Un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză arată că județul Neamț a avut cea mai mare creștere procentuală a produsului intern brut în 2019 dintre toate județele țării. Documentul intitulat „Proiecția principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial până în 2023” arată cu PIB-ul județului Neamț a crescut cu 7% față de anul 2018 ajungând la o valoarea de 14.513 milioane lei.
În același document putem observa că în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, în regiunea Nord-Est, Neamțul se află în spatele județelor Iași și Bacău cu o valoare de 6.951 de euro / pe cap de locuitor, în creștere de la 6.187 de euro în 2018.
Întreaga regiune Nord-Est a avut un an 2019 pozitiv, conform raportului menționat. Creșterea economică a regiunii, de 5.3% față de anul anterior, o plasează pe primul loc la nivel național, la egalitate cu regiunea de Nord-Vest, unde Clujul performează. Bacăul ocupă locul doi la creștere economică procentuală, cu 6,6%, în spatele Neamțului.
Raportul arată că această performanță a regiunii Nord Est se datorează în principal domeniului construcțiilor, care înregistrează o creștere de 16,3% față de anul precedent. Problemele au fost în agricultură, unde s-a înregistrat o scădere de 4,9%. Aceste rezultate pozitive vin în contextul în care regiunea Nord Est este cea mai săracă a țării și este normal ca saltul să fie mai mare decât în alte zone mai dezvoltate.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză se arată optimistă și în ceea ce privește evoluția economică viitoare a județului Neamț. Pentru 2020 este prevăzută o creștere 4,4% față de 2019, urmând să se ajungă la un PIN pe cap de locuitor de 7.631 euro în 2020 și de 9.004 euro în 2022.
Toate aceste cifre arată bine și dau o notă de optimism, însă dincolo de analize aceste creșteri ar trebui să se simtă și în buzunarul cetățenilor și în puterea firmelor locale și la acest capitol este încă mult loc pentru îmbunătățire.
(V.B.)