Într-o continuă nevoie de primenire profesională, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a făcut, un timp, eforturi pentru a atrage medici tineri, dornici să se integreze și să se stabilească în zonă.
Printre cei din urmă medici angajați la spitalul din Piatra Neamț se remarcă reumatologul Elena Presură. În condițiile în care, în secția Reumatologie, erau doar patru medici, incluzând aici și pe medicul șef, dr. Monica Chirițescu, evident completarea echipei medicale era răspunsul așteptat de pacienți. În zona noastră, bolile inflamatorii sunt larg răspândite și afectează persoane din ce în ce mai tinere, iar la spitalul județean ajung să se trateze bolnavi din tot județul, secția având și o parte de recuperare. Dr. Elena Presură a câștigat postul scos la concurs la finele anului trecut, la fel ca soțul ei, cardiolog, după ce s-au stabilit, acum patru ani, la Piatra Neamț.
Elena Presură are 35 de ani și s-a născut la Bârlad, în județul Vaslui. A studiat matematică-informatică la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad, dar numai ca ”bonus pentru viitor”. Elena a fost foarte sigură, încă din gimnaziu, că va face Medicina. A fost, de altfel, singura facultate la care s-a înscris și la care a fost admisă din prima. Au urmat 6 ani grei de facultate. ”La începutul facultății, nu prea ai timp să vezi ce e în jurul tău. Din primul an nu-mi amintesc mare lucru, în afară de un atlas mare de anatomie, pe care-l căram tot timpul în rucsac, alături de alte cărți, un rucsac foarte greu, cu care mergeam mai mereu la bibliotecă”.
După absolvire, a urmat rezidențiatul, capitol extrem de important pentru un medic, care presupune, mai întâi, alegerea unei specialități căreia să-i dedice următorii 30-40 de ani din viață, examenul, calificarea și pregătirea. ”Mi-am ales specialitatea pe care mi-am dorit-o. În anul II de facultate, am descoperit imunologia. M-a fascinat, fiindcă am aflat rolul fiecărei celule, implicarea celulei într-un anumit tip de reacție în cadrul unei boli. Imunologia mi-ar fi permis acces la spațiul de cercetare, unul senzațional, dar mi-ar fi restrâns accesul la partea clinică și, pentru mine, contactul cu pacientul este foarte important. La rezidențiat, prima mea opțiune a fost reumatologia, la Iași, atunci s-a dat rezidențiatul la nivel național. Și am obținut-o, fiindcă eu niciodată nu am un plan B când îmi propun ceva personal”.
”Mai presus de orice orgoliu, trebuie să fie judecata ta pentru pacient”
După rezidențiat, soții Presură au decis să lucreze în altă țară: ”Am mers în Franța și am profesat un an. Am vrut să vedem cum e în altă parte. A fost foarte frumos! Personal, recomand tuturor, pentru că este o experiență care te dezvoltă foarte mult. Cred că, atunci când interacționezi cu un sistem de sănătate care îți pune totul la dispoziție, te dezvolți foarte mult, din punct de vedere al gândirii. E foarte important să fii deschis când vine vorba despre managementul unui pacient! Asta îți dă o viziune mult mai largă asupra diagnosticului și asupra interacțiunii dintre medici. Noi suntem un pic mai limitați din cauza resurselor, a tratamentelor, a medicației. Cred că este foarte important să te gândești, să poți fi curios când îți vine o ipoteză de diagnostic în minte si să poți s-o explorezi. Și să ai convingerea că da, ai făcut bine. Sau, poate, la următorul pacient trebuie să abordezi de la început altfel! Asta ne ajută să evoluăm profesional, să luptăm mai mult pentru interacțiunea dintre noi, pentru explorarea pacienților”.
Deschiderea minții a fost, poate, darul esențial pe care și l-au făcut tinerii medici la început de carieră. Fără emfază, fără orgoliu nejustificat, cu dorința de a afla răspuns la cazurile clinice și de a găsi în jur tot ce poate ajuta un bolnav. ”Știți, se spune că omul sfințește locul și eu cred că, în momentul când ești deschis și comunici, nu se poate să nu ai un feed-back bun. Eu nu am întâmpinat rezistență de la colegii mei, când i-am sunat pentru un pacient. Sunt aici, în spital, mulți colegi pe care i-am consultat, cărora le-am cerut opinia. Și am avut multe cazuri extrem de interesante, diagnosticate în colaborare cu alte specialități. Eu sunt o fire deschisă, nu ezit să-mi sun colegii, să le cer părerea. Mai presus de orice orgoliu, trebuie să fie judecata ta pentru pacient. Trebuie să fii deschis la minte, ca să te poți gândi la chestii care sunt mai atipice și poate poți schimba viața unui om! Poate chiar îi salvezi viața!”.
”Am vrut să venim acasă, pentru a ajuta cât mai mulți pacienți”
După experiența franceză, în ciuda celor văzute și învățate acolo, tinerii medici s-au întors acasă. ”În Franța mi-au plăcut foarte mult colaborarea și deschiderea medicilor. Dar am vrut să venim acasă, în România, ca să facem tot ce putem pentru a ajuta cât mai mulți pacienți aici”.
Elena Presură a cunoscut un stil de lucru similar celui francez în timpul rezidențiatului, sub îndrumarea dr. Elena Rezuș: ”Este un medic reumatolog renumit și, mai mult, este un model, de om și de medic. Am avut această șansă, să lucrez cu dumneaei, și, astfel, am văzut cum trebuie să fie un medic. Să fii medic este o profesie foarte frumoasă, mai ales prin satisfacțiile pe care ți le oferă”.
După Franța, în 2016, tinerii medicii s-au mutat la Piatra Neamț. Frumusețea orașului a impresionat-o mult pe Elena, încă de când studia la Iași. Acum și-a mai îndeplinit o mare dorință. Spitalul care își aștepta medicii tineri a fost un alt argument. Chiar dacă lucrează de puțin timp aici, a ajuns să fie rapid cunoscută și apreciată de pacienții care au găsit-o mai întâi la cabinetele particulare unde a colaborat inițial. Despre vorba blândă, dar fermă și despre zâmbetul doctoriței care face să se topească orice teamă de medic s-a dus vestea repede. ”Experiența de până acum m-a instruit în modul de comunicare cu oamenii, chiar dacă asta necesită timp. Este foarte important pentru bolnav să știe ce se-ntâmplă cu el, pentru familie să știe ce are de făcut. Mai ales când trebuie să-i comunici că suferă de o boală care poate evolua spre deces în 5-10 ani, dacă nu-și ia tratamentul, chiar dacă acum se simte bine”.
Muntele Ceahlău este un alt motiv pentru care soții Presură au ales Piatra Neamț, este destinația lor în orice weekend liber. Elena a urcat pe Ceahlău de când era medic rezident, cunoaște multe trasee, dar încă mai are de descoperit multe. Acum e mult mai ușor. ”Faptul că avem Ceahlăul aproape a fost extrem de important pentru noi. Și când eram în timpul rezidențiatului veneam pe Ceahlău. Iubesc mult muntele! Acum suntem aici, e moftul nostru să mergem pe munte când avem timp. Îmi place sportul și practic oricât de des, pentru că mi se pare firesc să fac ceea ce recomand”.
Cristina IORDACHE