiv care să le asigure reușita în viață pe orice meleag s-ar afla; să-și aducă aminte întotdeauna, cu plăcere și nostalgie, de momentele unei copilării frumoase petrecute în școala noastră.
Pentru cadrele didactice le dorim: să aplice un exercițiu de creativitate și empatie prin proiecția imaginii propriului copil în fiecare elev și să se aplece cu aceeași dăruire asupra fiecăruia, pentru că școala este pentru toți, dar și pentru fiecare în parte; spirit vizionar și atitudine progresistă; să rămână fideli vocației de dascăl, pentru că au demonstrat de-a lungul timpului că harul cu care au fost înzestrați a dat roade.
Pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic: putere de muncă, fiindcă reprezintă o verigă importantă a lanțului invizibil care leagă lucrurile și ține mecanismul în mișcare.
Pentru părinți le dorim: să se gândească la școala noastră ca la a doua casă pentru copilul lor; să ne investească în continuare cu încredere; să ne fie mereu aproape, adevărați parteneri în educație; să citească în ochii copiilor micile victorii ale vieții de școlar; să se bucure zilnic de copilul minunat pe care l-am «șlefuit» împreună și pe care îl pregătim pentru viață.
Pentru reprezentanții comunității locale: le mulțumim pentru întreg sprijinul acordat de-a lungul timpului și le dorim să rămână mereu aproape de noi, investindu-ne în continuare cu încredere pentru că și școala noastră este unul dintre pilonii pe care se sprijină sistemul educațional din urbea noastră.
Pentru invitații noștri de vază: toată considerația noastră pentru devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă pe tot parcursul carierei”.
Sărbătoarea s-a încheiat în mari emoții, sub o ”ploaie” de confetti. La final, conducerea școlii a mulțumit pentru implicare Primăriei Piatra Neamț, Inspectoratului Școlar Județean Neamț, Asociației Părinților Școlii nr. 5 și pentru sprijinul acordat de Pan Auto prin Elena Prejvara, Kleinon – Maria Micu, Good Food Gyls – Carmen Mihaela Bută, Club RONIN Piatra Neamț, prin Ionuț Ștefănescu. Fiecare invitat a primit ultimul număr al revistei școlii ”Crai Nou”, fondată de prof. Varvara Fartușnic și coordonată de profesorii Claudia Pădurariu și Petronela Herciu. Revista a fost distinsă cu locul I pe țară la concursul din acest an. (Cristina IORDACHE)