Proiectul de mobilități de formare Erasmus+ KA101 ”Instrumente pentru educație eficientă” este implementat de Școala Gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus+, în perioada 2018-2020.
Proiectul vine ca urmare a nevoilor de formare identificate în școala noastră și este parte a activităților propuse în Planul European de Dezvoltare pentru perioada 2017-2020. La mobilitățile de formare Erasmus+, din cadrul proiectului, au participat nouă cadre didactice din școală, activitățile desfășurându-se în Spania, Grecia, Slovenia și Cehia.
Spania
La primul flux desfășurat în cadrul mobilității Erasmus+, au participat trei cadre didactice de la Școala Gimnazială ”I.Gr. Teodorescu ” Ruseni. Prof. Brîndușa Roman, prof. Silviu Pompaș și prof. Cristinel Constantin au participat la cursul ”Coaching in educational contexts to reduce early school leaving”, în perioada 6-12 aprilie 2019, în Alcala de Henarez, Spania.
Trainingul a fost susținut de profesori renumiți ai Institutului Cervantes. Printre obiectivele principale ale cursului, au fost găsirea celor mai eficiente metode în vederea diminuării absenteismului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. În acest sens, a fost elaborat un ”Ghid de intervenție în situații de părăsire timpurie a școlii, a bullying-ului și violenței în mediul școlar”.
Grecia
În perioada 1-7 iulie 2019, profesorii Livia Armenia și Florin Racovanu au participat la cursul ”Teaching Mathematics with ICT: Discovering math with Geogebra”. Proiectul Erasmus+ este implementat de Școala Gimnazială ”I. Gr. Teodorescu” Ruseni, cursul desfășurându-se în Grecia, în orașul Larissa, având ca formator Metagnosi European Mobility.
Cursul a constat în folosirea aplicației Geogebra, cu multe utilizări în predarea modernă a matematicii și a științelor și a altor softuri, precum Plickers, Kahoot, Scratch.
Slovenia
Prof. înv. primar Mihaela Timofte și Roxana Căliman au participat la cursul ”Science for Primary School Children: When Complicated Becomes Fun and Easily Understandable”, desfășurat în capitala Sloveniei, organizat de Primera Group, în perioada 18-24 august 2019.
Cursul a permis participanților să se familiarizeze cu știința actualizată și să învețe cum să transfere cunoștințele științifice copiilor din școala primară, bazându-se pe învățarea prin experimente, metodă cu o deosebită valoare formativă.
Cehia
În perioada 9-13 septembrie 2019, prof. Emilia Cracană și prof. înv. primar Anișoara Constantin au participat la cursul ”Innovative Approaches to Teaching”, susținut de ITC International, la Praga, oraș al muzicii, al minunilor și al lui Carol al IV-lea.
”Pe parcursul celor cinci zile de curs, ne-am jucat foarte serios, încercând să ne bazăm învățarea pe întrebări care conduc la gândire trecând prin cercetare. Diferitele materiale utilizate se pot adapta ușor la numeroase cerințe ale elevilor clasei. Am învățat să dezvoltăm creativitatea și gândirea critică la elevi”, a precizat prof. Emilia Cracană.
Cristinel Veniamin CONSTANTIN