Cătălin Chiței, fostul administrator public al județului, postează pe contul său de socializare un adevărat rechizitoriu ( incomplet încă) despre dezastrul de la spital. Cine vrea să citească va vedea că situația este foarte gravă voit, că există forțe care nu doresc decât menținerea vechilor stări de lucruri și că ele au învins în acest moment.
Problema pentru cei care acum gestionează spitalul este că nu-l pot contrazice pe Chiței, deoarece el chiar s-a preocupat de spital, fără interese personale. Ceea ce nu se poate spune despre alții, care acum se bat cu pumnul în piept cum salvează ei investițiile. (V.B.)
Citiți și analizați.
”Pentru că astăzi în plenul Consiliul Județean voi fi în mod oficial înlocuit din activitatea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț am decis să vă prezint câteva cifre. Diavolul stă în detalii, iar cifrele descriu cel mai bine situația din spital.
Mi-aș dori să lămurim pe cât posibil care este obiectul luptei continue care se dă în spital și sa definim în cifre feuda, respectiv presiunea pe componenta resurselor umane.
La începutul anului 2019 SJU a contractat un auditor independent tocmai pentru a avea o imagine extrem de clară asupra activității sale.
Auditorul a livrat, iar cifrele pentru anul 2018 sunt dezastruoase: SJU Piatra Neamț nu a intrat în incapacitate de plată datorită faptului că nu a dat voucherele de vacanță și a primit subvenție de la CJ Neamț în valoare de 7,9 milioane lei. Aceasta este realitatea cifrelor și transpune în grafice ceea ce bănuiam împreună cu managerul Codruț Munteanu.
După creșterea salariilor în sistemul medical, bugetul SJU a ajuns la aproximativ 50 milioane euro, din care aproximativ 76% se consumă pe salarii.
Ponderea cheltuielilor salariale pe anul 2018 a fost peste media altor spitale, atât la nivel de spital, cât și la nivel de secții, iar la unele secții există dezechilibru între volumul de activitate și masa salarială.
Evident, am cerut precauție privind cheltuielile, ritmul de creștere a acestora trebuind să rămână sub ritmul de creștere a veniturilor. În acest sens, am cerut suspendarea concursurilor de angajare pentru personalul mediu în două ocazii și am cerut ROUNS o analiză individuală privind activitatea fiecăruia dintre angajați (încărcarea), scopul final fiind utilizarea mai eficientă a resurselor umane disponibile. Sistemul de control acces și monitorizare a prezenței avea rolul de a verifica și faptul că angajații sunt în spital pe toată perioada programului. Vă amintiți ce scandalizați au fost o parte din aceștia.
Solicitarea către RUONS s-a soldat cu un lung concediu medical pentru șefa serviciului. Rezultatele nu le cunoaștem nici acum.
Suspendările au fost permanent atacate dinspre CD și CA, dar și din secții. Unul dintre motive ar putea fi faptul că în Piatra Neamț există trei școli de asistenți ai căror absolvenți trebuie integrați în piața muncii.
La finalul lunii iulie a fost prezentarea preliminară a concluziilor auditului către șefii de secții. Motiv de panică, deoarece urmau o serie de măsuri obligatorii: redistribuirea numărului de paturi, recalibrare de personal mediu, anchete interne privind consumul de medicamente și materiale medicale.
Imediat, la mijlocul lunii august, în CA-ul spitalului a apărut Dan Vasile Constantin, venit oficial să salveze investițiile în infrastructura spitalului, el fiind unul dintre gestionarii care au generat blocajul, și toată dezbaterea referitoare la resursele umane s-a încheiat. Nici investițiile nu au fost salvate. Dar aici este o altă discuție.
La SJU organigramele sunt aprobate la nivelul maxim acceptat de lege. Ce înseamna acest lucru? Legea spune că de exemplu la un număr de 10 paturi poți avea un număr de maxim x medici, maxim y asistenți etc. Legea nu obligă la funcționarea cu nivelul maxim, ci doar trasează un nivel maxim pentru a preîntîmpina abuzuri. Fiecare dintre secții este obligată să își calibreze numărul personalului mediu în funcție de adresabilitate și activitate. Lucru care nu se întîmplă, angajările fiind realizate în funcție de nevoile și obligațiile șefului de secție și nu numai.
Așadar, deși nu doresc nimănui, atunci când veți ajunge pacienți ai SJU trebuie să înțelegeți de ce atitudinea personalului este nepotrivită, de ce unele asistente nu știu să monteze o branulă, de ce nimeni nu dorește transparentizarea angajărilor și concursuri corecte. Pacientul este ultimul în interesul multora.
Fapt amuzant: În anul 2018, cea mai performantă secție a SJU Piatra Neamt în ceea ce privește veniturile a fost ortopedia. În martie 2019, trei medici ai secţiei şi medicul ortoped din Policlinică au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, cu acuzarea de luare de mită în formă continuată. Asta este cea mai bună dovadă a puterii comisionului în feudă.”
8 comentarii
Apreciem astfel de atitudini, fie ele si dupa ce au plecat din functii. Chiar daca stilul aduce putin cu Janel, dar cu mai multa carte, personajul povesteste acum ceea ce noi stim atat din experientele proprii pe feuda spitaliceasca, dar mai ales din nenumaratele d-voastra materialele jurnalistice. La cate articole ati scris despre neregulile si hotiile din spital cred ca incepuse lumea sa creada ca doriti functia de director la spital. Glumesc, evident. Eu am o singura curiozitate, respectiv daca are girul sustinatorului care l-a promovat in conducerea judetului, marele si unicul constructor al judetului (chiar cu pretul schimbarii comisiei de concurs pentru a fi declarat admis la a doua incercare). Interesant este si faptul ca nu-l ataca direct pe presedinte. O fi pus de presedinte sa-i faca ordine printre colaboratori? Si oricum, asteptam dezvaluiri grele, cu sume colosale, nu doar dintre cele cunoscute deja.
Jumătăți de adevăruri. Îmi vin în minte cel puțin trei secții unde schema de personal existent este departe de normat. Și domnul Chiței, ca și alții, privesc sistemul de sănătate de stat uitând că la spital nu trebuie să aibă nimeni “profit”. Nu este un sistem privat care să genereze profit. În centrul sistemului de sănătate este pacientul, nu profitul pe care să-l aruncați voi pe aparate de scanat retina sau pe alte achiziții inutile către firma X! Angajații din sistem sunt priviți ca infractori din oficiu, iar generalizările de genul declarației mai sus numitului nu fac decât să arunce mai multă îndoială și asupra activității celor care-și fac treaba. În plus, să muști mâna care te-a hrănit și să arunci cu noroi în gașca din care ai făcut parte (și nu în calitate de pălmaș sau inocent lipitor de afișe), ei bine toate astea spun multe despre calitatea personajului. Domnule Chiței, cu subiect și predicat, vă rugăm, dacă tot v-a picat vălul de pe ochi după ce ”ați fost demisionat”! Secția X este cu schema de personal în maxim și n-ar trebui să fie pentru că durata medie de spitalizare este Y, numărul lunar de pacienți este Z, ICM-ul este W comparat cu cel național pe specialitate care este Q, etc. Cam așa ar trebui să înceapă o argumentație profesionistă, făcută de un om informat și care știe cu ce se mănâncă managementul sanitar. Am îndoieli legate și de mărețul studiu pe care l-ați plătit unei firme externe în loc să-l faceți voi, cei care sunteți pe funcții într-un domeniu care vă este străin! Nu, domnule Chiței, nu ai devenit expert în sistemul sanitar pentru că te-a proptit, politic și vremelnic, partidul pe vreo funcție. Nici domnia ta și nici alții. Apropo, cum justificați un audit de management extern în condițiile existenței unui serviciu de management, al unui auditor intern, a unui contract de management cu un manager profesionist și acreditat, cu un comitet director format din profesioniști și cu experiență în managementul serviciilor de sănătate publice și cu un CA atât de înțesat de profesioniști? La ce ați mai luat salariu dacă pentru o banală analiză ați apelat la externi?
Problemele sistemului medical nemțean sunt multe. Majoritatea cronice. Dar când văd toți politrucii că au devenit experți, mă apucă dorul de Emetiral…
Felicitări, niciodată nu e prea târziu!
Dacă tot s.a apucat de “vorbit” , poate dl Chitei ne povesteste ceva si de perioada Borlesti si de primarelul Puica. Cine stie poate mai aflam cate ceva. De cheltuirea banului public in comuna, de Marin, Tomescu si altii.
Ionele, pe logica asta poate ne spune cate ceva si despre Damuc. Micul politician apolitic Chitei a avut senzatia ca pelerinajul (sprijinit din umbra) prin cateva functii administrative l-au transformat intr-un personaj apreciat si mai ales in potential candidat la orice. Micule, la trup si sfat, cred ca ai atins tot ce puteai atinge ca functii, unele dintre ele depasindu-te. Daca te uiti atent nu a ramas nimic semnificativ in urma ta. Absolut nimic. Esti si ramai precum turismul nemtean, cu potential dar fara certitudini.
Dl Nastase ne spune ca la SJU Neamț nu profitul spitalului contează ci “grija pentru pacient”, grija care la acest spital a atins Everestul.Ca profitul nu tre sa ajunga la spitL ci la DVC si nesfârșită gașca de interlopi comunisti lăsați mostenire de tatăl nemuritorului incompatibil, paharnic, sfetnic si vataf, care este cel ce se reinventeză necontenit:Dan Vasile Consstantin , compozitul fara de care in Neamt nu ar exista democratie comunistă.
Unde am spus eu asta? Mai citește odată cam care-i părerea mea despre achizițiile dedicate firmelor X sau y. Nu am scris comentariul ca să-l apăr pe DVC (n-am niciun motiv să o fac) ci pentru că ceea ce face domnul Chiței este josnic. Și pentru că ceea ce afirmă este o manipulare a adevărului pentru a da în oameni pe care i-a ținut în brațe și a căror mână dreaptă a fost. Atât.
Foarte bine face Chitei ca spune ce a gasit la spital. Si-a dat seama cu cine are de-a face si s-a retras, asa cum fac oamenii cu bun simt. E rau ca spune ce a gasit in sistem? Stim si noi ce servicii sunt in spitalul judetean, am avut cu totii de-a face cu aceasta institutie. Dar cum ridica unul privirea si zice ceva ce deranjeaza sistemul hop sa-i dam in cap, sa-l punem la locul lui pe “mizerabil”. Cum adica sa “muști mâna care te-a hrănit” și “să arunci cu noroi în gașca din care ai făcut parte”? Nu cunosti regulile sistemului mafiot? I-a explica-i dle nastase ce si cum ca matele esti de-al casei, ai “caracter” nu ai “muscat mana”…. inca…
Poate îți este mai familiar “iubesc trădarea dar îi urăsc pe trădători”. Sau poate că “matale”, sub protecția anonimatului, ești tot vreun politruc care se simte lezat când unui confrate i se arată obrazul… Când ai de făcut acuze, fă-o cu subiect și predicat dar mai ales cu semnătură. Așa e bărbătesc!