Într-o ședință extraordinară, deci aproape pe furiș, fără nici un fel de dezbatere serioasă, din motive pe care le cunosc doar cei care conduc județul, în 10 ianuarie, când încă lumea nu era dezmeticită după sărbători, Consiliul Județean Neamț adopta un proiect de hotărâre important inițiat de Ionel Arsene. Acesta propunea trecerea din domeniul public al județului în cel privat a bunurilor alcătuind rețeaua aeriană fir contact cale dublă pe care circulau troleele, cu o valoare de 510.103 lei! Prin aceeași hotărâre se aprobă scoaterea din funcțiune și depozitarea respectivelor bunuri. După care, dacă tot nu mai sunt în domeniul public, se pot valorifica.
Prin această hotărâre se pune cruce de facto celui mai ecologic transport de călători existent în Piatra Neamț. Oricare ar fi argumentele prezentate, măsura este pripită și, mai ales, luată fără consultarea populației. La troleibuze s-a renunțat în momentul când, din cauza lipsei de dialog între decidenți, Consiliul Județean a încetat să mai aloce bani la societatea Troleibuzul. Troleibuzele au fost trase pe dreapta și acum sunt perfect fezandate ca să poată fi valorificate, așa cum se dorește de câțiva ani. Trecerea rețelei în domeniul privat permite, cum spuneam, dezafectarea și apoi ”valorificarea” către oameni care știu exact valoarea cablurilor și de unde să scoată profit.
Ipocrizia din textul prin care Consiliul propune toate aceste lucruri vine de la aruncatul pisicii și responsabilității în curtea consiliului de administrație de la Troleibuzul, dar și pe faptul că în 6 ianuarie, când rețeaua era deja la Consiliul Județean, cablurile s-au rupt și s-au produs trei accidente.
Consiliul Județean Neamț ia această măsură radicală și care va afecta întreg orașul reședință de județ bazându-se pe proiecte de achiziționare a autobuzelor electrice. Rămâne de văzut în ce măsură acestea vor fi fiabile și se vor adapta la traficul din Piatra Neamț. Din păcate, din interese obscure, nu s-a luat în calcul achiziționarea de trolee modernizate care să folosească infrastructura deja existentă.(V.B.)
3 comentarii
desfiintati tot ce inseamna TROLEIBUZUL valorificati tot ce se poate valorifica si cumparati masini electrice cum au facut alte orase. ce atate cabluri spanzurate pe stalpi si stalpi care stau in mijlocul intersectii ca la spital.atata timp cat nu mai este platforma de la savinesti,care-irentabilitatea?
Dar de ce fără consultare publică și”noaptea ca hoții”!?
Pentru că încă există mulţi nostalgici ai anilor 80, care nu apreciază noile soluţii. Dacă s-ar pierde timpul cu convingerea acestora, n-am mai avea niciodată autobuze electrice.