În ultimele ore de mandat ca reprezentant al guvernării PSD în teritoriu PNL, Daniela Soroceanu a simțit nevoia să transmită niște mesaje pentru cine se încumetă să le citească. Deoarece un mesaj al unui prefect merită diseminat, mai ales în asemenea momente, vom proceda în consecință. Evident, acolo unde se simte nevoia, cu explicații și completări.
Ca de obicei, avem o introducere: ”Dragii mei, după sutele de mesaje de mulțumiri și încurajări, primite în ultimele zile, a venit rândul meu să spun «Vă mulțumesc!»”. Se poate observa aici caracterul vag și, în același timp, generalizat al mesajului, orice om, de la membrii cabinetului până la ultimul activist cinstit de partid, putând să se regăsească în el.
Urmează apoi, în crescendo, ideea principală. De ce simte nevoia un reprezentant al fostului guvern să mulțumească la final de mandat. În definitiv, cineva trebuie să mulțumească și e foarte bine când o faci chiar tu, mai ales atunci când, printre mulțumiri, transmiți mesaje subliminale.
Primul: ”Oameni buni, eu am demnitate și plec singură. A, m-au demis, nu contează, eu oricum plec”. Sau, cum a scris dna Soroceanu: ”De ce acum? Pentru că nu vreau și nici nu mă lasă conștiința să fiu reprezentantul unui Guvern ce acționează împotriva nemțenilor! Nu pot să reprezint interesele lor și să merg să conving lumea că măsurile de austeritate sunt bune, că e bine să aveți mai puține drepturi și mai multe obligații. Să vin să vă spun că e normal să fie luați bani de la educație și transporturi! Nu pot! Pentru că nu sunt a «lor», ci a voastră, a tuturor nemțenilor cinstiți. Nu sunt a politicienilor, ci a oamenilor”.
Ce mai trebuie reținut după această frază? Că dna prefect este a noastră, a tuturor, și, dacă n-am știut să apreciem asta, o putem face de-acum încolo.
Urmează o narațiune pe care liceenii de acum ar caracteriza-o scurt ”barbologie”: ”Vă mulțumesc pentru încrederea dumneavoastră și pentru că mi-ați sesizat derapajele administrațiilor locale: fie că a fost vorba despre nerespectarea dreptului de proprietate sau despre restricționarea accesului la un concurs, la un ajutor financiar de urgență, fiind «uitat» de către vreun primar, sau că a fost vorba despre vreo ședință convocată «pe ascuns», ori de vreo hotărâre nelegală luată de aleșii noștri locali. De aceea am oferit posibilitatea unei interacțiuni continue, prin intermediul rețelelor de socializare, unde multe din cele sesizate de cetățeni s-au adeverit și au fost sancționate. În semn de respect pentru proprietatea privată, am realizat «Portalul pentru căutarea dosarelor de fond funciar», aplicație unicat în domeniu, realizată cu titlu gratuit de către specialiștii Instituția Prefectului Județul Neamț. Pentru dezvoltarea spiritului civic, am inițiat un proiect educațional-pilot pentru 200 de copii și tinerii «Implică-te: Fii puterea României!». E nevoie de educație civică pentru o societate democratică. Este nevoie de conlucrare și de promovare a valorilor noastre, a patrimoniului și a tradițiilor, de permanetizarea schimburilor diplomatice începute prin vizita celor 24 de ambasadori în județul Neamț. E nevoie de abnegație și de muncă în folosul comunității”.
Partea cea mai importantă vine acum, momentul în care este devoalată contribuția proprie, dar și a grupului bine organizat în folosul cetățenilor din Neamț, bani obținuți cu contribuția directă a fondului de urgență și a calamităților care s-au abătut asupra județului: ”Cele 11 proiecte pe care le-am inițiat și semnat alături de dl. președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, au adus peste 331 miliarde de lei pentru nemțeni, pentru dezvoltare, pentru Prevenție la calamități și ajutoare de urgență la inundații.”
Este adevărat că fraza aduce a testament politico-administrativ, aproape fiecare nemțean fiind, deci, beneficiarul indirect al câte unui miliard, minus comisioanele și/sau parandărătul.
În privința modului cum s-au obținut acești bani, suntem siguri că vom obține, cât de curând, date noi, ca să știm cu toții câte calamități s-au abătut asupra noastră.
Evident, fiecare scriere are și învățăminte. Cu generozitate, Daniela Soroceanu ni le împărtășește, pentru că, de fapt, ea nu pleacă, ea (re)vine la Consiliul Județean, unde este gata să ducă lupta mai departe. Iar ca să lupte, ea nu trebuie uitată și, vezi seria Star Wars, dacă există în mentalul colectiv, poate declanșa FORȚA.
”Ce am învățat din toate acestea? Schimbarea chiar se poate întâmpla atunci când oamenii de rând, nemțenii, de toate vârstele, se implică și vin să ceară ceea ce merită. Când realizăm că doar uniți, suntem o forță! De aceea, atunci când politicienii și politica vă vor dezamăgi, apelați la mine! Atunci când instituțiile statului vă vor dezavantaja, apelați la mine! Atunci când copiii dumneavoastră vor avea nevoie de ajutor, apelați la mine! Eu voi fi în slujba voastră, ca Secretar General al Județului, la Consiliul Județean Neamț, ocupându-mă de ce știu mai bine să fac: LEGALITATE.”
În privința ultimului cuvânt, se simte nevoia unor lămuriri, fapt pentru care recomandăm, ca bibliografie, cazul Laurențiu Cristinel Dulamă și cele două sentințe prin care s-a stabilit că prefectul care l-a dat afară și-a depășit atribuțiile. Este ceea ce spunea și dna Soroceanu, când nu poți aplica legea, faci tot ce poți ca să depășești planul (atribuțiile) și mergi mai departe. În cazul acesta, aplicarea legii în exces a stabilit un minus la buget de cel puțin 300.000 lei.
Finalul este, precum în romanele lui Liviu Rebreanu, de fapt începutul. Cu crucea-n frunte, nimic nu poate opri munca făcută în folosul comunității, în cazul acesta, asumată și remunerată.
”Pentru că, așa cum am învățat cu toții «slujind oamenilor, slujim lui Dumnezeu!». Pentru că voi, nemțenii cu suflet bun și muncitori ați fost cei care m-ați inspirat, m-ați făcut să merg mai departe, indiferent de obstacole, piedici sau răutăți. M-ați determinat să fiu un prefect mai bun, un om mai bun! Munca mea o încredințez vouă, nemțenilor a căror poveste nu este încă scrisă sau terminată. Așa că până la capăt voi fi #PentruNemteniPentruNeamt #OameniInainteDePolitica”.
Evident, partea aldină a textului aparține Danielei Soroceanu. (V.B.)
2 comentarii
Ma opresc la un singur aspect care mi-a atras atentia. Nu stiu cat a fost mandatul doamnei, un an sau doi, dar vorbeste despre 11 proiecte (INITIATE si semnate) cu valoare de 331 miliarde. Cat sunt pentru dezvoltare cat pentru urgente. Probabil ea avea competente doar pt urgente. Atunci, daca intr-un an s-au cheltuit sume enorme pentru calamitati e posibil sa traim in lumi diferite. La banii astia ar fi trebuit sa fie dezastre prin judet, cutremure, inundati catastrofale etc. E o parere.
Nu vad diferențe mari intre mandatul ei si pasul de defilare la inspectarea trupelor…rămas celebru.,adică foarte slab.Acest mesaj a fost clar pentru cei 44% de analfabeti functionali ,declarați in urma unor teste moderne,anul acesta.