Demis pe 27 noiembrie, printr-un ordin datat 5 noiembrie, comisarul șef Paul Tablan a deschis o acțiune în instanță, prin care cere anularea respectivului act administrativ. Fostul șef al Poliției Neamț a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliției Române, prin chestorul Liviu Vasilescu, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, prin comisarul șef Neculai Catană – împuternicit ca adjunct, dar și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamț, la Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal și urmează să fie stabilit un prim termen de judecată.
Comisarul șef Tablan, a cărui funcție era vânată de mult timp, a fost destituit pentru că nu mai îndeplinea condiția obligatorie de a deține certificat ORNISS. Respectivul document nu i-a mai fost acordat, fără niciun fel de explicații. Certificatul ORNISS, care se prelungește din 4 în 4 ani, a fost ultima posibilitate de a-l demite din fruntea inspectoratului, pentru că ”abaterile” reținute în urma controalelor repetate nu ar fi putut justifica înlocuirea din funcție. Însă și ultima ”armă” folosită împotriva comisarului șef Tablan a fost stângaci mânuită, cel puțin din punct de vedere legal. Certificatul ORNISS nu i-a mai fost acordat pe timpul guvernării PSD, iar proaspătul ministru PNL, Marcel Vela, nu avea nicio posibilitate să nu semneze ordinul de demitere, pentru că ar fi fost vinovat de abuz în serviciu. Numai că ordinul a fost semnat în ziua de 27 noiembrie, dar conform textului pe care-l conține era valabil de la data de 5 noiembrie, dată de la care Paul Tablan a fost eliberat din funcție. Retroactiv, ceea ce este complet împotriva legii. În perioada 5-27 noiembrie, comisarul șef Tablan a exercitat, faptic, funcția de inspector șef, iar în ziua de 27 noiembrie se afla în concediu medical. Conform Statutului polițistului, nu se pot modifica raporturile de serviciu în perioada în care persoana vizată de o astfel de dispoziție se află în concediu. Acesta este al doilea motiv pentru care ordinul ministrului Vela este nelegal. Mai mult, în perioada 5-9 noiembrie, comisarul șef Paul Tablan a fost, de asemenea, în concendiu medical, el având probleme de sănătate, care necesită tratament și recuperări după o intervenție chirurgicală. Deci nici în ziua de 5 noiembrie, dată de la care, conform ordinului, a fost demis practic, nu se putea face acest lucru conform legii.
În altă ordine de idei, IGPR și IPJ Neamț au fost acționate în judecată pentru drepturile salariale, indemnizația de comandă pentru perioada 5-27 noiembrie și sporurile aferente, iar ORNISS pentru neacordarea certificatului. Aici este o mare problemă, pentru că legea nu obligă instituția să-și motiveze deciziile și, deși acest lucru este clar împotriva oricăror reguli de funcționare a unei societăți, de ani de zile se menține această prevedere, tocmai pentru a putea fi folosită la nevoie.
C.M.